Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| PergerCRO
 | | Član od: 13 Sij 2015 | | Poruke: 672 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 06, 2015 10:40 pm Naslov poruke: USS Indianapolis (CA-35) 1:350 |
|
|
Evo završen danas moj prvi brod
Radi se o Academy USS Indianapolis maketi u mjerilu 1:350. Nemam iskustva dovoljno da bih dao neku ocjenu kvalitete ove makete, da li je dobre izrade ili ne, koliko su pouzdani detalji, itd. ali prva mi je i ja sam zadovoljan
Nisam učio neku veliku povijest ovog broda, ali čitajući ono najvažnije saznao sam da je nažalost zapamćen po najvećem gubitku ljudi na moru, gdje je od 1196 članova posade preživjelo samo 317. Iako je sudjelovao u nekoliko borbi u kojima je "zaradio" i 10 borbenih zvijezdi, najpoznatiji je po tome što je dopremio dijelove atomske bombe "little boy" koja je kasnije bačena na Hiroshimu. Eto u nastavku ima nekoliko slika. Slike nisu baš najkvalitenije, em što je slikano mobitelom, em što ja baš i nisam neki fotograf Na maketi se vidi dosta nedostataka i mana koji su nastali mojim neiskustvom. S obzirom da sam se učio bojati zračnim kistom, bojanje nije možda na razini na kojoj bi trebalo biti, ali eto obećajem da ću sa slijedećom maketom u ovom mjerilu (a bit će ih još) vještine unaprijediti i pokušati odraditi puno bolji posao. Nakon što sam se raspitivao kod nekih članova oko izrade postolja, ipak sam ga odlučio nekako sam napraviti, i uz pomoć rodbine i kolega došao sam do ručno napravljenog postolja, hehe. Nije savršeno ali ima dušu.
Eto sad slobodno pregledajte slike i nabacite komentare bili oni pozitivni ili negativni Nadam se da ovi iskusni majstori zanata poput gospodina Maria i gospodina Jablanka neće biti preoštri Hvala.
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Jul 06, 2015 11:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako lijepo. Za prvu maketu više nego odlično. I maketa, i postolje i prezentacija.
BTW, ubuduće nemoj koristiti Google translator. Ako nisi siguran što nešto znači na engleskom (ili nekom drugom jeziku), pitaj.
U pomorstvu se koriste specifični engleski izrazi, tako da "Draft: 5,28m" ne znači "Nacrt: 5,28m" nego "Gaz: 5,28m".  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Uto Jul 07, 2015 7:10 am Naslov poruke: |
|
|
Ma to sam ja nešto gledao i tražio izraze i znao sam da ću nešto blesavo napraviti, hehe. Ali našao sam taj izraz Gaz u nekoj prezentaciji i tamo je ta mjera gaz bila prevedena na engleski kao Draught... I sad mene mučilo jel to isto što i draft ili ne... I onda sam našao na nekoj stranici ovakav prijevod i reko valjd ljudi znaju kaj pišu, ali izgleda da ne znaju, hehe  _________________
http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Jul 07, 2015 8:05 am Naslov poruke: |
|
|
| PergerCRO Napisao/la: | Ma to sam ja nešto gledao i tražio izraze i znao sam da ću nešto blesavo napraviti, hehe. Ali našao sam taj izraz Gaz u nekoj prezentaciji i tamo je ta mjera gaz bila prevedena na engleski kao Draught... I sad mene mučilo jel to isto što i draft ili ne... I onda sam našao na nekoj stranici ovakav prijevod i reko valjd ljudi znaju kaj pišu, ali izgleda da ne znaju, hehe  |
To je zato jer su i oni prevodili sa Google translatorom.
Općenito u engleskom jeziku riječ "draft" ima više značenja i gotovo je se nikada ne može prevodit samostalno nego u kontekstu rečenice tj. teksta u kojem se koristi.
U pomorstvu "draught" i "draft" znače isto, gaz broda.
Razlika je samo da li piše englez ("draught"), što je književno ispravno ili amerikanac ("draft").
To ti je isto kao što amerikanci za sivu boju pišu "gray" a englezi "grey" i oba izraza su podjednako ispravna i isto se izgovaraju.
Ako hoćeš, možeš odštampati novu legendu istih dimenzija i samo je zalijepi preko ove. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 07, 2015 10:14 am Naslov poruke: |
|
|
Za prvu maketu i to OOB (iz kutije) nije loša. Podloga je dobra i očito je podigla cijelu maketu. grešaka, naravno, ima, ali to ćeš sigurno popraviti na sljedećim maketama kad stekneš iskustvo i malo se ohrabriš primjeniti efekte kod bojanja i prljanje, kao i pokušaš sa PE setom. Brodovi OOB izgledaju prazno bez ograda i sitnih detalja, a nedostaju ti i "žice" kojih ima mnoštvo po jarbolima i između njih. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Uto Jul 07, 2015 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Zbilja super, što kaže Grunf, možda da probaš razapeti žice između jarbola, nije teško a vizualno jako podiže cijelu maketu... _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
Upisano: Uto Jul 07, 2015 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| tole Napisao/la: | | Zbilja super, što kaže Grunf, možda da probaš razapeti žice između jarbola, nije teško a vizualno jako podiže cijelu maketu... |
Vrlo rado bih pokušao. Pa eto ako može neka smjernica, što i kako i probati ću Hvala. _________________
http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1353 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Jul 07, 2015 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni se baš svidja. Ima dušu i vidi se da si ga s gustom napravija.podloga je isto dobra
Šta se tiče razaminjanja žica (rigging) možeš ga radit tako da razvuces zagrijani sprue do odgovarajuće debljine pa ga lijepis na brod. Druga mogućnost je da u dućanu ribarske opreme kupiš flakse idgovarajuce debljine _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Sri Jul 08, 2015 8:31 am Naslov poruke: |
|
|
Mozes probati i izvlaciti niti iz najlonki, zaljepis na jedno mjesto s cijanofiksom i onda rastegnes i zaljepis na drugo mjesto _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Jul 08, 2015 10:27 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast Gorane
Šta je iduće? _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PergerCRO
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sea wolf
 | | Član od: 12 Stu 2005 | | Poruke: 258 | | Mjesto: Mali Lošinj |
|
Upisano: Sri Jul 08, 2015 12:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Z prvu meketu broda jako dobro, premda sve što su ti već kolege naveli prije greške , mjerilo 1/350 traži dodatni set ograda nije važno od kojega proizvođaća ali to ti maketu podiže puno. mjerilo 1/700 može još i proći bez toga , ali ovo mjerilo to traži. Još malo se više pozabavi izborom boja da pogodiš nijanse jer recimo ovaj deck blue ti je skroz pogrešan i ruši maketu kao takvu. Evo ti par slika da vidiš isti model kako je napravio jedan super maketar, to ti može poslužiti kao referenca za slijedeće projekte,
 _________________ Glavan S. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Sri Jul 08, 2015 1:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Joj sad si jadnika ubil u pojam. ali da budemo zločesti pogledaj valove iza pramčanog vala, kao da brod nije prošel.Osim malo pjene, more iza mosta je nepromijenjeno, a i pjena koju izbacuju propeleri bi morala biti jača, nema brazde.
Ako smo dosta zlobni, naći ćemo primjedbe i u savršenstvu. Platon |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sea wolf
 | | Član od: 12 Stu 2005 | | Poruke: 258 | | Mjesto: Mali Lošinj |
|
Upisano: Sri Jul 08, 2015 1:59 pm Naslov poruke: |
|
|
A dobro Jablanoko sada diskusija o moru može nas odvesti bilo kamo, brod kad ide kroz vodu zavisi kojom brzinom i na kakvom je moru jačine može biti prikazano iz raznih pozicija, svakako da brod kad vozi mora imati pramčani val i valove sa strane trupa , ali može brod i voziti lagano pa onda sve to pada u vodu a može biti na valovima , pa se more razbija o trup. Recimo pratim radove onog Grka Kostasa radi jako lijepe makete ali more mi na njegovim maketama nema smisla nekada , nekada pogodi ali u većini diorama što je radio radi sve na isti kalup i nema mi ama baš nikakve logike kad prikaže neke situacije sa jačinom mora koje radi i broda pa opet ljudi mu se dive njegovim radovima. Ja sam se bazirao na maketu , more je nešto što svako ima na svoji izbor kako će ga prikazati ja sam prošo cijeli svijet i mogu ti reći da sam vidio svakakve boje mora , ajde sada ti prikaži neki Japanski raarač ili krstaricu u navigaciji oko Singapura reci mi kakvu biš boju mora stavio za to područije a ja sam prošto tamo više od 100 puta pa ću tireći koj kolor mora je ispravan sve je to relativno , bitno je maketa. Nisam mislio autora ubijati u pojam mislio sam mu paokazati lijepo napravljenu maketu.
 _________________ Glavan S. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|