Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Spitfire Mk.IXc MK444, Eduard 1/48
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Tra 15, 2015 11:30 pm    Naslov poruke: Spitfire Mk.IXc MK444, Eduard 1/48 Citiraj ovaj komentar

Napokon gotov... Spitfire Mk.IXc MK444 je proizveden u tvornici Castle Bromwich kao LFIX sa motorom Merlin 66. Letio je u sklopu RAF-a u 72 Sqn. Kad su krajem rata Englezi napuštali aerodrom Prkos kod Zadra, ostavili su za sobom-prepustili Partizanima tri neispravna Spitfire-a IX. Među njima je bio i ovaj avion koji je nakon završetka rata u 5. mjesecu 1945 završio u 352 (Y) Sqn. koji postaje 1. Lovački puk VJA. Ovo je slika (jedina) iz zadarskog zaleđa gdje se vide prve jugoslavenske prelazne oznake, prije nego je avion prebojan u sivo/svijetlo plavu šemu.

Ovo je moja interpretacija boja tog aviona sa Lift-here dekalima.

Nadam se da vam se sviđa.. Sve kritike i pitanja vezana za maketu su dobrodošla. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Sri Tra 15, 2015 11:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Oldican.Svaka cast Shocked Shocked Shocked
jura_vg

Član od: 05 Velj 2015
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 12:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan je! Taman po mojem ukusu. Wink

Kako si radio chipping?

Možeš malo pojasniti kako se pojavila ta siva boja na trupu iza cockpita (ako znaš)?
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
jastreb11

Član od: 24 Ožu 2015
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 6:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jura_vg Napisao/la:

Kako si radio chipping?

Možeš malo pojasniti kako se pojavila ta siva boja na trupu iza cockpita (ako znaš)?

Vidi gore na fotografiji da i na avionu postoji ta nijansa iza cocpita.
Natrag na vrh
jura_vg

PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 7:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jastreb11 Napisao/la:
jura_vg Napisao/la:

Kako si radio chipping?

Vidi gore na fotografiji da i na avionu postoji ta nijansa iza cocpita.

Vidim! Super je to napravio. Interesira me zašto je samo taj dio, samo ta jedna šara.. Idea
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 8:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Postoji i druga zelena nijansa ako pogledaš bolje. Vjerojatno su prebojavali postojeće oznake najbližim bojama koje su tada imali pri ruci pokušavajući poštovati izgled maskirne sheme.
jura_vg

PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 8:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:
Postoji i druga zelena nijansa ako pogledaš bolje. Vjerojatno su prebojavali postojeće oznake najbližim bojama koje su tada imali pri ruci pokušavajući poštovati izgled maskirne sheme.

I mislio sam da je razlog bio da prefarbaju britanske oznake, ali je jasno da samo ta siva nebi prekrila sve. Sad vidim i drugu zelenu, pa sve ima smisla! Wink
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 9:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar!
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 9:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super je ova zadnja fotka s nebom!

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 10:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krasan Spit Very Happy
Hoćeš li ga ostaviti ovako čistog ili ćeš ga malo isprljati ?
Pitam jer mi na C/B fotki izgleda dosta prljav.
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 12:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lipo meštre, nisam ni sumnjao da će bit ovako dobar uradak.......ali meni osobno nedostaje jš malo istrošenosti i šporkice po njemu.....ipak je to stara ratna makina.

Sritno u Mosonu!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 12:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

svaka čast!
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 12:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je, lijep i uredan rad. Sve mi je OK, samo u usporedbi s fotkom, trebao bi zbilja biti dosta potrošeniji i prljaviji.

Vjerojatno u tim ranim partizanskim oznakama nikad nije bio tako čist.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 1:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na dobrom mišljenju o maketi. Very Happy Uživo je nešto prljaviji, jer fotografiranje uvijek "pobriše" dio efekata prljanja. Vidi se na original fotki da je npr. stražnji dio pošprican sa blatom i da je dobar dio aviona prekriven prljavštinom od ulja i dima iz motora-zato se slabo vide i granice kamuflaže. U jednom trenu sam imao namjeru malo više ga uprljati, ali ipak sam odustao-predpostavimo da je došao komesar u inspekciju, pa su ga morali oprati... Mr. Green Što se tiče prebojavanja, moj je zaključak da su Partizani koristili Light aircraft grey umjesto Ocean grey za prebojavanje na sivim površinama, a na zelenoj se vidi da je čak malo i sjajnija nova boja od stare Dark green, ali nema neke velike razlike u tonovima, pa sam zato i sasvim malo potamnio zelenu. Nije jednostavno točno razlučiti područja prebojavanja, ali je zanimljivo da je prebojan i dio kormila pravca iznad zastave, što je do sad prošlo pomalo nezamjećeno na kolor profilima i maketama... Zašto baš Light aircraft grey? Usporedbom tona sive sa vidljivim donjim površinama aviona sam došao do zaključka da je boja identična. Vjerojatno je u zalihama boja u servisnoj radionici na Prkosu nestalo Ocean grey, pa je korištena najbliža nijansa. Na lijevoj strani sam se vodio logikom da je trebalo prebojati ista kodna slova kao i na desnoj i da su isto preko sive išli sa sivom, a zelenom preko zelene u sličnim oblicima. Naravno, to je sve pretpostavka u nedostatku referenci. Po detalju prebojavanja sa desne strane pri dnu rondele se vidi oblik koji dokazuje da su Partizani prebojali žuti rub oko nekadašnje engleske oznake. Prelazi su oštri, pa je logično zaključiti da su bojali sa kistom. No, tu postoji jedan upitnik vezan za porijeklo aviona. 72 Sqn. je imao isključivo jedno veliko slovo ispod kokpita i pojedini avioni crno-žutu "strelicu" preko boka aviona. Prebojavanje ukazuje da je prebojano slovo iza rondele, prema repu, kojeg u 72.Sqn. ne bi trebalo biti. Tu je i prebojavanje na repu koje ima logike samo ako je tu nešto bilo... Većina Spitfire-a u 72 Sqn.-u su bili Mk.IXE, a neki su imali i skraćena krila, dok je MK444 kasni Mk.IXc. Ili su se partizanski mehaničari zaigrali, ili je avion zapravo imao oznake od 92.Sqn. sa svim eskadrilskim slovima i malim grbom jedinice iznad repne zastave, a taj je model Spitfirea bio u toj jedinici čest...??? To su neka moja promišljanja i bez dokaza ostaju samo teorija. Pokušao sam pronaći negdje sliku MK444 u prijašnjoj službi, ali nisam imao sreće.
Što se tiče chipinga, radio sam ga tako da sam prvo prebojao aluminij na površinu koja se guli, pa maskirao sa grubo potrganom pik trakom i soli, a sitne dorade poslje napravio sa bojama i tankim kistom i malo sa brusnim papirom. Za izradu terena na podlozi sam koristio reference sa ratnih fotografija aerodroma Prkos i slike u koloru današnjeg stanja na istom području-sve se nađe googlanjem.
Još jedna napomena za one koji žele napraviti maketu tog aviona-često se pojavljuje pogrešno mišljenje da je MK444 imao široke " izbočine" na krilima, za što nema nikakve logike. Takva ranija krila prati i mala kapljičasta izbočina na desnoj strani trupa, odmah iza elise, ispod auspuha, kao i još par manjih detalja ( Drugi motor! ). Na fotografiji se dobro vidi da MK444 to nema, a ne bi ni trebao, jer je iz proizvodnog bloka kad više nema ranih krila ( Mk.IX dobiveni preradom Mk.Vc).

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
dosadan

Član od: 25 Sij 2007
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Čet Tra 16, 2015 1:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odličan!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma