Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Danijel Vuković
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mukas

Član od: 15 Sij 2010
PorukaUpisano: Pet Kol 01, 2014 4:00 pm    Naslov poruke: Danijel Vuković Citiraj ovaj komentar

Veoma zanimljiv članak o našem gore listu!

http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/250205/Default.aspx[/url]
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pet Kol 01, 2014 8:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljivo da, ali kao zabavno za procitati. Sto se ozbiljnosti clanka tice, ja vecu kolicinu gluposti dugo nisam na jednom mjestu procitao.
Natrag na vrh
FilipZG

Član od: 10 Lis 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Kol 01, 2014 9:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nda... dovoljno je samo pročitati naslov članka... Sad ispada da je taj frajer nekakav autoritet na području stealth tehnologije.
Natrag na vrh
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Pet Kol 01, 2014 10:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro je i ono da su ameri umirali od straha od ruskih aviona za vrijeme hladnog rata. U korejskom ratu je odnos zračnih pobjeda bio 7:1 za amere, a u Vijetnamu 10:1 za amere...stvarno su se "usrali"
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sub Kol 02, 2014 9:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm... Meni baš i nije jasno o čemu se tu radi, što je to on novog mogao naučiti gospodu kojoj je predavao.
Jedino što mi pada na pamet je da se radi o trenutno vrlo raširenoj pojavi u raznim znanostima, da se razni već dostupni stvarni podaci ubace u nekekav kompjutorski softvare, pa onda on izbaci brdo grafikona na temelju matematičkih modela. Takvih "meta"-znanosti ima u svim područjima (...geoinformatika, bioinformatika, kemijoinformatika, jezikoinformatika, zrakoplovoinformatika...). Oni koji su stručnjaci u tom polju znanosti, ali se ne bave infromatikom mi matematičkim modeliranjem onda u čudu i sa strahopoštovanjem gledaju grafikone koje ne razumiju... Wink
Natrag na vrh
Jazzo

Član od: 13 Sij 2006
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Sub Kol 02, 2014 10:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
Hm... Meni baš i nije jasno o čemu se tu radi, što je to on novog mogao naučiti gospodu kojoj je predavao.
Jedino što mi pada na pamet je da se radi o trenutno vrlo raširenoj pojavi u raznim znanostima, da se razni već dostupni stvarni podaci ubace u nekekav kompjutorski softvare, pa onda on izbaci brdo grafikona na temelju matematičkih modela. Takvih "meta"-znanosti ima u svim područjima (...geoinformatika, bioinformatika, kemijoinformatika, jezikoinformatika, zrakoplovoinformatika...). Oni koji su stručnjaci u tom polju znanosti, ali se ne bave infromatikom mi matematičkim modeliranjem onda u čudu i sa strahopoštovanjem gledaju grafikone koje ne razumiju... Wink

slažem se, bitni podaci za nekeve analize i tako nisu dostupni nikome izvan uskog kruga u americi ili rusiji, čak i one izjave pilota koji je letio i na eurofighteru i f-22 treba uzeti sa rezervom jer nije ništa rekao kaj nije prije odobreno od nekog visoko rangiranog zapovjednika, da je rekao ne bi više letio
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Sri Pro 03, 2014 8:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Naišao sam slučajno na ovaj post tražeći neštp drugo, al vidim da niste skužili o ćemu se radi, po ovome iz članka. Interpretacija novinara je donekle jasna, ali nije dobro shvačena.

Enivej velik uspijeh za jedno našeg znanstvenika i inženjera.

Treba napomenuti da je dekan MAI-ja prije mjesec i pol bio u ZG i održao jedno interesatno predavanje o pravcima razvoja zrakoplovstva.

MAI je inaće fakultet kojega je završilo preko 80 % sovjetskih dizajnera i inženjera zrakoplovstva i nalazi se odmah do OKB MiG-a.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
L 555 BAT

Član od: 20 Lis 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Pro 03, 2014 10:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja i dalje nekužim ...
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Pro 04, 2014 11:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dog Napisao/la:
Dobro je i ono da su ameri umirali od straha od ruskih aviona za vrijeme hladnog rata. U korejskom ratu je odnos zračnih pobjeda bio 7:1 za amere, a u Vijetnamu 10:1 za amere...stvarno su se "usrali"
Asevi Sutyagin i Van Coc se ne bi složili s tobom. Wink Nova literatura, posebno po pitanju korejskog rata pokazuje sasvim druge brojke, a i američki autori su počeli bojažljivo priznavati da je omjer bio vjerojatno 1:1 u stvarnosti. U Vijetnamu je zbog više raznih čimbenika bilo drugačije, ali su američki gubici svejedno bili daleko veći i nisu se baš zabavljali u sportskom lovu na Vjetnamce, iako su bili brojčano i tehnološki nemjerljivo jači. Wink

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Pro 04, 2014 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
dog Napisao/la:
Asevi Sutyagin i Van Coc se ne bi složili s tobom. Wink Nova literatura, posebno po pitanju korejskog rata pokazuje sasvim druge brojke, a i američki autori su počeli bojažljivo priznavati da je omjer bio vjerojatno 1:1 u stvarnosti. U Vijetnamu je zbog više raznih čimbenika bilo drugačije, ali su američki gubici svejedno bili daleko veći i nisu se baš zabavljali u sportskom lovu na Vjetnamce, iako su bili brojčano i tehnološki nemjerljivo jači. Wink

Mislim da su u 1:1 sa MiGovima 21 imali negativan score, a i MiG-17 je bio gadan za oborit, baš zbog male brzine.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Pro 04, 2014 6:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vrsa Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
dog Napisao/la:

Mislim da su u 1:1 sa MiGovima 21 imali negativan score, a i MiG-17 je bio gadan za oborit, baš zbog male brzine.

Što se Vijetnamskog rata tiče, postoji jedna izvanredna knjiga Chrisa Hobsona - Vietnam Air Losses 1961-1973 gdje su poimenično navedeni gubici svih aviona (nažalost samo fixed-wings, ne i helikoptera) na tom području, po datumu, pilotu, mjestu, tipu, jedinici itd. - ukupno nekih 3800 aviona - tu se navodi i gubitak točno 90 aviona koji su oboreni Migovima. No to se odnosi na sva obaranja (Migovima), ne samo u dog-fightu.
Sad, bilo bi zanimljivo vidjeti i podatke s druge strane (Vijetnamske), pa onda govoriti o nekom omjeru - jer američki podaci o obaranju Migova su, kao i obično, vjerojatno napuhani i nepotvrđeni ....
No na podatke iz Vijetnama ćemo vjerojatno još počekati, nisu baš voljni objaviti - kao ni naša 'braća' iz istočne nam nekad neprijateljske republike ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dog

PorukaUpisano: Čet Pro 04, 2014 9:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
vrsa Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
dog Napisao/la:

Što se Vijetnamskog rata tiče, postoji jedna izvanredna knjiga Chrisa Hobsona - Vietnam Air Losses 1961-1973 gdje su poimenično navedeni gubici svih aviona (nažalost samo fixed-wings, ne i helikoptera) na tom području, po datumu, pilotu, mjestu, tipu, jedinici itd. - ukupno nekih 3800 aviona - tu se navodi i gubitak točno 90 aviona koji su oboreni Migovima. No to se odnosi na sva obaranja (Migovima), ne samo u dog-fightu.
Sad, bilo bi zanimljivo vidjeti i podatke s druge strane (Vijetnamske), pa onda govoriti o nekom omjeru - jer američki podaci o obaranju Migova su, kao i obično, vjerojatno napuhani i nepotvrđeni ....
No na podatke iz Vijetnama ćemo vjerojatno još počekati, nisu baš voljni objaviti - kao ni naša 'braća' iz istočne nam nekad neprijateljske republike ....

Vojo Very Happy

Bilo bi zanimljivo pogledati u tu knjigu ima li naših pilota...ja znam za tri
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Pro 05, 2014 7:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dog Napisao/la:

Reci imena ili datume, pa ću pogledati i proslijediti ovdje, ako je zanimljivo ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Pro 05, 2014 12:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Postoji popis pobjeda za Sjeverni Vijetnam i USAF i USN i komparacija među tim pobjedama (potvrđene, nepotvrđene, izmišljene, pripisane drugom uzroku, neslaganja u datumima i sl.) u više knjiga. Postoji cijela serija od 4 knjige o Phantomima u vijetnamskom ratu od izdavača Osprey i dvije knjige o Vjetnamcima od istog izdavača. Imam te knjige i pročitao sam ih više puta jer me ta tematika zanima. Imam i nešto starijih publikacija gdje je uobičajena glorifikacija američke nadmoći i potpuno podcjenjivanje Vjetnamaca. Ameri ni dan danas ne žele priznati da su 2 B-52 oborili MiG-21, nego obaranja pripisuju pzo raketama. Prema podacima je najvjerojatnije da su Vjetnamci zaista oborili B-52 (pri čemu je jedan od pilota poginuo, jer se sudario sa ogromnim bombarderom), ali Ameri jednostavno nisu željeli priznati da su njihovi strateški bombarderi ranjivi na napad MiG-ova. Dugo su se i provlačile ideologizirane netočne tvrdnje kako su u Vijetnamu letjeli sovjetski piloti, ali je činjenica da je sjeverno-vijetnamsko zrakoplovstvo od praktične nule na početku rata izraslo u respektabilnu zračnu silu koja se borila u obrani vlastite zemlje (uz obilnu materijalnu pomoć i školovanje vijetnamskih pilota od strane SSSr-a i Kine). Veći broj pilota su postali zračni asevi i treba im skinuti kapu zbog njihove hrabrosti u borbi Davida protiv Golijata.

U Koreji je bila sasvim druga priča. Sovjetski savez je u borbu sa UN zrakoplovima poslao svoje elitne zrakoplovne divizije, a među pilotima je bio veći broj vrlo iskusnih pilota i aseva iz WW2. Podaci sa ruske strane, koji su tek relativno nedavno izašli na svjetlo dana bacaju sasvim novo svjetlo na zračni sukob u korejskom ratu. Činjenica je da je pojava MiG-15 izazvala paniku, jer niti jedan angažirani avion američkog ili britanskog porijekla nije, osim F-86 Sabre-a, bio dorastao sovjetskom lovcu. Čak su i ranije varijante F-86 imale slabije karakteristike-pilot MiG-15 je diktirao kad hoće ući u borbu i iz nje se povući, jer je imao prednosti veće visine leta i veće brzine. Većina pobjeda koje su navodno postignute na F-80, Thunderjetima, klipnim avionima i sl. su zapravo bile samo oštećivanja vrlo čvrstog MiG-15. Literatura, posebno starija se gotovo isključivo bavi međusobnim obračunom MiG-15 vs F-86, a prešućuju se doslovni masakri američkih bombardera ( B-29 koji su u početku letjeli po danu, brzo su prebačeni na letove noću kad je postalo jasno da su gubitci preveliki, a tvrdnje posada o velikom broju oborenih MiG-ova uglavnom izmišljene). Topovi od 20 i 30mm su "brisali" sa neba B-29, a jedini je bio problem sporije brzine pucanja tih ubojitih oružja-s druge strane Browning strojnicama je često nedostajala dovoljna udarna moć da bi se oborilo MiG. Zanimljivo je čitati svjedočanstva ruskih pilota, posebno o napadima na formacije B-29. No ne treba zaboraviti činjenicu da su u oba rata zapadni političari svojim političkim odlukama osiguravali određene strateške prednosti komunističkoj strani i izazivali ljutnju, frustraciju i nezadovoljstvo kod zapovjednika i pilota sa postavljenim nelogičnim pravilima ratovanja koja su suprotnoj strani omogućavala bijeg u sigurne zone i očuvanje borbene efektive pilota i aviona koji bi u suprotnom bili uništeni. No, kako svaka akcija izaziva reakciju, vjerojatno bi u hladnoratovskom okruženju i prijetnji atomskim oružjem, neka šira akcija izazvala i jaču reakciju sa suprotne strane i izazvala rat širih razmjera sa nesagledivim posljedicama...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
dog

PorukaUpisano: Pet Pro 05, 2014 9:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
dog Napisao/la:

Reci imena ili datume, pa ću pogledati i proslijediti ovdje, ako je zanimljivo ....

Vojo Very Happy

1. Michael Joseph Bosiljevac F 105
2. Michael Novosel pilot Hueya

trećeg se ne mogu trenutno sjetiti.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma