Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| mukas
| | Član od: 15 Sij 2010 | | Poruke: 63 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Kol 01, 2014 8:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zanimljivo da, ali kao zabavno za procitati. Sto se ozbiljnosti clanka tice, ja vecu kolicinu gluposti dugo nisam na jednom mjestu procitao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| FilipZG
 | | Član od: 10 Lis 2009 | | Poruke: 387 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Kol 01, 2014 9:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nda... dovoljno je samo pročitati naslov članka... Sad ispada da je taj frajer nekakav autoritet na području stealth tehnologije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Pet Kol 01, 2014 10:31 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dobro je i ono da su ameri umirali od straha od ruskih aviona za vrijeme hladnog rata. U korejskom ratu je odnos zračnih pobjeda bio 7:1 za amere, a u Vijetnamu 10:1 za amere...stvarno su se "usrali" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Kol 02, 2014 9:08 am Naslov poruke: |
|
|
Hm... Meni baš i nije jasno o čemu se tu radi, što je to on novog mogao naučiti gospodu kojoj je predavao.
Jedino što mi pada na pamet je da se radi o trenutno vrlo raširenoj pojavi u raznim znanostima, da se razni već dostupni stvarni podaci ubace u nekekav kompjutorski softvare, pa onda on izbaci brdo grafikona na temelju matematičkih modela. Takvih "meta"-znanosti ima u svim područjima (...geoinformatika, bioinformatika, kemijoinformatika, jezikoinformatika, zrakoplovoinformatika...). Oni koji su stručnjaci u tom polju znanosti, ali se ne bave infromatikom mi matematičkim modeliranjem onda u čudu i sa strahopoštovanjem gledaju grafikone koje ne razumiju...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jazzo
 | | Član od: 13 Sij 2006 | | Poruke: 326 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Sub Kol 02, 2014 10:00 am Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | Hm... Meni baš i nije jasno o čemu se tu radi, što je to on novog mogao naučiti gospodu kojoj je predavao.
Jedino što mi pada na pamet je da se radi o trenutno vrlo raširenoj pojavi u raznim znanostima, da se razni već dostupni stvarni podaci ubace u nekekav kompjutorski softvare, pa onda on izbaci brdo grafikona na temelju matematičkih modela. Takvih "meta"-znanosti ima u svim područjima (...geoinformatika, bioinformatika, kemijoinformatika, jezikoinformatika, zrakoplovoinformatika...). Oni koji su stručnjaci u tom polju znanosti, ali se ne bave infromatikom mi matematičkim modeliranjem onda u čudu i sa strahopoštovanjem gledaju grafikone koje ne razumiju...  |
slažem se, bitni podaci za nekeve analize i tako nisu dostupni nikome izvan uskog kruga u americi ili rusiji, čak i one izjave pilota koji je letio i na eurofighteru i f-22 treba uzeti sa rezervom jer nije ništa rekao kaj nije prije odobreno od nekog visoko rangiranog zapovjednika, da je rekao ne bi više letio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Sri Pro 03, 2014 8:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Naišao sam slučajno na ovaj post tražeći neštp drugo, al vidim da niste skužili o ćemu se radi, po ovome iz članka. Interpretacija novinara je donekle jasna, ali nije dobro shvačena.
Enivej velik uspijeh za jedno našeg znanstvenika i inženjera.
Treba napomenuti da je dekan MAI-ja prije mjesec i pol bio u ZG i održao jedno interesatno predavanje o pravcima razvoja zrakoplovstva.
MAI je inaće fakultet kojega je završilo preko 80 % sovjetskih dizajnera i inženjera zrakoplovstva i nalazi se odmah do OKB MiG-a. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| L 555 BAT
 | | Član od: 20 Lis 2008 | | Poruke: 323 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Pro 03, 2014 10:07 pm Naslov poruke: |
|
|
ja i dalje nekužim ... _________________ MAK Reoplan - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 04, 2014 11:40 am Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: | | Dobro je i ono da su ameri umirali od straha od ruskih aviona za vrijeme hladnog rata. U korejskom ratu je odnos zračnih pobjeda bio 7:1 za amere, a u Vijetnamu 10:1 za amere...stvarno su se "usrali" | Asevi Sutyagin i Van Coc se ne bi složili s tobom. Nova literatura, posebno po pitanju korejskog rata pokazuje sasvim druge brojke, a i američki autori su počeli bojažljivo priznavati da je omjer bio vjerojatno 1:1 u stvarnosti. U Vijetnamu je zbog više raznih čimbenika bilo drugačije, ali su američki gubici svejedno bili daleko veći i nisu se baš zabavljali u sportskom lovu na Vjetnamce, iako su bili brojčano i tehnološki nemjerljivo jači.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Pro 04, 2014 12:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | dog Napisao/la: | | Dobro je i ono da su ameri umirali od straha od ruskih aviona za vrijeme hladnog rata. U korejskom ratu je odnos zračnih pobjeda bio 7:1 za amere, a u Vijetnamu 10:1 za amere...stvarno su se "usrali" | Asevi Sutyagin i Van Coc se ne bi složili s tobom. Nova literatura, posebno po pitanju korejskog rata pokazuje sasvim druge brojke, a i američki autori su počeli bojažljivo priznavati da je omjer bio vjerojatno 1:1 u stvarnosti. U Vijetnamu je zbog više raznih čimbenika bilo drugačije, ali su američki gubici svejedno bili daleko veći i nisu se baš zabavljali u sportskom lovu na Vjetnamce, iako su bili brojčano i tehnološki nemjerljivo jači.  |
Mislim da su u 1:1 sa MiGovima 21 imali negativan score, a i MiG-17 je bio gadan za oborit, baš zbog male brzine. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Pro 04, 2014 6:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | dog Napisao/la: | | Dobro je i ono da su ameri umirali od straha od ruskih aviona za vrijeme hladnog rata. U korejskom ratu je odnos zračnih pobjeda bio 7:1 za amere, a u Vijetnamu 10:1 za amere...stvarno su se "usrali" | Asevi Sutyagin i Van Coc se ne bi složili s tobom. Nova literatura, posebno po pitanju korejskog rata pokazuje sasvim druge brojke, a i američki autori su počeli bojažljivo priznavati da je omjer bio vjerojatno 1:1 u stvarnosti. U Vijetnamu je zbog više raznih čimbenika bilo drugačije, ali su američki gubici svejedno bili daleko veći i nisu se baš zabavljali u sportskom lovu na Vjetnamce, iako su bili brojčano i tehnološki nemjerljivo jači.  |
Mislim da su u 1:1 sa MiGovima 21 imali negativan score, a i MiG-17 je bio gadan za oborit, baš zbog male brzine. |
Što se Vijetnamskog rata tiče, postoji jedna izvanredna knjiga Chrisa Hobsona - Vietnam Air Losses 1961-1973 gdje su poimenično navedeni gubici svih aviona (nažalost samo fixed-wings, ne i helikoptera) na tom području, po datumu, pilotu, mjestu, tipu, jedinici itd. - ukupno nekih 3800 aviona - tu se navodi i gubitak točno 90 aviona koji su oboreni Migovima. No to se odnosi na sva obaranja (Migovima), ne samo u dog-fightu.
Sad, bilo bi zanimljivo vidjeti i podatke s druge strane (Vijetnamske), pa onda govoriti o nekom omjeru - jer američki podaci o obaranju Migova su, kao i obično, vjerojatno napuhani i nepotvrđeni ....
No na podatke iz Vijetnama ćemo vjerojatno još počekati, nisu baš voljni objaviti - kao ni naša 'braća' iz istočne nam nekad neprijateljske republike ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
|
Upisano: Čet Pro 04, 2014 9:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | | vrsa Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | dog Napisao/la: | | Dobro je i ono da su ameri umirali od straha od ruskih aviona za vrijeme hladnog rata. U korejskom ratu je odnos zračnih pobjeda bio 7:1 za amere, a u Vijetnamu 10:1 za amere...stvarno su se "usrali" | Asevi Sutyagin i Van Coc se ne bi složili s tobom. Nova literatura, posebno po pitanju korejskog rata pokazuje sasvim druge brojke, a i američki autori su počeli bojažljivo priznavati da je omjer bio vjerojatno 1:1 u stvarnosti. U Vijetnamu je zbog više raznih čimbenika bilo drugačije, ali su američki gubici svejedno bili daleko veći i nisu se baš zabavljali u sportskom lovu na Vjetnamce, iako su bili brojčano i tehnološki nemjerljivo jači.  |
Mislim da su u 1:1 sa MiGovima 21 imali negativan score, a i MiG-17 je bio gadan za oborit, baš zbog male brzine. |
Što se Vijetnamskog rata tiče, postoji jedna izvanredna knjiga Chrisa Hobsona - Vietnam Air Losses 1961-1973 gdje su poimenično navedeni gubici svih aviona (nažalost samo fixed-wings, ne i helikoptera) na tom području, po datumu, pilotu, mjestu, tipu, jedinici itd. - ukupno nekih 3800 aviona - tu se navodi i gubitak točno 90 aviona koji su oboreni Migovima. No to se odnosi na sva obaranja (Migovima), ne samo u dog-fightu.
Sad, bilo bi zanimljivo vidjeti i podatke s druge strane (Vijetnamske), pa onda govoriti o nekom omjeru - jer američki podaci o obaranju Migova su, kao i obično, vjerojatno napuhani i nepotvrđeni ....
No na podatke iz Vijetnama ćemo vjerojatno još počekati, nisu baš voljni objaviti - kao ni naša 'braća' iz istočne nam nekad neprijateljske republike ....
Vojo  |
Bilo bi zanimljivo pogledati u tu knjigu ima li naših pilota...ja znam za tri |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Pro 05, 2014 7:30 am Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: |
Reci imena ili datume, pa ću pogledati i proslijediti ovdje, ako je zanimljivo ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Pro 05, 2014 12:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Postoji popis pobjeda za Sjeverni Vijetnam i USAF i USN i komparacija među tim pobjedama (potvrđene, nepotvrđene, izmišljene, pripisane drugom uzroku, neslaganja u datumima i sl.) u više knjiga. Postoji cijela serija od 4 knjige o Phantomima u vijetnamskom ratu od izdavača Osprey i dvije knjige o Vjetnamcima od istog izdavača. Imam te knjige i pročitao sam ih više puta jer me ta tematika zanima. Imam i nešto starijih publikacija gdje je uobičajena glorifikacija američke nadmoći i potpuno podcjenjivanje Vjetnamaca. Ameri ni dan danas ne žele priznati da su 2 B-52 oborili MiG-21, nego obaranja pripisuju pzo raketama. Prema podacima je najvjerojatnije da su Vjetnamci zaista oborili B-52 (pri čemu je jedan od pilota poginuo, jer se sudario sa ogromnim bombarderom), ali Ameri jednostavno nisu željeli priznati da su njihovi strateški bombarderi ranjivi na napad MiG-ova. Dugo su se i provlačile ideologizirane netočne tvrdnje kako su u Vijetnamu letjeli sovjetski piloti, ali je činjenica da je sjeverno-vijetnamsko zrakoplovstvo od praktične nule na početku rata izraslo u respektabilnu zračnu silu koja se borila u obrani vlastite zemlje (uz obilnu materijalnu pomoć i školovanje vijetnamskih pilota od strane SSSr-a i Kine). Veći broj pilota su postali zračni asevi i treba im skinuti kapu zbog njihove hrabrosti u borbi Davida protiv Golijata.
U Koreji je bila sasvim druga priča. Sovjetski savez je u borbu sa UN zrakoplovima poslao svoje elitne zrakoplovne divizije, a među pilotima je bio veći broj vrlo iskusnih pilota i aseva iz WW2. Podaci sa ruske strane, koji su tek relativno nedavno izašli na svjetlo dana bacaju sasvim novo svjetlo na zračni sukob u korejskom ratu. Činjenica je da je pojava MiG-15 izazvala paniku, jer niti jedan angažirani avion američkog ili britanskog porijekla nije, osim F-86 Sabre-a, bio dorastao sovjetskom lovcu. Čak su i ranije varijante F-86 imale slabije karakteristike-pilot MiG-15 je diktirao kad hoće ući u borbu i iz nje se povući, jer je imao prednosti veće visine leta i veće brzine. Većina pobjeda koje su navodno postignute na F-80, Thunderjetima, klipnim avionima i sl. su zapravo bile samo oštećivanja vrlo čvrstog MiG-15. Literatura, posebno starija se gotovo isključivo bavi međusobnim obračunom MiG-15 vs F-86, a prešućuju se doslovni masakri američkih bombardera ( B-29 koji su u početku letjeli po danu, brzo su prebačeni na letove noću kad je postalo jasno da su gubitci preveliki, a tvrdnje posada o velikom broju oborenih MiG-ova uglavnom izmišljene). Topovi od 20 i 30mm su "brisali" sa neba B-29, a jedini je bio problem sporije brzine pucanja tih ubojitih oružja-s druge strane Browning strojnicama je često nedostajala dovoljna udarna moć da bi se oborilo MiG. Zanimljivo je čitati svjedočanstva ruskih pilota, posebno o napadima na formacije B-29. No ne treba zaboraviti činjenicu da su u oba rata zapadni političari svojim političkim odlukama osiguravali određene strateške prednosti komunističkoj strani i izazivali ljutnju, frustraciju i nezadovoljstvo kod zapovjednika i pilota sa postavljenim nelogičnim pravilima ratovanja koja su suprotnoj strani omogućavala bijeg u sigurne zone i očuvanje borbene efektive pilota i aviona koji bi u suprotnom bili uništeni. No, kako svaka akcija izaziva reakciju, vjerojatno bi u hladnoratovskom okruženju i prijetnji atomskim oružjem, neka šira akcija izazvala i jaču reakciju sa suprotne strane i izazvala rat širih razmjera sa nesagledivim posljedicama... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
|
Upisano: Pet Pro 05, 2014 9:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | | dog Napisao/la: |
Reci imena ili datume, pa ću pogledati i proslijediti ovdje, ako je zanimljivo ....
Vojo  |
1. Michael Joseph Bosiljevac F 105
2. Michael Novosel pilot Hueya
trećeg se ne mogu trenutno sjetiti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|