Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bojanje sitnih plastičnih dijelova

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
kiki

Član od: 25 Lip 2011
PorukaUpisano: Ned Pro 15, 2013 10:16 pm    Naslov poruke: Bojanje sitnih plastičnih dijelova Citiraj ovaj komentar

Trebao bih obojati neke sitne plastične detalje, pošto ću tako nešto prvi puta raditi Embarassed , trebam savjet.

Evo jednog primjera što bih želio obojati. To su male komandne pločice bijele pozadine i crvene ručke.

Bojao bih ručno 000 kistom i slijedećim bojama:
Bijela - nemam ju
Crvena - MM Flat red, enamel
Crna - MM Gloss black, enamel (za neke druge elemente)

Zanima me slijedeće
-da li mogu površinu odmastiti odstranjivačem laka za nokte bez acetona?
-koliko je pametno bez primera za plastiku ići odmah nanositi boju?
-da li je pametno koristiti za ovo enamel boje ili bolje kupiti neke druge (akril)?
-da li kao bijelu boju kupim isto enamel ili rađe neku drugu?

Zahvaljujem na svakoj pomoći unaprijed!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Davor

Član od: 09 Lis 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 15, 2013 10:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

....moja preporuka je da koristiš akrilne boje....brže se suše i nemaju neugodan miris....kasnije za wash možeš koristiti uljne ako predhodno polakiraš glossi akrilni lak...takve sitne dijelove možeš bez problema obojati opisanim kistom...
kiki

PorukaUpisano: Ned Pro 15, 2013 10:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Davore hvala!

Možeš li mi pomoći oko pitanja 1 i 2?
Natrag na vrh
Davor

PorukaUpisano: Ned Pro 15, 2013 10:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...možeš oprati sa alkoholom ili acetonom na biljnoj bazi....ja ga kupujem u DM-u...cijena cca.15 kn...boju možeš odmah nanositi na plastiku...ja recimo koristim prajmer za kontrolu spojeva i ponekad ga koristim kao podlogu za boju....najviše bojam direktno na očišćenu plastiku...
kiki

PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 12:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Davor Napisao/la:
...možeš oprati sa alkoholom ili acetonom na biljnoj bazi....ja ga kupujem u DM-u...cijena cca.15 kn...boju možeš odmah nanositi na plastiku...ja recimo koristim prajmer za kontrolu spojeva i ponekad ga koristim kao podlogu za boju....najviše bojam direktno na očišćenu plastiku...

Skidao sam već jednom boju s Ebelin odstranjivaćem laka za nokte iz DM-a (a i još uvijek ga imam). To je upravo ovaj s doljnje slike:

A kako se razrjeđuju enamel boje? Vodom ili uljnim razrjeđivačem?
Natrag na vrh
Davor

PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 12:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...uljnim razređivačem...
...Kiki član si od 2011 godine i do sada nisi savladao osnove... Question Question Question Exclamation Idea
kiki

PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 12:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I još jedno pitanje - što je to wash? Embarassed
Natrag na vrh
kiki

PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 11:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Davor Napisao/la:
...Kiki član si od 2011 godine i do sada nisi savladao osnove... Question Question Question Exclamation Idea

Da, nažalost. Embarassed
Ali trebaš računati da 2 godine nisam niti slova napisao, a i također niti čitao nešto previše. Prije prvog logiranja sad u prosincu, zadnji puta sam bio na forumu tamo u travnju.

A i problem je što ne postoji FAQ ili wiki koji bio dao odgovore na ova početnička pitanja, i uz pomoć kojih svladavanje osnova nebi bilo nikakav problem. Sad
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 11:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kiki Napisao/la:
A i problem je što ne postoji FAQ ili wiki koji bio dao odgovore na ova početnička pitanja, i uz pomoć kojih svladavanje osnova nebi bilo nikakav problem. Sad

... Postoji opcija "Traži" , pa možeš iskoristiti nju ... ali ovako je lakše , zar ne ?

PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 12:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovako definitivno je lakše, ali nije istina da prije ovoga nisam pretraživao forum, a i poslao upit moderatoru da li gdje postoji FAQ da dobijem odgovore na pitanja! Na pitanja koja sam našao odgovore pretraživanjem, nisam postavio ovdje. A i teško je filtrirati odgovore jer sve je kao krumpir salata, bez glave i repa.

Ujedno je i ovakav pristup "s visoka" razlog nepisanja i nelogiranja 2 godine.
Hvala Davoru i franji!
Natrag na vrh
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 12:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zdravo kiki

Evo ovde svega i svačega pa malo procunjaj Very Happy
Možda ti nešto bude od koristi Wink

http://www.youtube.com/results?search_query=plastic+model+kits+techniques&page=1

Pozdrav,
Mladen.

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 1:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kiki Napisao/la:
I još jedno pitanje - što je to wash? Embarassed

Evo , da napišem nešto manje "s visoka" jer si zbog mene pauzirao dvije godine i nisi se pojavljivao na forumu , a samim time za dvije godine unazadio svoje maketarstvo:

Wash (woš) je isticanje detalja ili panela vrlo razrijeđenom (većinom) uljnom bojom koja ulazi u sitne utore i više ističe izbočene dijelove , konstrukcione elemente i sl. Mogu se koristiti tempere + koja kap deterdženta za suđe , tuševi u boji koje je isto tako poželjno razrijediti.
Višak wash-a se jednostavno moše odstraniti / smanjti u slučaju tempere štapićem za uši namočenim u vodi a za uljne ogovarajućim razrjeđivačem i to laganim prelazom preko wash-a a nikako pritiskanjem. Dok Wash nije suh , što je kod uljnih čest slučaj , može ga se odstraniti papirnatom maramicom ili čistim suhim šatapićem za uši. To bi u grubo bilo to. Za detaljnije upoznavanje korištenja i vrsta wash-a upiši u tražilicu na forumu "Wash" i pročitaj hrpu opisa primjene u raznim situacijama.

PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 3:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...Kiki nije moje zapažanje bilo protiv tvojih pitanja nego mi se učinilo da postavljaš pitanja kao nekad LOHA ili kako se već logirao...ako Von Stuck zna tko si rado ću ti i dalje davati savjete za sve što te zanima...nitko se nije pametan rodio i za mene nema glupog pitanja....zato pitaj i rado ću ti odgovoriti... Very Happy
von Stuck
Administrator
PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 3:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Davor Napisao/la:
.....ako Von Stuck zna tko si rado ću ti i dalje davati savjete za sve što te zanima...nitko se nije pametan rodio i za mene nema glupog pitanja....zato pitaj i rado ću ti odgovoriti... Very Happy
,

... von Stuck nema pojma tko se krije iza nika "kiki". Samo na znanje.

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Pon Pro 16, 2013 9:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda nije LOHA a nije ni puno drugačiji.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma