Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| kiki
| | Član od: 25 Lip 2011 | | Poruke: 33 | |
|
Upisano: Ned Pro 15, 2013 10:16 pm Naslov poruke: Bojanje sitnih plastičnih dijelova |
|
|
Trebao bih obojati neke sitne plastične detalje, pošto ću tako nešto prvi puta raditi , trebam savjet.
Evo jednog primjera što bih želio obojati. To su male komandne pločice bijele pozadine i crvene ručke.
Bojao bih ručno 000 kistom i slijedećim bojama:
Bijela - nemam ju
Crvena - MM Flat red, enamel
Crna - MM Gloss black, enamel (za neke druge elemente)
Zanima me slijedeće
-da li mogu površinu odmastiti odstranjivačem laka za nokte bez acetona?
-koliko je pametno bez primera za plastiku ići odmah nanositi boju?
-da li je pametno koristiti za ovo enamel boje ili bolje kupiti neke druge (akril)?
-da li kao bijelu boju kupim isto enamel ili rađe neku drugu?
Zahvaljujem na svakoj pomoći unaprijed! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 15, 2013 10:40 pm Naslov poruke: |
|
|
....moja preporuka je da koristiš akrilne boje....brže se suše i nemaju neugodan miris....kasnije za wash možeš koristiti uljne ako predhodno polakiraš glossi akrilni lak...takve sitne dijelove možeš bez problema obojati opisanim kistom... _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kiki
|
Upisano: Ned Pro 15, 2013 10:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Davore hvala!
Možeš li mi pomoći oko pitanja 1 i 2? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
|
Upisano: Ned Pro 15, 2013 10:52 pm Naslov poruke: |
|
|
...možeš oprati sa alkoholom ili acetonom na biljnoj bazi....ja ga kupujem u DM-u...cijena cca.15 kn...boju možeš odmah nanositi na plastiku...ja recimo koristim prajmer za kontrolu spojeva i ponekad ga koristim kao podlogu za boju....najviše bojam direktno na očišćenu plastiku... _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kiki
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 12:34 am Naslov poruke: |
|
|
| Davor Napisao/la: | | ...možeš oprati sa alkoholom ili acetonom na biljnoj bazi....ja ga kupujem u DM-u...cijena cca.15 kn...boju možeš odmah nanositi na plastiku...ja recimo koristim prajmer za kontrolu spojeva i ponekad ga koristim kao podlogu za boju....najviše bojam direktno na očišćenu plastiku... |
Skidao sam već jednom boju s Ebelin odstranjivaćem laka za nokte iz DM-a (a i još uvijek ga imam). To je upravo ovaj s doljnje slike:
A kako se razrjeđuju enamel boje? Vodom ili uljnim razrjeđivačem? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 12:38 am Naslov poruke: |
|
|
...uljnim razređivačem...
...Kiki član si od 2011 godine i do sada nisi savladao osnove...  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kiki
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 12:52 am Naslov poruke: |
|
|
I još jedno pitanje - što je to wash?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kiki
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 11:07 am Naslov poruke: |
|
|
| Davor Napisao/la: | ...Kiki član si od 2011 godine i do sada nisi savladao osnove...  |
Da, nažalost.
Ali trebaš računati da 2 godine nisam niti slova napisao, a i također niti čitao nešto previše. Prije prvog logiranja sad u prosincu, zadnji puta sam bio na forumu tamo u travnju.
A i problem je što ne postoji FAQ ili wiki koji bio dao odgovore na ova početnička pitanja, i uz pomoć kojih svladavanje osnova nebi bilo nikakav problem.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 11:40 am Naslov poruke: |
|
|
| kiki Napisao/la: | A i problem je što ne postoji FAQ ili wiki koji bio dao odgovore na ova početnička pitanja, i uz pomoć kojih svladavanje osnova nebi bilo nikakav problem.  |
... Postoji opcija "Traži" , pa možeš iskoristiti nju ... ali ovako je lakše , zar ne ? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kiki
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 12:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovako definitivno je lakše, ali nije istina da prije ovoga nisam pretraživao forum, a i poslao upit moderatoru da li gdje postoji FAQ da dobijem odgovore na pitanja! Na pitanja koja sam našao odgovore pretraživanjem, nisam postavio ovdje. A i teško je filtrirati odgovore jer sve je kao krumpir salata, bez glave i repa.
Ujedno je i ovakav pristup "s visoka" razlog nepisanja i nelogiranja 2 godine.
Hvala Davoru i franji! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 1:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| kiki Napisao/la: | I još jedno pitanje - što je to wash?  |
Evo , da napišem nešto manje "s visoka" jer si zbog mene pauzirao dvije godine i nisi se pojavljivao na forumu , a samim time za dvije godine unazadio svoje maketarstvo:
Wash (woš) je isticanje detalja ili panela vrlo razrijeđenom (većinom) uljnom bojom koja ulazi u sitne utore i više ističe izbočene dijelove , konstrukcione elemente i sl. Mogu se koristiti tempere + koja kap deterdženta za suđe , tuševi u boji koje je isto tako poželjno razrijediti.
Višak wash-a se jednostavno moše odstraniti / smanjti u slučaju tempere štapićem za uši namočenim u vodi a za uljne ogovarajućim razrjeđivačem i to laganim prelazom preko wash-a a nikako pritiskanjem. Dok Wash nije suh , što je kod uljnih čest slučaj , može ga se odstraniti papirnatom maramicom ili čistim suhim šatapićem za uši. To bi u grubo bilo to. Za detaljnije upoznavanje korištenja i vrsta wash-a upiši u tražilicu na forumu "Wash" i pročitaj hrpu opisa primjene u raznim situacijama. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 3:21 pm Naslov poruke: |
|
|
...Kiki nije moje zapažanje bilo protiv tvojih pitanja nego mi se učinilo da postavljaš pitanja kao nekad LOHA ili kako se već logirao...ako Von Stuck zna tko si rado ću ti i dalje davati savjete za sve što te zanima...nitko se nije pametan rodio i za mene nema glupog pitanja....zato pitaj i rado ću ti odgovoriti...  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 3:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Davor Napisao/la: | .....ako Von Stuck zna tko si rado ću ti i dalje davati savjete za sve što te zanima...nitko se nije pametan rodio i za mene nema glupog pitanja....zato pitaj i rado ću ti odgovoriti...  | ,
... von Stuck nema pojma tko se krije iza nika "kiki". Samo na znanje. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | | Član od: 15 Stu 2009 | | Poruke: 583 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Pon Pro 16, 2013 9:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Možda nije LOHA a nije ni puno drugačiji. _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|