Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| batana
| | Član od: 16 Svi 2009 | | Poruke: 109 | |
|
Upisano: Uto Sij 05, 2010 2:16 pm Naslov poruke: Zvezda SU-30KN 1/72 |
|
|
Pocinjem novi projekat za vezbanje prevashodno...
Ovu maketu mnogi kude, mada je meni ok, i iskreno ne vidim u cemu je problem... par mm duza ili kraca... zar je vazno??
Shvatio sam da ovaj hobi radim iz ljubavi prema gradnji same makete i farbanju, i u 99% slucajeva, ljudi koji vide makete su uglavnom laici...
Tako da maketu radim sa prevashodnom idejom da sve panele preurezem jer su radjeni u pozitivu, da drugacije malo radim sastave na maketi, i dr..
Pa videcemo gde ce to ici...
Slike slede, s tim da sam donji deo trupa sinoc preurezao, high-tech alatko zvanom igla... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
Upisano: Uto Sij 05, 2010 5:52 pm Naslov poruke: Re: Zvezda SU-30KN 1/72 |
|
|
| batana Napisao/la: | Pocinjem novi projekat za vezbanje prevashodno...
Ovu maketu mnogi kude, mada je meni ok, i iskreno ne vidim u cemu je problem... par mm duza ili kraca... zar je vazno??
Shvatio sam da ovaj hobi radim iz ljubavi prema gradnji same makete i farbanju, i u 99% slucajeva, ljudi koji vide makete su uglavnom laici...
Tako da maketu radim sa prevashodnom idejom da sve panele preurezem jer su radjeni u pozitivu, da drugacije malo radim sastave na maketi, i dr..
Pa videcemo gde ce to ici...
Slike slede, s tim da sam donji deo trupa sinoc preurezao, high-tech alatko zvanom igla... |
jedino da pokusas da doradis kokpit i izduvnike.ostalo izgelda ok.imaces puno posla oko ovu maketu. _________________ https://www.facebook.com/maketarskiklubskopje/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| batana
|
Upisano: Čet Sij 07, 2010 1:39 am Naslov poruke: |
|
|
Evo malo radova, sve povrsine presmirglane i urezani paneli... ima tu i tamo da se popravi sa surfacerom ali nije strasno...
nastavak sledi
trebaju mi slike kokpita stajnog trapa i izduvniika... ma sve sta ko ima neka stavi... hvala
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| batana
|
Upisano: Ned Sij 24, 2010 11:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo malo radova...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| batana
|
Upisano: Sub Svi 01, 2010 12:28 am Naslov poruke: |
|
|
Evo preprskan primer i osnovna boja kamuflaze Hu 129. Medjutim, opet mi se javio problem, sa ovom da tako kazem sitnom zalepljenom prasinom...
AB je setovan 1.5 bar, boja razredjena 60/40, dizna 0.3
Gde je greska?????
Vidite na slici
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Svi 01, 2010 12:37 am Naslov poruke: |
|
|
pozz
slabo se vidi na slici, ali ako je to to kaj mislim da želiš ukazati, pojavljivanje zrnaca... kao da je nakapala boja... i ja sam se mučio sa tim stvarima...
boju razrijedim sada na 50:50, naravno boju prvo dobro promješaš, promučkaš, promješaš, promučkaš.... u AB prvo stavi razređivač ili vodu (ja akrile koristim MM i imam baš MM-ov razređivač za akrile) i tek onda stavi boju u posudicu AB-a i tamo promješaj kistom...
Ja svoj kompresor držim na 1 Bar i sa tim pritiskom radim...
Kada farbam prvo pustim AB da šprica pored npr. krila, i zatim krenem jednoličnim potezom preko krila opet VAN krila, pa onda potez natrag u novi red i opet VAN krila... znači ne završavaj špricanje na maketi već neka mlaz ode van makete... i obavezno kada prolaziš tom širinom krila (tj. trupa ili već čega) uvijek neka ti je AB na istoj udaljenosti od makete
AB drži jedno 3-4 širine prsta od makete, i ja recimo ne držim otvoren AB (moj je dual action) da boja ide full, već negdje do polovice onog hoda okidaća... i tako gradim boju... ako mislim da je negdje premalo boje, onda ponovim postupak preko tog dijela...
Ja sam se tako riješio grudica i sad mi osušena boja više nije kao šmirgl papir...
Evo nadam se da sam ti pomogao
Lijep pozdrav
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| batana
|
Upisano: Sub Svi 01, 2010 12:44 am Naslov poruke: |
|
|
| Tacno boja je kao da ima grudvica, kao fini talk, prasina, a ne kao kapi boje, da je podlilo, vec kao sitna sitna prasina, zalepljena |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Svi 01, 2010 12:49 am Naslov poruke: |
|
|
probaj ovako kako sam ti objasnio...
uzmi fini šmirgl papir i lagano pošmirglaj ta mjesta gdje su grudice, i probaj na ovaj način...
i da, savjet koji sam i ja dobio ovdje od starijih kolega: prije bojanja operi maketu sa alkoholom, onim 70 %
natopi neku finu krpu (najbolje od majice) i prebriši maketu, to postoji mogučnost da ti je od šmirglanja ostalo i otpadaka po makete koje ovak ne vidimo...
pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| batana
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 5:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo nastavka radova...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hawx88
 | | Član od: 19 Ožu 2010 | | Poruke: 45 | |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 6:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepa i uredna kamuflaža, meni se sviđa  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3260 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 7:11 pm Naslov poruke: |
|
|
odlična posao! samo napijed! uzimi samo na pr mjesta ju popravi jer na pravome još malo valovitija tj sa radijusima, oblčaićima ili kako da se izrazim ja sam dotični avion krenuo bojati kistom, i uprsko odmah tako da je ostao sivi!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tandrax
 | | Član od: 08 Ožu 2010 | | Poruke: 124 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Svi 11, 2010 11:44 am Naslov poruke: |
|
|
e a sta nisi kitao ove neke djelove predkrila glavnog...
iman isti avion u izradi i mislin to pokjitat da linija bude lipa a ne ovako da ima 2 mm prostora izmedju...
ili je to neka tehnika za koju neznam ( oboji, kitaj oboji???)
al boja je zakon  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| batana
|
Upisano: Uto Svi 11, 2010 2:43 pm Naslov poruke: |
|
|
@Tandrax
Nema 2 mm prostora, cak sta vise nemoze unutra ni skalpel da se zavuce...
lepo malo osmirglaj 3 sastavna dela i onda ce ti napadna ivica kao i izlazna ovako lepo izgledati...
Meni je taman kako treba... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Svi 11, 2010 2:44 pm Naslov poruke: |
|
|
super si ga ofarbao  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|