Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zvezda SU-30KN 1/72
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
batana

Član od: 16 Svi 2009
PorukaUpisano: Uto Sij 05, 2010 2:16 pm    Naslov poruke: Zvezda SU-30KN 1/72 Citiraj ovaj komentar

Pocinjem novi projekat za vezbanje prevashodno...
Ovu maketu mnogi kude, mada je meni ok, i iskreno ne vidim u cemu je problem... par mm duza ili kraca... zar je vazno??
Shvatio sam da ovaj hobi radim iz ljubavi prema gradnji same makete i farbanju, i u 99% slucajeva, ljudi koji vide makete su uglavnom laici...
Tako da maketu radim sa prevashodnom idejom da sve panele preurezem jer su radjeni u pozitivu, da drugacije malo radim sastave na maketi, i dr..
Pa videcemo gde ce to ici...
Slike slede, s tim da sam donji deo trupa sinoc preurezao, high-tech alatko zvanom igla...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Uto Sij 05, 2010 5:52 pm    Naslov poruke: Re: Zvezda SU-30KN 1/72 Citiraj ovaj komentar

batana Napisao/la:
Pocinjem novi projekat za vezbanje prevashodno...
Ovu maketu mnogi kude, mada je meni ok, i iskreno ne vidim u cemu je problem... par mm duza ili kraca... zar je vazno??
Shvatio sam da ovaj hobi radim iz ljubavi prema gradnji same makete i farbanju, i u 99% slucajeva, ljudi koji vide makete su uglavnom laici...
Tako da maketu radim sa prevashodnom idejom da sve panele preurezem jer su radjeni u pozitivu, da drugacije malo radim sastave na maketi, i dr..
Pa videcemo gde ce to ici...
Slike slede, s tim da sam donji deo trupa sinoc preurezao, high-tech alatko zvanom igla...

jedino da pokusas da doradis kokpit i izduvnike.ostalo izgelda ok.imaces puno posla oko ovu maketu.
batana

PorukaUpisano: Čet Sij 07, 2010 1:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo malo radova, sve povrsine presmirglane i urezani paneli... ima tu i tamo da se popravi sa surfacerom ali nije strasno...
nastavak sledi

trebaju mi slike kokpita stajnog trapa i izduvniika... ma sve sta ko ima neka stavi... hvala

Natrag na vrh
batana

PorukaUpisano: Ned Sij 24, 2010 11:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo malo radova...

Natrag na vrh
batana

PorukaUpisano: Sub Svi 01, 2010 12:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo preprskan primer i osnovna boja kamuflaze Hu 129. Medjutim, opet mi se javio problem, sa ovom da tako kazem sitnom zalepljenom prasinom...
AB je setovan 1.5 bar, boja razredjena 60/40, dizna 0.3
Gde je greska?????
Vidite na slici

Natrag na vrh
Vajled
Gost
PorukaUpisano: Sub Svi 01, 2010 12:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pozz Smile
slabo se vidi na slici, ali ako je to to kaj mislim da želiš ukazati, pojavljivanje zrnaca... kao da je nakapala boja... i ja sam se mučio sa tim stvarima...
boju razrijedim sada na 50:50, naravno boju prvo dobro promješaš, promučkaš, promješaš, promučkaš.... Smile u AB prvo stavi razređivač ili vodu (ja akrile koristim MM i imam baš MM-ov razređivač za akrile) i tek onda stavi boju u posudicu AB-a i tamo promješaj kistom...
Ja svoj kompresor držim na 1 Bar i sa tim pritiskom radim...
Kada farbam prvo pustim AB da šprica pored npr. krila, i zatim krenem jednoličnim potezom preko krila opet VAN krila, pa onda potez natrag u novi red i opet VAN krila... znači ne završavaj špricanje na maketi već neka mlaz ode van makete... i obavezno kada prolaziš tom širinom krila (tj. trupa ili već čega) uvijek neka ti je AB na istoj udaljenosti od makete
AB drži jedno 3-4 širine prsta od makete, i ja recimo ne držim otvoren AB (moj je dual action) da boja ide full, već negdje do polovice onog hoda okidaća... i tako gradim boju... ako mislim da je negdje premalo boje, onda ponovim postupak preko tog dijela...

Ja sam se tako riješio grudica i sad mi osušena boja više nije kao šmirgl papir...

Evo nadam se da sam ti pomogao

Lijep pozdrav

Smile
Natrag na vrh
batana

PorukaUpisano: Sub Svi 01, 2010 12:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tacno boja je kao da ima grudvica, kao fini talk, prasina, a ne kao kapi boje, da je podlilo, vec kao sitna sitna prasina, zalepljena
Natrag na vrh
Vajled
Gost
PorukaUpisano: Sub Svi 01, 2010 12:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

probaj ovako kako sam ti objasnio...

uzmi fini šmirgl papir i lagano pošmirglaj ta mjesta gdje su grudice, i probaj na ovaj način...

i da, savjet koji sam i ja dobio ovdje od starijih kolega: prije bojanja operi maketu sa alkoholom, onim 70 %
natopi neku finu krpu (najbolje od majice) i prebriši maketu, to postoji mogučnost da ti je od šmirglanja ostalo i otpadaka po makete koje ovak ne vidimo...

pozz
Natrag na vrh
batana

PorukaUpisano: Pon Svi 10, 2010 5:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo nastavka radova...

Natrag na vrh
hawx88

Član od: 19 Ožu 2010
PorukaUpisano: Pon Svi 10, 2010 6:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepa i uredna kamuflaža, meni se sviđa Wink
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pon Svi 10, 2010 7:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlična posao! samo napijed! uzimi samo na pr mjesta ju popravi jer na pravome još malo valovitija tj sa radijusima, oblčaićima ili kako da se izrazim Smile ja sam dotični avion krenuo bojati kistom, i uprsko odmah tako da je ostao sivi! Cool
Natrag na vrh
Tandrax

Član od: 08 Ožu 2010
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Svi 11, 2010 11:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e a sta nisi kitao ove neke djelove predkrila glavnog...
iman isti avion u izradi i mislin to pokjitat da linija bude lipa a ne ovako da ima 2 mm prostora izmedju...

ili je to neka tehnika za koju neznam ( oboji, kitaj oboji???)

al boja je zakon Smile
Natrag na vrh
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Uto Svi 11, 2010 1:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

super kamuflaza.svaka cast.
batana

PorukaUpisano: Uto Svi 11, 2010 2:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

@Tandrax
Nema 2 mm prostora, cak sta vise nemoze unutra ni skalpel da se zavuce...
lepo malo osmirglaj 3 sastavna dela i onda ce ti napadna ivica kao i izlazna ovako lepo izgledati...
Meni je taman kako treba...
Natrag na vrh
Vajled
Gost
PorukaUpisano: Uto Svi 11, 2010 2:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

super si ga ofarbao Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma