Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 25, 2005 7:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni je još bolji natpis na krilu "NE GURAJ". Pa taj je avion toliko zarasao s travom i untonuo u zemlju tak da stvarno ne znam tko će ga gurati.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2005 3:15 am Naslov poruke: |
|
|
Sramota,na zapadu (ili u bilo kojoj normalnoj zemlji) taj avion bi bio izglancan,stajao u muzeju i pravio lovu tom istom muzeju.Samo kod nas (citaj u dravama nastalim raspadom SFRJ) nacionalno blago propada.Nije samo sto Sabre trune negdje na livadi,vjerovatno daleko vrijedniji potencijalni muzejski eksponati trunu diljem "SFRJ".
U principu koga briga,nema se love ni za MiG-ove koji mogu poletjeti,ali polako idu stopama Sabre-a.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 26, 2005 10:58 am Naslov poruke: |
|
|
Malo sam švrljao po netu tražeći što je ovo:
i našao sam da je na tom dijelu bio pričvrščen nosač za 24 zrak-zrak rakete koji je izgledao ovako:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alex
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 271 | | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Pon Sij 09, 2006 4:27 am Naslov poruke: Iz istog vremena... |
|
|
Ovo je slikano ljetos na Krku.
Republic F-84 G Thunderjet i Lockheed T-33 Shooting Star
Ostali su samo kostur i lim.
Farba ne njima je stara cetrdesetak godina,od ranih sezdesetih
kada su ih poceli prefarbavati preko originalnog srebrno-aluminijskog
finisa kakvi su bili kad su uvezeni pedesetih godina
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 09, 2006 11:32 am Naslov poruke: |
|
|
Mene zanima i gdje je nestao Thunderjet koji je dugo stajao ispred aerodroma u Kaštelima...Jednog dana će svima biti žao što tako bacamo blago zrakoplovne povijesti, ali će biti kasno  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Pon Sij 09, 2006 12:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Mene zanima i gdje je nestao Thunderjet koji je dugo stajao ispred aerodroma u Kaštelima |
Ispilan, mislim jos tamo kasnih 90-ih...jednako kao F-84 i S-51 iz Pazarica (kod Sarajeva), jednako kao i tuce F-84, T-33 i TV-2 iz helidroma u Mostaru. Na helidromu je ispilan i Aero-3 u letnom stanju pa se vojska grijala na njega. Ispilani su i ostatci G-2, Orla, Gazele...tuga  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 10, 2006 11:59 am Naslov poruke: |
|
|
Baš tuga...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 10, 2006 12:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | Baš tuga...  |
Tuga?
To se zove "teškoje srajnjoje!"  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krkan
| | Član od: 21 Velj 2006 | | Poruke: 165 | |
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 12:17 am Naslov poruke: |
|
|
..dijelim misljenje strave i ljudske nemarnosti prema tim strojevima, pale smece oko njega, da ne pricam... evo jos koja fotka s mog okidaca:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 5:10 am Naslov poruke: |
|
|
| Ja bi samo rekao da je u Zadru u jednoj od 4 vojarne, odmah nakon rata (1992 g.) bio jedan Republic F-84 G Thunderjet i da smo ga mi obilazili i skidali suvenire (donijeli smo pilu za željezo i otpilili palicu), ja sam uzeo neki stini suvenir, više se i ne sjećam što. Nije problem u nama koji smo uzeli par suvenira pa čak ni u onima koji su ga totalno dokrajčili več u onima koji nisu poduzeli ama baš ništa da to spriječe. Tužno ali istinito. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
| Marin Napisao/la: | | Ja bi samo rekao da je u Zadru u jednoj od 4 vojarne, odmah nakon rata (1992 g.) bio jedan Republic F-84 G Thunderjet i da smo ga mi obilazili i skidali suvenire (donijeli smo pilu za željezo i otpilili palicu), ja sam uzeo neki stini suvenir, više se i ne sjećam što. Nije problem u nama koji smo uzeli par suvenira pa čak ni u onima koji su ga totalno dokrajčili več u onima koji nisu poduzeli ama baš ništa da to spriječe. Tužno ali istinito. |
Jok, nije bio problem u vama  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5423 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 1:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Zbilja koma ! Pitanje za gosp. Raguža davno sam na telki vidil reportažu iz aerodroma kod Bihaća (mislim da je reportaža bila na telki negdje iza Oluje) tam je isto bil veliki broj Dog Sabrea ,Thunderjeta ... dali znate kaj o njima? I još jedno dal je ostalo kaj aviona u Soku (mislim tvornici) kakvih prototipova ,u obliku spomenika ili sl.? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 2:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Dakle sto se tice Bihaca, preciznije hrvatskog dijela aerodroma Zeljava, na njemu je ostalo 2 F-84G i jedna "Dakota".
U tvornici "Soko" na zalost nije ostalo nista. Sumnjam da je "Soko 522" koji su vojnici SFOR-a na aerodromu u Mostaru, zastitili (koliko-toliko) upravo potice iz tvornici "Soko" i to da je bio GG.
"Soko" je i nakon rata pokusao obnoviti proizvodnju tako da je prototip jedne ultralake letjelice tamo i zavrsen. Danas se ta letjelica nalazi na stropu zgrade mostarskog sajma.
Inace "Soko" je poceo i stao i s proizvodnjom autobusa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5423 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 4:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Baš šteta! Sreo sam prije par godina u Algoritmu dva inžinjera iz Soko-a (koji su bili u Zagrebu radi prezentacije onog simulatora za MIG21 kaj je izrađen tamo). Baš su gledali jednu enciklopediju zrakoplovstva koju sam ja baš došo kupiti ,pa smo malo poprićali tamo . Naime stariji gospodin je bio jedan od glavnih konstruktora ,(čak je sudjelovao u konstrukciji krila ra rane Airbasove! ,nažalost imena sam zaboravio) i oni su me uvjeravali kako ovi i dalje posjeduju mašineriju za proizvodnju zrakoplova čak da su ponudili i RH i BIH obnovu proizvodnje G4 Super Galeba i izradu bespilotnih letjelica (za koju su mi i pokazali nekakve preliminarne nacrte) no normalno sve kaj je dobro naša vlada stopira i nema sluha. A osim toga G4 je upravo tip zrakoplova koji fali našem zrakoplovstvu.
A što se tiće ovih "olupina" šta leže nezbrinute smatram da bi čak mi s foruma ,kad nitko drugi neće ,pokrenuti inicijativu da se skupe na nekakvom prostoru (recimo zapuštenoj Udbini) i ako ništa drugo spreme u natkriveni prostor ,pa polako restauriraju u skladu sa našim ,nikakvim ,financijskim sredstvima, pa bi to već mogo biti i zaćetak recimo svojevrsnog muzeja ili nećeg slićnog. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
|
Upisano: Uto Velj 21, 2006 4:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | oni su me uvjeravali kako ovi i dalje posjeduju mašineriju za proizvodnju zrakoplova čak da su ponudili i RH i BIH obnovu proizvodnje G4 Super Galeba
Ovo je netocno. Tocno prije agresije na BIH, pripadnici "JNA" su razmontirali i odnijeli sve iz Sokola, ukljucujuci i strojeve. |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|