Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

F-86 D Sabre Dog fotografije - HORROR!!!!!!!!!!
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1945. do 1991.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Pro 25, 2005 7:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni je još bolji natpis na krilu "NE GURAJ". Pa taj je avion toliko zarasao s travom i untonuo u zemlju tak da stvarno ne znam tko će ga gurati. Rolling Eyes
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
bravar
Gost
PorukaUpisano: Pon Pro 26, 2005 3:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sramota,na zapadu (ili u bilo kojoj normalnoj zemlji) taj avion bi bio izglancan,stajao u muzeju i pravio lovu tom istom muzeju.Samo kod nas (citaj u dravama nastalim raspadom SFRJ) nacionalno blago propada.Nije samo sto Sabre trune negdje na livadi,vjerovatno daleko vrijedniji potencijalni muzejski eksponati trunu diljem "SFRJ".

U principu koga briga,nema se love ni za MiG-ove koji mogu poletjeti,ali polako idu stopama Sabre-a....
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Pon Pro 26, 2005 10:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo sam švrljao po netu tražeći što je ovo:

i našao sam da je na tom dijelu bio pričvrščen nosač za 24 zrak-zrak rakete koji je izgledao ovako:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Alex

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Toronto,Kanada
PorukaUpisano: Pon Sij 09, 2006 4:27 am    Naslov poruke: Iz istog vremena... Citiraj ovaj komentar

Ovo je slikano ljetos na Krku.
Republic F-84 G Thunderjet i Lockheed T-33 Shooting Star
Ostali su samo kostur i lim.
Farba ne njima je stara cetrdesetak godina,od ranih sezdesetih
kada su ih poceli prefarbavati preko originalnog srebrno-aluminijskog
finisa kakvi su bili kad su uvezeni pedesetih godina

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Sij 09, 2006 11:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mene zanima i gdje je nestao Thunderjet koji je dugo stajao ispred aerodroma u Kaštelima...Jednog dana će svima biti žao što tako bacamo blago zrakoplovne povijesti, ali će biti kasno Crying or Very sad
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pon Sij 09, 2006 12:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Mene zanima i gdje je nestao Thunderjet koji je dugo stajao ispred aerodroma u Kaštelima

Ispilan, mislim jos tamo kasnih 90-ih...jednako kao F-84 i S-51 iz Pazarica (kod Sarajeva), jednako kao i tuce F-84, T-33 i TV-2 iz helidroma u Mostaru. Na helidromu je ispilan i Aero-3 u letnom stanju pa se vojska grijala na njega. Ispilani su i ostatci G-2, Orla, Gazele...tuga Embarassed
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Sij 10, 2006 11:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš tuga... Embarassed
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Sij 10, 2006 12:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Baš tuga... Embarassed

Tuga?
To se zove "teškoje srajnjoje!" Evil or Very Mad
Natrag na vrh
krkan

Član od: 21 Velj 2006
PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2006 12:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

..dijelim misljenje strave i ljudske nemarnosti prema tim strojevima, pale smece oko njega, da ne pricam... evo jos koja fotka s mog okidaca:

Natrag na vrh
Marin
Gost
PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2006 5:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bi samo rekao da je u Zadru u jednoj od 4 vojarne, odmah nakon rata (1992 g.) bio jedan Republic F-84 G Thunderjet i da smo ga mi obilazili i skidali suvenire (donijeli smo pilu za željezo i otpilili palicu), ja sam uzeo neki stini suvenir, više se i ne sjećam što. Nije problem u nama koji smo uzeli par suvenira pa čak ni u onima koji su ga totalno dokrajčili več u onima koji nisu poduzeli ama baš ništa da to spriječe. Tužno ali istinito.
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2006 10:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marin Napisao/la:
Ja bi samo rekao da je u Zadru u jednoj od 4 vojarne, odmah nakon rata (1992 g.) bio jedan Republic F-84 G Thunderjet i da smo ga mi obilazili i skidali suvenire (donijeli smo pilu za željezo i otpilili palicu), ja sam uzeo neki stini suvenir, više se i ne sjećam što. Nije problem u nama koji smo uzeli par suvenira pa čak ni u onima koji su ga totalno dokrajčili več u onima koji nisu poduzeli ama baš ništa da to spriječe. Tužno ali istinito.

Jok, nije bio problem u vama Shocked
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2006 1:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zbilja koma ! Pitanje za gosp. Raguža davno sam na telki vidil reportažu iz aerodroma kod Bihaća (mislim da je reportaža bila na telki negdje iza Oluje) tam je isto bil veliki broj Dog Sabrea ,Thunderjeta ... dali znate kaj o njima? I još jedno dal je ostalo kaj aviona u Soku (mislim tvornici) kakvih prototipova ,u obliku spomenika ili sl.?
Mario Raguž

PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2006 2:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dakle sto se tice Bihaca, preciznije hrvatskog dijela aerodroma Zeljava, na njemu je ostalo 2 F-84G i jedna "Dakota".

U tvornici "Soko" na zalost nije ostalo nista. Sumnjam da je "Soko 522" koji su vojnici SFOR-a na aerodromu u Mostaru, zastitili (koliko-toliko) upravo potice iz tvornici "Soko" i to da je bio GG.

"Soko" je i nakon rata pokusao obnoviti proizvodnju tako da je prototip jedne ultralake letjelice tamo i zavrsen. Danas se ta letjelica nalazi na stropu zgrade mostarskog sajma.

Inace "Soko" je poceo i stao i s proizvodnjom autobusa.
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2006 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš šteta! Sreo sam prije par godina u Algoritmu dva inžinjera iz Soko-a (koji su bili u Zagrebu radi prezentacije onog simulatora za MIG21 kaj je izrađen tamo). Baš su gledali jednu enciklopediju zrakoplovstva koju sam ja baš došo kupiti ,pa smo malo poprićali tamo . Naime stariji gospodin je bio jedan od glavnih konstruktora ,(čak je sudjelovao u konstrukciji krila ra rane Airbasove! ,nažalost imena sam zaboravio) i oni su me uvjeravali kako ovi i dalje posjeduju mašineriju za proizvodnju zrakoplova čak da su ponudili i RH i BIH obnovu proizvodnje G4 Super Galeba i izradu bespilotnih letjelica (za koju su mi i pokazali nekakve preliminarne nacrte) no normalno sve kaj je dobro naša vlada stopira i nema sluha. A osim toga G4 je upravo tip zrakoplova koji fali našem zrakoplovstvu.
A što se tiće ovih "olupina" šta leže nezbrinute smatram da bi čak mi s foruma ,kad nitko drugi neće ,pokrenuti inicijativu da se skupe na nekakvom prostoru (recimo zapuštenoj Udbini) i ako ništa drugo spreme u natkriveni prostor ,pa polako restauriraju u skladu sa našim ,nikakvim ,financijskim sredstvima, pa bi to već mogo biti i zaćetak recimo svojevrsnog muzeja ili nećeg slićnog.
Mario Raguž

PorukaUpisano: Uto Velj 21, 2006 4:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
oni su me uvjeravali kako ovi i dalje posjeduju mašineriju za proizvodnju zrakoplova čak da su ponudili i RH i BIH obnovu proizvodnje G4 Super Galeba

Ovo je netocno. Tocno prije agresije na BIH, pripadnici "JNA" su razmontirali i odnijeli sve iz Sokola, ukljucujuci i strojeve.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1945. do 1991. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed
Stranica 2/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma