Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Vallejo akrilni matt lak-jedno jaaako loše iskustvo

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
chemical_ali
Gost
PorukaUpisano: Pon Svi 19, 2008 6:27 pm    Naslov poruke: Vallejo akrilni matt lak-jedno jaaako loše iskustvo Citiraj ovaj komentar

Da ne idem na dugo i široko ukratko ću opisati svoje iskustvo s Vallejo matt akrilnim lakom pa me zanima vaše mišljenje i vaša iskustva s istim.

Naime pošto sam prije nekih 6 mjeseci trebao akrilni matt lak a nigdje nije bio dostupan(u LOM-a ga nikad nije ni bilo,u Alphi nestalo s lagera LC-a,u Chipoteci također ništa),na Balistinoj stranici sam vidio da imaju akrilni matt lak od Valleja.Pošto sam prethodno provrtio net u potrazi za informacijama o Vallejo brandu boja,i nisam našao ništa negativno o njima,otišao sam do prodavanice Baliste i kupio Vallejo akrilni matt lak.Dečki su mi objasnili da su Vallejo boje već prilagođene svojom gustoćom za direktno špricanje airbrushom ali ako mi se čini potrebno da ih mogu po potrebi razrijediti s par kapi destilirane vode.

Inače bočica tog Vallejo laka je nalik onoj u kojoj se prodaju kapi za nos,od mutne prozirne plastike i ima ispod poklopca čepić s kapaljkom gore.Po uputama s neta i uputi prodavača,skinuo sam čepić s kapaljkom te aluminijskim štapićem dobro promiješao sadržaj bočice.Stavio sam vanjski izlazni tlak na airbrushu na 1,5 bara i medium diznu i iglu te počeo špricati.Bila je pregusta i skužio sam da treba 2-3 kapi destilirane vode,kao što su mi i dečki rekli.
Stavim ja u špricu destiliranu vodu,dodam par kapi,promiješam i opet idem špricat.Sad je konzistencija i mlaz bila idealna.

Ali sad se javlja problem-ta akrilka bi za oko max sat vremena trebala biti suha,ali ja je nisam dirao do sutra poslijepodne,i kad sam je sutra poslijepodne išao dodirnuti,primjetio sam da je površina ostala izrazito polusjajna a ne mat,te da još uvijek nije suha.Svih 6 komada dodatne opreme za tenk koji sam radio su imali isti sindrom.Pustio sam je punih mjesec dana,no ni tad nije postala suha niti mat površine,nego je ostala polusjajna i ljepljiva na dodir,kao da se nije do kraja osušila.Što je najgore od svega kad sam noktom pokušao zagrebati površinu tih dodatnih djelova koje sam špricao s njom,nakon više od mjesec dana sušenja,skidala se kao sloj maslaca ili nekakve skorene masnoće,i pod noktom mi je ostajala ljepljiva bjelkasta naslaga tog laka.

Ovaj osvrt sam tad postavio na onom forumu na kojem me više nema i jedan od članova mi je napisao da je tu boju nužno kistom nanositi da bi ostala mat i osušila se nakon par sati.To sam i pokušao ali rezultat je bio identičan-niti se nakon mjesec dana osušila,niti je postala mat nego i dalje kao da sam te dijelove namazao slojem neke kreme koja se lijepi na dodir i ostaje polusjajna.
Živci su mi gadno stradali kod toga jer je sva ta dodatna oprema išla u Mr Muscolo i morala biti ponovno obojana.

Zanima me vaše mišljenje u čemu je stvar??Jer radio sam sve po uputi s neta i po preporuci prodavača.I jel imao netko već slična negativna iskustva baš s ovim lakom??
Natrag na vrh
Antonio

Član od: 24 Sij 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Svi 19, 2008 8:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav chemical_ali Smile

Žao mi je što ti se dogodilo sa maketom.
I ja sam uzeo kod baliste sve tri verzije laka Gloss, Matte i Satin. I imam samo pohvale na lakove.Istina je da se osuše za jedan sat. Bojao sam svoju maketu sa LC bojama,čekao da se osuše 24 sata i onda sam laganim premazima kistom nanosio matt lak.Nisam radio airbrushem.
Radio sam na sljedeći način:
Ulio sam 5 ml. u čep(npr. od fante) i dodao 5 kapi iz one staklene kapaljke za oči destilirane vode (od INE), i počeo nanositi guščim širokim kistom lagano po maketi. Kako sam uvijek ne optimističan kada radim sa novim materijalom još se ko zadnji mulac čudim kako je super što ne ostavlja tragove kista.Nakon završenog premaza ostavio sam maketu da se suši cca
1 sata...1/2.. Rezultat odlično.. Za test sam išao isto napraviti sa gloss i satin na staroj maketi i isto sve OK.
Zaboravio sam reći da uvjek prvo testiraj na nekoj staroj makete a onda idi na ono pravo.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
chemical_ali
Gost
PorukaUpisano: Pon Svi 19, 2008 8:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a znam,nisam prije testirao,al dobro,sreća da nije bila riječ o maketi nego o dodatnoj opremi koja će doći po kupoli tenka..al eto da je enigma zašto je tako ispalo-jest!!možda stari lak,na bočici nema datuma,pojma nemam jer sve ostalo sam napravio po propisu s neta...i kao šta sam rekao s kistom ista stvar ispala,opet ostalo kao premaz niveom preko opreme koji se nikad ne suši do kraja..
Natrag na vrh
Sivcev

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Novi Sad
PorukaUpisano: Pon Svi 19, 2008 10:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam isprobao Vallejo "model color" mat lak kao i Vallejo "model air" i prezadovoljan sam kako radi lak. Vise, mnogo vise nego kako rade njihove boje. Povrsina je u pocetku bila belicasta i posle 15-ak minuta je to nestalo i bilo idealno ravnomerno a na dodir suvo. Osuseni lak je bio bas mat a nisam primetio da je bilo gde bilo debelih slojeva iako sam obilno nanosio (zalivao) lak na maketu. Uopste nisam razredjevao lak, samo sam dobro promuckao bocice. Cini mi se da "model color" malo bolje radi nego "model air" a oba sam nanosio airbrushem ????
TheMan

Član od: 14 Sij 2008
PorukaUpisano: Uto Svi 20, 2008 3:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Probao sam taj Vallejo lak ranije i nisam se bas odusevio, nije to to, iskustvo je bilo razocaravajuce, susenje je trajalo predugo a ide mi na zivce da mi maketa stoji a ja cekam vraziji lak da se osusi pa da nastavim dalje.

Ali zato Model Master akril odradi 100% uvijek i njega se drzim. Vidim na drugom topiku da iskusniji kolege hvale i Lifecolor lakove kao jako dobre pa cu i njih mozda probati uskoro.

U svakom slucaju sa Vallejo vise necu gubiti vrijeme. Vidim da su neki zadovoljni a drugi imaju opakih problema, vjerojatno je razlika u kvaliteti od posiljke do posiljke Valleja, dakle macak u vreci pri kupnji?!
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma