Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Uto Tra 22, 2008 1:01 pm Naslov poruke: LIFECOLOR akrilne boje |
|
|
Pozdrav svim kolegama,
Nisam znao gdje da stavim ovaj svoj osvrt na LIFECOLOR (unastavku teksta LC) boje pa molim moderatore da se ne ljute ako sam stavio u krivu rubriku. Naime, nisam dugo na forumu da bi si dozvolio puno pametovati ali htio bih nešto reći o bojama koje u zadnje vrijeme koristim. U Puli naravno teško možete išta naći od boja i pribora pa smo mi, maketari iz Pule primorani sve naručivati izvana. Dok je Merkator bio donekle opremljen sa Revell-ovim bojama koristio sam njih pored svih njenih mana i dobrih strana. Te sam boje koristio dugo godina a onda sam polako prelazio na MM boje koje i danas koristim. Bolje se razrijeđuju od Revell-ovih i ne stare tako brzo. U izradi maketa sa ove dvije vrste boja nisam imao posebnih problema osim u jednoj stvari a to je stepenasti prelaz sa ili bez korištenja šablona i razrijeđenijom ili manje razrijeđenom. Taj prelaz nije toliko izražen ali ga ipak ima. Unatrag tri modela koja sam radio koristio sam LC boje kako bih izbjegao mješanje od oka ili nemogućnost da nađem baš odgovarajuću gotovu boju. U paleti LC boja zaista postoji veliki izbor. Od standarda za Američke, Britanske ili Njemačke zrakoplove. Međutim nije to ono što sam htio naglasiti. Bez obzira koliko razrijedite boju pigment je toliko fin da se slobodno može nanijeti više slojeva bez straha da će boje negdje biti previše (utori u panelima udubljenja isl). Jednako tako primjetio sam da boja lijepo pokriva drugu boju ukoliko se nanosi jedna na drugu pa čak i svijetla na tamnu. Odlično se kombinira sa enamel bojama u smislu preshadinga ili sl. a što je jednako važno - brzo se suši. Uopće nije potrebno razrijeđivanje dodavajući alkohol već samo destiliranu ili običnu vodu. Nakon nanosa boje su prirodne i ne gube efekt te se fino mogu nanositi na golu plastiku ili na primer. Uz sve to dbivena količina u bočici je 22 ml. za 19 kn! Pitate se zašto sad sve ovo pišem pa evo...Prvo, pitalo me par kolega u Puli koliko sam zadovoljan sa tim bojama. Neki nisu sa njima radili pa su možda malo skeptični da li valjaju ili ne. Drugo u gradu ima maketara kolji djeluju samostalno i sigurno kao i ja nabavljaju materijal izvana. Stoga, kroz ovaj osvrt zaista toplo preporučam ove boje svima koji žele raditi sa akrilnim bojama glavne sheme. Eto toliko od mene i još jednom da kažem... Ovim nisam htio popljuvati druge proizvođače, nikako. Htio sam samo reći da koji put ne treba puno tražiti koju boju koristiti u radu. Meni je uspjelo iz trećeg puta i jako sam zadovoljan. Nadam se da ovim nisam nikoga uvrijedio jer mi je najmanje to bila namjera te vas sve još jednom pozdravljam.  _________________
Španac
Aranza: poruka promijenjena dana: Pet Jul 25, 2008 10:14 am; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Uto Tra 22, 2008 1:14 pm Naslov poruke: |
|
|
da ti možda nisu uvoznik LC-a za prostro ex-Yu? ma salim se!
treba ovakvih iskustava!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 22, 2008 1:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Svakako vrlo korisno. LC su relativno novi brand boja na našem tržištu i svako iskustvo je dobrodošlo-bilo ono loše ili dobro. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 22, 2008 8:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tiran 5 (Projektii u radu) je rađen samo sa LC bojama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sivcev
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 346 | | Mjesto: Novi Sad |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Tra 22, 2008 8:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao maketar čije područje interesa najvećim postotkom obuhvaća jednobojna vozila moja najtoplija preporuka ; nakon određenog privikavanja jasno, što navodno vrijedi i za druge akrile, i posebno za nas pristigle iz svijeta uljanih boja!
Aranza molio bi te za pomoć imam u biti samo jedan problem s LC; kod kamuflažnih shema (a tebi su tako dobro ispali rubovi na Skyraideru) rubovi sekundarne kamuflaže su mi uvijek zrnati/paperjasti ako me razumiješ, nisu onako konzistentni kao sa uljanim bojama!
Iz istog razloga AB weathering također odrađujem enamelkama...
Inače svaka pohvala točnosti i raspoloživosti dostupnih nijansi boja! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Uto Tra 22, 2008 9:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Probaj sa nesto jacim pritiskom, meni radi savrseno u kombinaciji sa nesto razrijedjenijom bojom.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
|
Upisano: Uto Tra 22, 2008 10:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | | Probaj sa nesto jacim pritiskom, meni radi savrseno u kombinaciji sa nesto razrijedjenijom bojom.... |
Upravo tako. Inače radim sa pritiskom od 1 bar. Isto sam i ja primijetio, ali kada pojačam na 1,3 rub puno finije izlazi i precizniji je. Boju razrijedim kao i obično 50/50 ili mrvicu više. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vlad
 | | Član od: 29 Svi 2007 | | Poruke: 25 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 19, 2008 5:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Već neko vrijeme razmišljam o prelasku s enamelki na akrilke ali sam se uvijek plašio nepoznatog. Najviše me privlačilo k njima što se razrijeđuju vodom i alkoholom. Naime, uljani razrijeđivači i uljane boje me užasno guše pa bih vas pitao kako po tom pitanju stoje akrilke. Meni se čini da su u tom aspektu puno puno ugodnije za rad. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
|
Upisano: Pon Svi 19, 2008 6:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| vlad Napisao/la: | Već neko vrijeme razmišljam o prelasku s enamelki na akrilke ali sam se uvijek plašio nepoznatog. Najviše me privlačilo k njima što se razrijeđuju vodom i alkoholom. Naime, uljani razrijeđivači i uljane boje me užasno guše pa bih vas pitao kako po tom pitanju stoje akrilke. Meni se čini da su u tom aspektu puno puno ugodnije za rad. |
Točno. Ja čak ne koristim ni alkohol sa vodom već samo destiliranu vodu. Jednako se brzo suše. Boja ima blagi miris između vanilije i čokolade (bar meni tako miriše), a kad je razrijediš i pripremiš za bojanje, tijekom prskanja nema skoro nikakav miris. Ako ti smetaju uljna otapala za tebe - ko bog a imaju i odličan fini pigment po sušenju. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 19, 2008 7:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Da...a da ne spominjem kako čišćenje traje 50 puta kraće i ugodnije je - odeš pod špinu (slavinu) i lijepo ispušeš AB, točiš vodu iz špine i opet tako...Završno sa acetonom i destiliranom vodom...
Inače što se tiče karakteristika najmanju "traumu" pri promjeni enamel/akril doživit ćeš sa Tamiyom (garantiram) ili Gunze (nemam, ali svi ih hvale) dok ostale boje poput LC o kojima se ovde radi traže malo privikavanja i eksperimentiranja... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vlad
 | | Član od: 29 Svi 2007 | | Poruke: 25 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 19, 2008 7:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlično! Prebacujem se na akrilke... Ali imam svu silu revellovih enamelki pa mi je žao sve to pobacati. Mogu li mi nakon prelaska ipak nekako koristiti? Npr. obojam kamuflažu akrilom pa wash radim enamelom? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 19, 2008 7:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve kombinacije su moguće, uz adekvatan vremenski rok za sušenje...
Slobodno nastavi koristiti Revell, ali odmah pređi na akrilne lakove!
Za MM i LC lakove najtoplija preporuka!!!
Ni terpentin ih neće progristi!!!
ALi ostavi da se Revellka osuši...neki kažu i 24 sata, ne znam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 19, 2008 7:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Hmm neznam za vas, al moja iskustva sa akrilnim bojama nisu nimalo lijepa.
Neznam, mozda je to nedostatak neiskustva, al enamelke mi se vise svidaju i nastaviti cu raditi s njima, pa i s enamel lakovima... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antonio
 | | Član od: 24 Sij 2006 | | Poruke: 550 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 19, 2008 8:29 pm Naslov poruke: Re: LC akrilne boje |
|
|
Pozdravljam što ti se sviđaju LC boje.
U svjetskim maketarskim krugovima također svi hvale LC boje, ali potrebno je malo privikavanja na njih.
I drago mi je što se mogu nabaviti kod nas.
Ja sam se skroz okrenuo akrilima jer meni su nekako bolji od enamelki, jednostavnije mi je s njima raditi a i ne smrde baš tako jako kao enamelke. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|