Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Partizanski spitfire
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Waffen

Član od: 02 Velj 2006
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Ned Ožu 30, 2008 8:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma hvala vam sto mi pomazete. Mislim se maksimalno potruditi da mi maketa ispadne dobro.Ne mogu je bas napraviti u naj sitniji detalj jer se radi o mjerilu 1:72.
Evo koliko sam do sada shvatio moram je ovako sloziti.
1. nastavak krila koji moram staviti da budu zaobljeni vrhovi.
2.pobrusiti ova prosirenja na ispusnim cijevima?
3. topovske cijevi moram ih mjenjati.
4. ne staviti ova ispupcenja na dolnju stranu krila.
Za poklopac kabine ne znam, cini mi se je malo ispupcen.

Molim vase misljenje za sve ovo?

evo radi se o ovoj revellovoj maketi.

By diklo54 at 2008-03-30

By diklo54, shot with DSC-W35 at 2008-03-30

By diklo54 at 2008-03-30
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Ožu 31, 2008 7:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav!
Poklopac kabine - svi su ispupceni prema gore! to je tipicno za Spitfire (osim prototipa i prvih nekoliko serijskih Mk I).
Ovo sto sam mislio jeste ispupceni malo i na stranu ("bubble", nesto slicno "Malcom hood" na britanskim P-51)...
Auspuh- ove mozes ostaviti kakvi jesu ako je bas taj avion koji radis imao takve.
Neki su imali ovakve, po dva ispusna ventila spojena u jednu cijev, a neki su imali posebnu cijev za svaki ventil (kakve su imali svi kasniji, npr Mk VIII , IX i svi dalji)

Samo naprijed, bice to dobro!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ožu 31, 2008 9:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na Revellovom Spitfireu treba ispraviti i nekoliko drugih krupnih pogrešaka proizvođača. Kao prvo to su spinner i krakovi propelera koji su totalno pogrešni i niti ne sliče na pravu stvar. Drugi problem je prelaz donjeg dijela trupa u krila koji treba biti "galeb" profila, a ne ravan kao daska kao što ga je Revell prikazao. Puno je lakše preurediti Italerijev Spit Vb u Vc sa Vokes ili Aboukir filterom. I ta maketa je prepuna pogrešaka, ali je pogodnija za izradu željenog aviona, jer ima oba filtera i "bubble" poklopac kabine. Jedino bi trebalo doraditi izbočine na krilima i konfiguraciju topova. U ostalo neću ulaziti. Da ja radim "partizanskog" Spitfirea, nabavio bi Tamiya Spitfire Vb i Pavla resin konverzijski set sa "C" krilom i filterima.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Ožu 31, 2008 6:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Da ja radim "partizanskog" Spitfirea, nabavio bi Tamiya Spitfire Vb i Pavla resin konverzijski set sa "C" krilom i filterima.

Pozdrav ekipi!
Grunfe, jesi li mislio na ova Pavlina krila?

Inace, trup je Revell-ov, spiner, elisa i "bubble" kabina Italeri, motor je od g-dina Likse, ostalo je samogradnja...

Trazim PSP-ploce u 1/72 pa da uradim onu fotku sa Visa sa svim detaljima... (Chevrolet-ov kamion je vec skoro gotov Wink )
Natrag na vrh
Waffen

PorukaUpisano: Pon Ožu 31, 2008 7:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

znaci ispada mi svaka mogucnost da od revellovog spita Vb napravin partizanski Vc. No dobro imam jos jednu maketu hurricana MkIIc revell pa me zanimaju oznake na njemu kakve je imao u Benini tokom skolovanja.Engleske ili Jugoslavenske?
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Pon Ožu 31, 2008 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Waffen Napisao/la:
znaci ispada mi svaka mogucnost da od revellovog spita Vb napravin partizanski Vc. No dobro imam jos jednu maketu hurricana MkIIc revell pa me zanimaju oznake na njemu kakve je imao u Benini tokom skolovanja.Engleske ili Jugoslavenske?

Kolega, ne čitaš ti pažljivo, jel ...?
Pročitaj još jednom moj prethodni post (i pogledaj priloženu fotografiju) pa ćeš uočiti da ako želiš napraviti baš "jugosl." Spit možeš napraviti i Vb konfiguraciju. Pritom, kud ćeš bolju fotku za linije kamuflaže na krilima ... A za Vc si nabavi Pavlino (imao kopiju i Likso u ponudi) krilo, pa ga "heftaj" na Tamiyu ili ak nemaš mogućnosti nabavi još jedan Revell ... A za priloženi Vb (X/ES257) imaš i LiftHere ili Blue Rider dekale u ponudi (ne znam doduše da li se još mogu nabaviti).

Kaj se tiče Hurricane-a IIc, mirne duše možeš staviti jugoslavenske oznake, čak štoviše i nisam vidio britanske dok su naši bili tamo na obuci ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Waffen

PorukaUpisano: Pon Ožu 31, 2008 11:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eto ti mene nagovorio da radim Slovenca.Nego da te pitam kako mu je taj natpis Slovenac izgledao na nosu? Kakav je filter imao. Ili ako znas sto o ovom Hrvat kavu je oznaku imao? Sto se tice oznaka opcenito ne znam kako bi ih naruciti, pa mi je sinila ideja da ih sam napravim mjesanjem engleskih krugova i ruskih zvijezda uz nesto dorade.
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Tra 01, 2008 1:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Waffen Napisao/la:
Eto ti mene nagovorio da radim Slovenca.Nego da te pitam kako mu je taj natpis Slovenac izgledao na nosu? Kakav je filter imao. Ili ako znas sto o ovom Hrvat kavu je oznaku imao? Sto se tice oznaka opcenito ne znam kako bi ih naruciti, pa mi je sinila ideja da ih sam napravim mjesanjem engleskih krugova i ruskih zvijezda uz nesto dorade.

No, da sad previše ne opisujem, neki kolege preko Kupe su ga solidno sastavili. Pazi na ovom prvom linku, prvo je upotrijebio pogrešan spiner, ali je kasnije ispravio tu pogrešku. Isto tako, vodile su se debate o tome da li je natpis "SLOVENEC" (kao i drugi natpisi na drugim Spitovima) crvene ili crne boje, sada više nisam siguran što je točno - možda netko potvrdi da ipak treba biti crven (?).

http://makete.si/viewtopic.php?t=1808

http://makete.si/viewtopic.php?t=2196

Pazi i na boje koje na ovom konkretnom avionu ne trebaju biti previše "sfejdane" jer avion nije bio dugo u jugosl. službi (tek par tjedana prije nego su svi Vb predani Talijanima). Što se tiče "Hrvata" znam tek da je kod Talijana služio još nakon rata, ali kažem, za sada nije objavljena fotka - što ne znači da ne možeš i "improvizirati". Ali to je stvar tvoje odluke. I uostalom, puno pitaš, a vidim da si postavio stražnju stranu sa shemama Kolo/Dimitrijević monografije o jugo Spitovima, a unutra dosta toga piše što te zanima ... (ako imaš problema sa ćirilicom žicaj nekog od starije generacije da ti pročita).
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Tra 01, 2008 8:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dr. vlado Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
Da ja radim "partizanskog" Spitfirea, nabavio bi Tamiya Spitfire Vb i Pavla resin konverzijski set sa "C" krilom i filterima.

Pozdrav ekipi!
Grunfe, jesi li mislio na ova Pavlina krila?

Upravo ta krila. Imam ih i ja i stvarno su izvrsna.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Uto Tra 15, 2008 11:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mozda ce te zanimati da je "Hrvat" bio Vb, samo ima mali nedostatak: nema slika pa su nagadjanja cak i oko sheme bojanja.

EDIT: pardon, sad vidim da je kolega prelude to vec napisao!

Pozdrav !
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma