Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Ned Ožu 30, 2008 4:49 am Naslov poruke: VEGA i OMNI |
|
|
Isprike ako sam negdje propustio uočiti odgovor na moje slijedeće pitanje.
Dakle...u čemu je razlika između Vege 1000 i Omni 5000? Želim nešto slično njima pa me zanima što to dodatno plaćam ako se odlučim za Omni, odnosno što točno gubim ako odluka padne na Vegu...uključujući i kompletan set koji s njima ide, naravno, a ne samo "goli" aerograf. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2008 11:15 am Naslov poruke: |
|
|
Zar je moguće da nemate pojma o čemu pričam?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2008 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
| pa pitaj uvoznika tih brusheva |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2008 11:39 am Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Zar je moguće da nemate pojma o čemu pričam?  |
Znamo mi o čemu ti pričaš, samo izgleda da nitko ne posjeduje oba airbrusha pa da ti može reć ono što želiš!
Oni koji imaju te AB-ove imaju ili jednog ili drugog pa ne mogu dat usporednu recenziju.
Ja imam Omni i jako sam zadovoljan ali ti ne mogu reć da li je bolji ili lošiji od Vege jer nju nemam i nisam nikad radio s njom. Ipak se radi o dosta skupim stvarčicama koje se ne mijenjaju svako malo. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
 | | Član od: 09 Sij 2007 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2008 11:44 am Naslov poruke: |
|
|
Razlika koju ja znam je da omni ima "reverzibilnu" kapicu koja omogućava lakše čišćenje igle u radu i lakše iscrtavanje detalja. Mislim da je dizna istog promjera ali nisam siguran. _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2008 11:53 am Naslov poruke: |
|
|
Ja s druge strane imam vegu1000, i isto sto kolega kaze, 200% zadovoljan.....
Ovako po sjecanju, a najbolje ce biti sa sacekas da ti odgovori mjerodavna osoba, mislim da je razlika u konstrukciji glava/dizna/igla, odnosno vega 1000 koristi 3 varijante spomenutog, fine, medium i heavy, ovisno o povrsini koju farbas i tipu i gustoci boje. Znaci u teoriji za fine linije, detaljiranje i slicno - koristis fine diznu, za teze poslove i vece povrsine medium i heavy. U praksi - ja sve radim sa fine diznom bez ikakvih problema. Dali sto gubim sto nemam i ostale dvije dizne/igle/glave - nemam pojma, iz mog kuta gledanja - ne..
Omni serija ne koristi razlitice igle/dizne/glave vec ima sve u jednoj, na taj nacin sto omogucava da se spray regulator postavi u vise polozaja (2 ?), sto omogucava iscrtavanje jako tankih linija, kao i zbukanje zidova bez promjene igle ili dizne.....
Ostatak "paketa" mislim da im je isti, nema dodatnih posudica, lulica i ostaloga, naravno - ni ne treba im jer su gravity feed..... Jedina prednost bi bila (moza) malo na strani omni serije, bas zbog toga sto je (cini mi se) svestraniji, odnosno nema potrebe ulagati u dodatne setove, ukoliko spadas u one kojima je fine dizna prefina i pretanka za svakodnevno farbanje..... Meni nije, i kako rekoh, sve mogu odraditi i sa vegom 1000......
Eto, mozda sam malo pomogao (ili odmogao).....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Tra 01, 2008 11:13 am Naslov poruke: |
|
|
| lisec Napisao/la: | | pa pitaj uvoznika tih brusheva |
Uvoznik je trgovac kao i svaki drugi. No, više me zanima mišljenje korisnika jer je...isprike i svaka čast uvozniku...jedan ipak nešto skuplji od drugoga. Naravno da mu vjerujem ali me zaista više zanima što misle korisnici kojima je svejedno da li ću se ja odlučiti za skuplji ili jeftiniji...iako razlika u cijeni i nije nešto naročita i nepremostiva. Uostalom, isti je taj uvoznik glavne TEORETSKE tehničke karakteristike i jednog i drugog modela jako lijepo obrazložio u pisanom obliku pa nema potrebe da ga dodatno gnjavim.
Dodano 01.04. u 22.20 - dakle...kad kažem "samo trgovac" time ne želim reći da uvoznika smatram "bilo kakvom budalom koja se bavi trgovinom" već upravo to što sam napisao. Smatram ga trgovcem...a trgovac NE uvaljuje robu već ju prodaje tako da kupac jednostavno MORA biti zadovoljan...ako zbog ničega drugoga, onda zato da bi dotični kupac ponovno poželio trgovati s dotičnim trgovcem.
Hm. Moje glavno područje su tenkovi 1:35...i ako je vjerovati Reaperu, bolja varijanta za mene bi bila Vega 1000 + medium dizna. Naravno da konačnu odluku donosim JA...no, ipak ćemo vidjeti što misle ostali.
Naravno, nadam se da će ova mala "rasprava" pomoći još nekome.
I da vam otkrijem jednu tajnu. To će mi biti PRVI "ozbiljan" aerograf u maketarskoj karijeri.
Samo se usudite smijati se. 
AleksandarMorozov: poruka promijenjena dana: Uto Tra 01, 2008 10:22 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
|
Upisano: Uto Tra 01, 2008 11:30 am Naslov poruke: |
|
|
Evo moje preporuke: ako šprisaš uglavnom akrilima onda preporučam omnija 5000 pošto se kod njega može ta kapica okrenuti i lakše ti je očistiti oglu (pošto su akrili poznati po tome da se suše na igli).
A ako špricaš uglavnom enamelima onda bih možda preporučio vegu iz razloga što možeš mijenjati dizne po želji, makar ja imam vegu 1000 s fine diznom i veća dizna mi uopće ne treba, ali mi zna zatrebati veća posuda pa onda uzmi u obzir i omni 4000 pošto ima veću posudu i poklopac... _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Tra 01, 2008 11:40 am Naslov poruke: |
|
|
S obzirom na mjerilo i tematiku (oklop 1:35) kao prezadovoljni korisnik Vega 1000 u Revellovoj reinkarnaciji napominjem da sam odavno kupio "Heavy" set dakle diznu, iglu i regulator.
S istim nanosim primer, bojam, lakiram i uvelike mi je olakšao i vremenski skratio posao.
"Fine" set koristim za detalje, efekte, eventualne maskirne sheme itd... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 01, 2008 11:56 am Naslov poruke: |
|
|
Ja koristim Vega 600 i Vega 2000 i uz to imam nešto dodatne opreme. Dugo sam radio sa medium diznom, a sad radim sa fine diznom. Uopće nemam potrebe za heavy duty diznom. Za maketarstvo, pa i čak i moj restauratorski posao je potpuno nepotrebna. Koristim bottom feed modele, zato jer osobno ne volim gravity feed...Valjda navika, a i u restauratorskom poslu mi često zatrebaju veće količine boje i moram postavljati airbrush u razne položaje pri kojima bi imao problema sa malom zapremninom fiksne posude za boju... Kod air-brusha koji je namijenjen za maketarstvo i to tenkove, mislim da nije potrebno pretjerivati sa hi-tech napravama. To je moje mišljenje... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Tra 01, 2008 12:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlično dečki. To su te preporuke i mišljenja koja želim. Bez filozofiranja i teoretiziranja. To je tako i tako...točka. Svaka vam čast.
Btw, nadam se da će mišljenja i preporuka u dosadašnjem duhu biti još. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Tra 01, 2008 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Odlično dečki. To su te preporuke i mišljenja koja želim. Bez filozofiranja i teoretiziranja. To je tako i tako...točka. Svaka vam čast.
Btw, nadam se da će mišljenja i preporuka u dosadašnjem duhu biti još. |
Kad sam ja odlučivao koji ću brush kupit, pošto je bottom feed otpao zbog loših iskustava sa posuđenim spravicama, prevagu nad Vegom je odnijela veća posuda sa poklopcem kod Omnia (4000) i 'univerzalna' dizna i igla! Sve je to bilo subjektivno, ali ja sam zadovoljan. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Uto Tra 01, 2008 2:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, ako autor topica dozvoljava, da od dileme napravim trilemu.....
Mozda s obzirom, a velike su sanse da o navedenom nemam pojma, kod oklopa farbanje i tehnike variraju od finih i preciznih crta (neke sare, sto ja znam) do masovnog zbukanja gromade plastike u jednu boju, mozda (oprezno ponavljam mozda) bi ti u izbor mogao doci i OMNI MATRIX....
Znaci, OMNI tehnologija igle/dizne (da se tako izrazim) uz zakretnu posudicu znaci, mogucnost koristenja kao gravity feed za fine linije, shading, whatewer te okretanja posudice da bi se dobio bottom feed za farbanje vecih povrsina koji zahtjevaju vecu kolicinu boje..... Naravno, to opet malo podize krajnju cijenu cijele price, no po mom misljenju ne toliko drasticno da bi bilo neisplativo...
Mislim da bi u ovom trenutku moj izbor (naravno da imam love i potrebe za novi brush) pao upravo na ovaj model...... Naravno, uobziri i ovo sto kolega bvuk kaze na temu susenja akrilki na dizni, desava se cesce nego sto je pozeljno..... Pa ili neki od omni serije ili stapic za usi umocen u nitro, pa kad se zacepi lagano ocistis i spricas dalje....par sekundi - nije strasan prekid u farbanju....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
|
Upisano: Uto Tra 01, 2008 2:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: |
Naravno, uobziri i ovo sto kolega bvuk kaze na temu susenja akrilki na dizni, desava se cesce nego sto je pozeljno..... Pa ili neki od omni serije ili stapic za usi umocen u nitro, pa kad se zacepi lagano ocistis i spricas dalje....par sekundi - nije strasan prekid u farbanju....  |
S tim da kod omnija (ako okreneš kapicu) možeš iglu čistiti bez da tu istu kapicu skidaš, dok kod vege (ako želiš iglu očistiti brzo i temeljito) moraš skinuti spray regulator. _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|