Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Bubu
| | Član od: 24 Velj 2008 | | Poruke: 22 | |
|
Upisano: Sri Ožu 05, 2008 7:44 pm Naslov poruke: Tanke crte |
|
|
Imamo par pitanja za majstore ako nam žele pomoći.
Naime nedavno smo cura i ja (da da zajedno radimo!!) kupili AB Vega 2000. Ono što me zanima je:
1. U prospektu kaže da može izvući tanke crte i 0,8 mm; probali sa fine konfiguracijom - ispod 5 mm nema šanse da se dobije + pljuje boju pored crte pa se dobije efekt kao da je vjetar razpuhao boju; da li je uopće moguće povući 0,8 mm crtu sa AB? Kako da crta bez obzira na širinu ima oštre rubove ili se za to mora koristiti maskirna/krep traka?
2. kada pridjem maketi sa AB dam malo zraka, te onda lagano dajem boju, medjutim na početku mi odmah napravi točku (prije nego što počnem vući) ili bude barem malo tamnije na početku nego kad počnem vući AB dalje po površini; kako raditi a da se to ne događa?
Hvala i pozdrav! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Sri Ožu 05, 2008 8:16 pm Naslov poruke: |
|
|
vjezbat! pocetnik ce tesko moci izvesti freehand tanku, konstantnu liniju, ipak je potrebno dosta vjezbe dok se ne stekne kontrola na ab-om..... freehand neces dobiti ostre rubove, bez obzira na sirinu trake...
uglavnom, 100 komada a4 papira, litra boje, udri i vjezbaj.....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 05, 2008 9:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| Za tanku crtu moraš AB dovesti skroz blizu makete, a prije toga špricni malo na papir a tek onda na maketu. I moraš paziti da ti tlak zraka ne bude prevelik, ja inače radim sa cca 0,5 bara. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Ožu 05, 2008 9:18 pm Naslov poruke: Re: Tanke crte |
|
|
| Bubu Napisao/la: | Imamo par pitanja za majstore ako nam žele pomoći.
Naime nedavno smo cura i ja (da da zajedno radimo!!) kupili AB Vega 2000. Ono što me zanima je:
1. U prospektu kaže da može izvući tanke crte i 0,8 mm; probali sa fine konfiguracijom - ispod 5 mm nema šanse da se dobije + pljuje boju pored crte pa se dobije efekt kao da je vjetar razpuhao boju; da li je uopće moguće povući 0,8 mm crtu sa AB? Kako da crta bez obzira na širinu ima oštre rubove ili se za to mora koristiti maskirna/krep traka?
2. kada pridjem maketi sa AB dam malo zraka, te onda lagano dajem boju, medjutim na početku mi odmah napravi točku (prije nego što počnem vući) ili bude barem malo tamnije na početku nego kad počnem vući AB dalje po površini; kako raditi a da se to ne događa?
Hvala i pozdrav! |
Za tanke linije (osim puno vježbe) trik je u određivanju udaljenosti s koje se prska, a koja mora bit jako mala. Isto tako, s obzirom da se prska s male udaljenosti, pritisak zraka iz kompresora moraš smanjit na najmanji mogući a da još uvijek izbacuje boju.
Practice make perfection, vježbat, vježbat!
Što se ove druge stvari tiče, prvi mlaz boje uvijek prskaš izvan makete (ili već što bojaš). Znači, uperiš AB pokraj makete, pustiš zrak, počneš puštat boju i kad si zadovoljan količinom iste (vježba, vježba) počneš laganim pokretom micat AB s jedne strane na drugu makete i tek kad si opet izažao van površine koju bojaš otpustit boju i zrak. Početni i završni mlaz uvijek idu van makete! _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bubu
|
Upisano: Sri Ožu 05, 2008 10:05 pm Naslov poruke: Re: Tanke crte |
|
|
| Super, hvala. Sve jasno osim onih 0,8 mm, to me kopka, jasno mi je da još puno moram vježbat, međutim da li je 0,8 mm samo marketinški trik ili je i to moguće povuć? Naime to je debljina tehničke olovke! Kakva su vaša iskustva? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sri Ožu 05, 2008 10:18 pm Naslov poruke: Re: Tanke crte |
|
|
| Bubu Napisao/la: | | Super, hvala. Sve jasno osim onih 0,8 mm, to me kopka, jasno mi je da još puno moram vježbat, međutim da li je 0,8 mm samo marketinški trik ili je i to moguće povuć? Naime to je debljina tehničke olovke! Kakva su vaša iskustva? |
Ja nemam iskustva sa tako tankim linijama, čak ni sa puno debljim. Možda jednom i uvježbam nešto tanje od 2 mm.
Ti AB-ovi su vjerojatno testirani u nekom laboratoriju pod idealnim uvjetima i vjerojatno su i dobili liniju od 0,8 mm, samo sad je pitanje koliko je to moguće u praksi.
To ti je isto kao o sa podacima o automobilima, nikad nećeš u praksi postić potrošnju i perfomanse koje oni reklamiraju, iako su ih oni vjerojatno postigli, samo u nekim idealnim uvjetima.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ožu 06, 2008 1:57 am Naslov poruke: Re: Tanke crte |
|
|
| Bubu Napisao/la: | | da li je uopće moguće povući 0,8 mm crtu sa AB? |
Airbrushevima serije VEGA i OMNI je mogući povući vrlo tanku 0,8mm crtu (proizvođać Badger navodi 1/32'' debljinu linije što je ekvivalent 0,8mm) uz sljedeće uvjete:
- optimalan viskozitet boje (gustoča boje)
- optimalan radni tlak
- igla, dizna i spray regulator u savršeno ispravnom stanju (bez deformacije)
- za crtanje ultra tanke linije vrh airbrusha se mora sasvim približiti površini koja se boja, i treba se adekvatno smanjiti tlak zraka
Sve gore navedeno se postiže vježbanjem, nitko nije savladao sve finese korištenja airbrusha u tjedan dana, majstorstvo se "kleše" godinama i praksom, nema prečice.
| Bubu Napisao/la: | | Kako da crta bez obzira na širinu ima oštre rubove ili se za to mora koristiti maskirna/krep traka? |
Svaki airbrush proizvodi liniju sa izvjesnom dozom overspraya, dakle linija nema oštar rub (kao kod crtanja rapidografom) vec ima manje ili više rasplinute "bokove" linije. Overspray je manji kada se koristi pravilno razrjeđena boja i optimalan tlak za tu vrstu i gustoću boje.
Za crtanje linija savršeno oštrih rubova obavezno se koristi maskirna traka ili folija, bez obzira koji model airbrusha se koristi.
| Bubu Napisao/la: | | kada pridjem maketi sa AB dam malo zraka, te onda lagano dajem boju, medjutim na početku mi odmah napravi točku (prije nego što počnem vući) ili bude barem malo tamnije na početku nego kad počnem vući AB dalje po površini; kako raditi a da se to ne događa? |
Linija koju iscrtavaš je tamnija na početku jer radiš klasičnu grešku, naime počinješ puštati boju dok je airbrush u mirovanju, pa početna točka linije koju crtaš akumulira barem duplo više boje nego ostatak linije koji iscrtavaš sa airbrushem u kontinuiranom pokretu.
Točka boje za koju navodiš da se odmah na početku stvara i bez povlačenja okidača unazad znaći da u prednjoj poziciji igla ne popunjava u potpunosti otvor dizne, i da zato boja odmah pri puštanju zraka (stiskanje triggera na dole) krene i bez potezanja triggera "okidača" unazad.
Dva su moguća razloga za to:
1) razlog
Igla nakon čišćenja nije vračena do kraja u prednji položaj i njezin vrh je u poćetnom prednjem položaju malo uvučen u odnosu na otvor dizne.
Treba malo otpustiti zatezač igle, i iglu lagano gurnuti naprijed uz rotiranje igle kako bi konusni vrh igla savrženo sjeo u otvor dizne i time ga potpuno "ispunio". ne zaboravi nakon toga dostatno zategnuti zatezač igle!
2) razlog
Vrh igla je savijen ili je vrh dizne raspucan (ili oboje).
Jedino rješenja u tom slučaju je zamjena igle ili dizne ili oboje prema potrebi.
Ako imaš dodatnih pitanja u vezi pravilnog održavanja i korištenja airbrusha nazovi me na 091-5666-026, rado ću ti pomoći.
Srdaćan pozdrav,
Željko Hanich
ALPHA Hobby Shop |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
 | | Član od: 09 Sij 2007 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Čet Ožu 06, 2008 11:02 am Naslov poruke: |
|
|
| Može vega povući i liniju tanju od 0,8 mm, samo što ja imam boljih iskustava s malo većim pritiskom zraka. Treba puno vježbati... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bubu
|
Upisano: Čet Ožu 06, 2008 2:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala za komentare, sad mi je puno jasnije.
Vježbanje - podrazumjeva se.
Inače AB je ispravan, kad dam samo zrak onda i ide samo zrak, ne kapa boja, ali problem je bio u početničkoj greški - davanje boje u fiksnom položaju i onda kretanje u pokret - pa kao što Žac kaže - boja je na početku duplo jača nego dalje, to je u biti i bilo moje pitanje.
Inače Vega 2000 set je stvarno krasan, još kad naučim kontrolirati ga mislim da se može sve jako lijepo farbati sa njime - i što je isto bitno ima super dodataka.....
Anyway, hvala za komentare, a ja kad imam još pitanja - javim se.
Inače, u radu mi je MD80 1:144 od Minicraft u starim UsAir oznakama, maketa katastrofa - ali smo ju uspjeli dotjerati da izgleda dosta dobro.
Kad završim šaljem slike od početka pa do kraja, nadam se da neće biti pljuvaona ha ha! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ožu 06, 2008 6:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tu vegu i ja imam, i zaista se može povući jako tanka linija..koliko tanka ne znam; nisam mjerio, ali oko 1 mm ili nešto manje sigurno. Samo ja radim s malo većim tlakom (CO2); oko 0,8 i to je minimalni tlak s kojim radim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bubu
|
Upisano: Čet Ožu 06, 2008 9:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Izvučena crta 0,9 mm!!! Izgleda kao da je flomasterom crtana, zakon.
Vježbao sam variranje debljine, ali mi jako raspuše boju i to u kapljice kao od kiše, čini mi se da treba manji tlak - radio sa cca 1,5 bar, probat cu sa 0,8.
Zanima me još jedna stvar. da bi onako lijepo ispali paneli na avionu (vidljivi a ne zaliveni ) koliko ruka se smije radit?
Inace za vježbu su odlični plastični tanjuri odozdola, dosta dobro simuliraju panele i utore. Plastične čaše su pak dobre za vježbanje ne-zacurivanja i slijevanja boje. Vjernije simulira maketu od papira.
Odoh ja dalje vježbat! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| HrvojeKL
| | Član od: 26 Svi 2006 | | Poruke: 26 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
 | | Član od: 09 Sij 2007 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2008 2:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Inače za tanke linije je dobra stvar pre-set handle.
[url=http://www.alpha.hanich.hr/opsirnije.asp?code=BA3000]Vidi ovdje[/url] _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2008 3:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| bvuk Napisao/la: | Inače za tanke linije je dobra stvar pre-set handle.
Vidi ovdje |
Pa, meni se i nije pokazala baš nešto. Najmanji 'protok' boje sa ovom drškom je još uvijek daleko od ponekad najmanjeg potrebnog. Dosta joj je ograničena upotrebna vrijednost! _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 07, 2008 4:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Tuning drška BA3000 ima vrlo široku primjenu za razne aplikacije kod svih vrsta VEGA i OMNI double-action airbrusheva.
Budući da je BA3000 univerzalna drška, po potrebi ju se može prilagoditi za pojedini VEGA i OMNI model airbrusha.
Po tvorničkim postavkama u potpuno "zatvorenom" prednjem položaju ona omogučava slobodan hod igle unazad za oko 1,0-1,5 mm.
Ako se želi postići da drška zaustavlja iglu u skoro nultoj poziciji (minimalan hod igle unazad, npr. samo 0,1 mm), to se jednostavno rješava na način da se odostraga na iglu natakne mala podložna pločica (može biti plastična ili metalna) promjera 3mm, sa rupom koja odgovara promjeru tijela igle.
Ovisno o debljini upotrebljene podložne pločice ( od 0,3 do 2,0mm) korisnik može po želji odrediti zaustavnu točku igle i time postići da se i vrlo fini mlaz (0,8mm pa i tanje) postiže uzastopce bez varijacija.
Dakle sve se lako riješi u trenu, ovisno da li korisnik želi da se igla zaustavlja nakon 0,1 ili 0,2 ili npr nakon 3mm hoda unazad.
Ako netko treba dodatno objašnjenje neka me nazove na 091-5666-026.
Žach: poruka promijenjena dana: Pet Ožu 07, 2008 5:32 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|