Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 12:25 pm Naslov poruke: Home made kompresor ili uradi sam.... |
|
|
Nadam se da ce ovo nekome biti od koristi...
Kopajuci nesto po garazi, pronasao sam jedan svoj stari uradak, odnosno home-made varijantu kompresora, koju sam davno koristio (sto ces bio sam mlad i naivan), pa rekoh da podijelim s vama kako sam napravio svoj kompresor. Cijena (po danasnjem stanju u trgovinama) bi bila
cca 100-tinjak kuna, sto ne smatram pretjeranim za ovako nesto. Svjestan sam da ovo rjesenje ima gomilu mana i nedostataka, da ne predstavlja zamjenu za pravi kompresor ili nedajboze maketarski kompresor, no u svakom slucaju je izuzetno jeftina alternativa, te omogucava svakome da napravi svoj kompresor, jer ne zahtjeva nikakvo znanje, vjestine niti poseban alat.
ovo rjesenje bi spadalo u kategoriju "napumpana guma i slicni spremnici zrakaTM", no ipak je kompresor i kao takav idealan izvor zraka za airbrush, pogotovo za jeftinije varijante brusha. Tko ima za neki super-ultra-profi brush, skupi nekako i za kompresor, tako da ga ovo pretjerano ni ne zanima... no da ne gnojim dalje, to izgleda ovako nekako:
1. uzmete nekakvu bocu od spreja recimo, pola litre ili litru. Jos bolja varijanta bi bila doza zraka (revell ili sl.) naravno ispraznjena. U nedostatku gore navedenog uzmete obicnu plasticnu bocu (recimo onu od tekucine za automobilska stakla ili antifriz) od litre, samo gledate da je napravljena od malo tvrdje plastike. ja cu opisati kako sam to izveo s revell bocom zraka, s osvrtom kako to izvesti na bilo kojoj drugoj boci. posto revell boca na sebi vec ima ventil na koji ide nastavak za boce koji se dobije s brushem (barem s revellovim), a na koji ide crijevo koje se spaja s brushem stvar je relativno jednostavna. Znaci na takvoj boci izlaz zraka vec imate rjesen. No, ukoliko koristite neku drugu bocu (plasticnu recimo) izlaz zraka morate sami napraviti. Jedno od rjesenja (kako sam ja isprobao) je da na cepu od boce (koji se odvrce naravno) izbusite rupu, dovoljno veliku da stane kompresor adapter 1/4, ili, ukoliko ga nemate, jednostavno odete kod bilo kojeg automehanicara da vam istokari nesto tako...znaci jedan kraj (donji koji ide na cep) siri a gornji kraj da odgovara dimenzijama i navoju crijeva od airbrusha. To ce vam svako napraviti za cca 10 kuna, jer stvarno nije problem.
Kad imate takav adapter ugurajte ga kroz rupu u cepu, otprilike do pola i rjesili ste izlaz zraka. Napomena: naravno, prilikom rada dolazit ce do gubitka zraka kroz rupu u cepu, no nju jednostavno mozete zabrtviti (znaci spoj cepa i adaptera koji prolazi kroz njega) s unutrasnje strane cepa sa silikonom, fiberglas smolom, odnosno bilo cime sto ima funkciju ljepljenja+brtvljenja, preporucam fiberglass, jer silikon popusti nakon nekog vremena.
2. Ulaz zraka rjesavate na isti nacin, bez obzira koju bocu koristite. Negdje sa strane na boci recimo na sredini, silom probusite malu rupicu. Ja bas nebi tu rupu busio busilicom ili tako necime, no silom je sasvim sigurno (vjerujte jako puno sam ih probusio i nije bilo problema), iako
vam zdrav razum i upozorenje na boci kaze da je ne probijate...... Rupu prosirite po potrebi, ovisno sto cete koristiti kao ulaz. Ja sam svoj rijesio s obicnom plasticnom cjevcicom, dovoljno sirokom da na nju stane nastavak kao onaj sto imate na benzinskoj kad idete pumpati gume.
Takodjer, cjevcicu ugurate do pola otprilike, bitno je da barem 1cm cjevcice bude u boci. Spoj cjevcice i boce zabrtvite/zaljepite kao i izlazni "ventil", preporucam fiberglas smolu.
3. Sada kad imate gotovu "kompresionu posudu" (hehehe), pozabavimo se kompresorom. jednostavno odete u bilo koju benzinsku pumpu, trgovinu tipa getro i sl, i kupite 12V kompresor za pumpat gume na autu, s prikljuckom od 12V koji ide u upaljac. Cijena je cca 50 kn. No, posto nama ne odgovara da stekamo kompresor u auto dok farbamo, odsjecite taj konektor za upaljac, kabl prerezite na sredini i dobili ste jos rezervne zice koja ce trebati kasnije. Te dvije zice koje idu iz kompresora spojite sa bilo kojim ON/OFF prekidacem, kao npr. sto ima na stolnim lampama. Dobili ste prekidac kojim cete paliti odnosno gasiti kompresor. Od preostalog komada zice (onog kojeg ste odrezali), napravit cemo "steker" za struju. Sve sto vam jos treba je neki polovni, stari akumulator (cca 50 kn kod "cige" na otpadu), ili eventualno neki adapter 220V na 12V. Ukoliko koristite akumulator, jedne krajeve zice spojite s prekidacem, a druge zavrnite tako da dobijete O, naravno promjera konektora na akumulatoru. Mozete nabaviti i kleme koje cete onda spojiti na zice, sto jos pojednostavljuje stvar.
4. Crijevom s nastavkom za pumpat gume koje ide iz kompresora jednostavno spojite na posudu ( u mom slucaju crijevo se samo nabije na cjevcicu da je obuhvati), na cep zavrnite crijevo od airbrusha, spojite kleme na akumulator ili ustekajte utikac u struju, te normalno na prekidacu upalite kompresor. On ce odmah poceti pumpati zrak u bocu. No posto je to relativno slab pulsirajuci kompresor, on nece moci napraviti toliki pritisak u boci da bi postojala opasnost da boca pukne. Znaci, kad ga ukljucite jednostavno sacekajte 10-tak sekundi da se boca napuni, i normalno pocnite s farbanjem. Kompresor ce cijelo vrijeme rada biti upaljen i osiguravati konstantan dotok zraka u airbrush. Kad zavrsite s farbanjem ugasite kompresor i to je to.
Trajnost ovakvog kompresora je po meni zadovoljavajuca. Iako se on zagrijava prilikom rada i preporucuje se da ga se nakon 10-15 minuta konstantne upotrebe ugasi da se ohladi, ja svog nikako nisam uspio smrdati, jer farbanje maketa relativno kratko traje, tako da si mozete priustiti pauzu od 10 minuta da se kompresor ohladi, a kako znamo koliko se maketarske boje suse, stvarno nije problem.
Evo nadam se da ce ovo nekome pomoci da napravi ovako nesto. Iako ovo ne moze zamjeniti pravi kompresor svakako za male pare daje maketaru priliku da ipak farba airbrushom, dok ne skupi novce za maketarski kompresor. Ja cu poslikati svoj uradak, pa cu slike postati da vidite kako to izgleda. Ukoliko i ne pomaze bas previse, mozda ce nekome dati ideju kako da moj sistem usavrsi i prilagodi svojim potrebama.
Naravno ukoliko bude pitanja ili problema prilikom izrade, tu sam....... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 12:48 pm Naslov poruke: |
|
|
A sad bi svi oni koji bi to napravili kod kuće (u stanu) molili informaciju
o razini buke onog malog kompresora.Jest jeftinjak, ali ako para uši...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 3:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma neee...razina buke ti je otprilike jednaka (iako to zavisi i o tome ko ga pravi, neki talijanski je najjeftiniji i najtisi) recimo fena za kosu, ili turiranju yuga treceg susjeda koje cujes kroz zatvoren prozor......  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 3139 | | Mjesto: Zagreb-Lučko |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 7:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Daj stavi slike makete koja je bojana tim kompresorom i zračnim kistom da vidimo rezultat tlaka i raspršivanja boje ,ak imaš slike onak izbliza. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2006 11:07 am Naslov poruke: |
|
|
A cuj.....kazem da sam to davno koristio, tako da nemam slika sto je radjeno uz pomoc tog kompresora....no nikakvih problema nije bilo, a ofarbao sam jako puno maketa ovim sistemom....no u svakom slucaju mislim da nije puno novaca da se ovako nesto napravi, a ne zahtjeva niti nesto narocito puno vremena, tako da svako moze probati napraviti i vidjeti dali ga ovako rjesenje zadovoljava, pogotovo oni maketari koji se jos pate s nekakvim bocama zraka....jer za cijenu jedne revell boce, mogu dobiti dovoljno kvalitetno i dovoljno trajno rjesenje, s kojim ce ofarbati puno puno vise nego s jednom bocom....i ukoliko se rjesenje pokaze nezadovoljavajucim, ima trosak od 100 kn isto kao i za bocu sa zrakom s kojom nikako nemoze biti zadovoljan...
Kao sto sam naglasio, ovo nije adekvatna zamjena sa pravi kompresor. Ja tvrdim da je uvijek bolje uzeti ili pravi kompresor ili maketarski, no to iziskuje trosak od 1000-2500 kn ovisno sto uzimas, a to je u danasnje vrijeme ipak puno novaca, i bojim se da svaki maketar i nema toliki "proracun" koji mu dozvoljava takve investicije. Cak i ako se usporedi s "pevec i co. kompresorima" koji su negdje od 500 do 700 kn (a koji bez ikakvih problema mogu zadovoljiti potrebe i najzesceg maketara, uz uvjet da mu buka ne smeta), opet mi tih cca 100 kn za izradu ovakvog rjesenja ne djeluje puno.
Vjeruj mi, priznajem da bih i ja bio izuzetno skeptican da ovakvo nesto procitam, no isto tako znam da bi za te novce svakako pronasao opravdanje i da bih probao napraviti svoj primjerak, a kako ja stvarno nemam razloga ovdje pricati bajke, tvrdim ti da se sa takvim improviziranim kompresorom moze sasvim ugodno raditi. Barem ja jesam....... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Velj 04, 2006 9:26 am Naslov poruke: |
|
|
| Ok, vidim da ova tema bas nikoga posebno ne zanima........ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Velj 04, 2006 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanima me ali nije baš pametno da nagovaram ljude na samogradnju .
Sklapanje kompresora iziskuje neko određeno znanje .
Ja recimo imam samogradju i osim izgleda sigurno je bolji od svega što se momentalno nudi po hangarima .
Rad se ne čuje , svi ventili , sklopke , vure su prvoklasni .
Normalno imao sam sreče u nabavci ali ionako bi svaki prvo trebao izraditi troškovnik pa tek onda iči u izradu navedenoga .
Na stranicama Alpha shopa se nude kvalitetni kompresori po korektnim cijenama .
E sad uvijek je nekome previše ili premalo love .
Ali ako se kupuje gotovi sigurno se nemre za "malo" love dobiti da
je iznimno tih , pouzdan i što sve ne .
Osobno mi je bitno koja je razina buke jer dok slažem želim potpuni mir a ne bježati iz sobe svaki put kad to čudo rokne .
Možda nije neki odgovor ali samo da vidiš da pratim i da me zanima .
O ukusima se ne raspravlja . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Velj 04, 2006 2:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, definitivno bih i ja svakome preporucio da si kupi kompresor (svejedno dali u alphi ili gdje vec moze), no ovom pricom sam htio da dam ideju ljudima kako za jedno popodne, uz izuzetno male troskove mogu napraviti nesto sto ce ih dobro sluziti. Rizika nema, posto tu u stvari koristis kompresor napravljen u tvornici, jedino sto mu dodajes je kompresiona posuda i ustvari sve prepravke se ticu iskljucivo nje....uz dodatni trosak od xy kuna uzmes adapter 220v > 12v i nemas bojazni da bi se sto sa strujom moglo desiti.....update onog sto sam gore napisao, bas sam isprobao taj kompresor nakon jako dugo vremena (stajao je u garazi) i radi kao i prvog dana.....
sanse da ta boca (kompresiona posuda) "pukne" su minimalne, uz malo paznje koju ces posvetiti cinjenici da ne ostavis kompresor da "pumpa" na prazno, odnosno kad ne farbas....iako taj kompresor ne moze stvoriti veliki pritisak (usprkos onome sto oni na reklami isticu), ukoliko bi se preveliki tlak stvorio unutar posude, moze se desiti da ti izbije ili ulazni "ventil" ili izlazni,jer nisu dio boce vec su da se tako izrazim "ljepljeni" na nju, no daleko od toga da to moze nanjeti neku stetu tebi ili okolini..... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 19, 2006 12:12 am Naslov poruke: |
|
|
Dakle, čitajući ovo me jako zanima kako je to tebi ispalo, pa ako može slika, dvije, bio bih jako zahvalan  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 3139 | | Mjesto: Zagreb-Lučko |
|
Upisano: Ned Stu 19, 2006 1:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Iceman Napisao/la: | Dakle, čitajući ovo me jako zanima kako je to tebi ispalo, pa ako može slika, dvije, bio bih jako zahvalan  |
To bi ja htio vidjeti(makete i kompresor). _________________
Visit my page:"MT-Style" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|