Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pon Sij 30, 2006 10:56 pm Naslov poruke: Fićo u JNA |
|
|
Bio sam danas u Nami i našao prekrasnu zastavu 750 u die cast varijanti. Relativno je dobro izdetaljizirana i autić zbilja lijepo izgleda.
E sad. Proizvođač je neka slovenska firma, a izrađen je u Kini. Na kutiji piše da je 1/43. Kada sam pogledao neke druge autiće u istom mjerilu od drugih proizvođača, činilo mi se da mjerilo baš ne odgovara. Kupio sam jedan i odnio doma. Našao sam točne mjere na internetu i izmjerio autić... Na moju veliku sreću, autić je negdje 1/45 - 1/46 i od mjera 1/48 odstupa svega 2-3mm. Kada ga stavim kraj neke figure 1/48, izgleda čak i manje od 1/48... Razlog je kaj Hasegawine figure imaju dosta debele udove.
Namjera mi je napraviti neki JNA zrakoplov i staviti fiću kraj njega...
Znam da je fićeka bilo sve i svuda, pa me zanima za što ga je konkretno JNA sve koristila.
Kada autić rastavim i doradim izgledat će izvrsno. Košta 20-ak kuna i svakako preporučam. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 30, 2006 11:16 pm Naslov poruke: Re: Fićo u JNA |
|
|
| 0viking0 Napisao/la: |
Namjera mi je napraviti neki JNA zrakoplov i staviti fiću kraj njega...
Znam da je fićeka bilo sve i svuda, pa me zanima za što ga je konkretno JNA sve koristila. |
Možda bi se prije mogao nadati fićeku kraj neke aeroklupske "utve" ili "pipera" - u najboljem slučaju ak se neki rezervista dopeljal do nekog TO kraguja ili utve-66... Jer nisam baš siguran da su se "bajice" baš smjele kraj migova ili makar "galebova" prepeljavati s fićekom. Ne bi djelovalo autentično.
Ili još bolje, "baci oko" na Vojinu slikovnicu "(Hrvatska) Improvizirana oklopna vozila 1991-95." Mislim da tamo ima i maskiranih "fići" - pa ga pukneš kraj neke maskirane "utve" ili "cessne" u Domovinskom ratu (dok se ne pojavi An-2 u 48-ici...).
Inače, super si to pronašao - koja "Nama"?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 12:11 am Naslov poruke: |
|
|
Bilo koja - na odjelu sa igračkama.
Slažem se da nije baš normalno da takvo vozilo stoji kraj zrakoplova, ali se često mogu vidjeti fotke sa aeromitinga gdje se događa baš to.
Mislio sam da se možda koristio kao kakvo pomoćno vozilo - servis, vatrogasci, vojna policija ili slično. Toga je sigurno bilo. Možda netko namakne kakvu fotku. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5407 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 1:45 am Naslov poruke: |
|
|
Neko mi je spominjal na poslu tu maketu fičeka iz slo/kin. suradnje i da je super fora . Nego ima još kakvih maketa u Nami? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 1:52 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa nema uopće. Ima samo par takvih stvari. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 11:58 am Naslov poruke: |
|
|
| Ja se Fiće sjećam sa služenja vojnog roka u JNA-i to ne baš u dobrom svjetlu. Vozio ga je u iznenadne inspekcije kapetan sigurnosti... Fićica je bio obični bijeli, samo je imao vojne registarske pločice. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 12:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, naš sam razgovarao sa tatom. Isto kaže da ih je JNA imala gro, ali su svi bili u civilnim bojama, samo sa vojnim tablicama. Kod njega u vojarni isto slična priča... Nadzor i poslovi izvan vojarne obavljali se sa Fićekom. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 6:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| Onda se bolje prebaci na oklop pa napravi onog crvenog Osjeckog ficu i t55 kako ga gazi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2006 12:45 am Naslov poruke: |
|
|
inaće taj autić se može pronaći i u merkatoru te kauflandu, a čini mi se da sam ga vidio još negdi samo neznam di
Još jedna zanimljivost je da taj autić dođe 25 kn, a za usporedbu bilo koji drugi model od buraga, majorette ili nekog trećeg proizvođača u istom mjerilu dođe 10 ili više kn jeftiniji. No fićo fora izgleda. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Sri Velj 01, 2006 12:51 am Naslov poruke: |
|
|
Ovaj je fićo puno detaljniji od majoretea. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2006 3:19 pm Naslov poruke: |
|
|
evo slika
ovde je pisalo da ga je slovenac 'uradio' u saradnji sa fabrikom, da je bio u Kragujevcu i tamo dobio originalne planove.... posto se dobro prodaje, planiraju i ostatak automobila da prave (101 i Yugo) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2006 3:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Izgleda super .
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2006 3:27 pm Naslov poruke: |
|
|
stvarno dobro izgleda... ali... 1/43
pa kakvo je to blesavo mjerilo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2006 3:31 pm Naslov poruke: |
|
|
to ti je stara i standardna razmera za die-cast automobile, a sto je tako 'blesav' broj verovatno treba da zahvalimo Englezima ili mozda Nemcima (inchi, colovi i sl. mere ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Velj 01, 2006 3:33 pm Naslov poruke: |
|
|
a tako znaci....
uvjek englezi moraju nest komplicirat sa svojim cudnim mjerama  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|