Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 6:20 pm Naslov poruke: Rangiranje proizvođaća po kvaliteti |
|
|
Dakle, kao šta sam napisao u uvodnom postu, ja sam se nekad bavio modelarstvom, kao klinac. Tada sam slagao Italerijeve modele uglavnom jer za bolje nisam znao. Govorimo o razdoblju od pred valjda 10+ godina.
Jednom ili dva puta sam se opekao na Airfixu i Helleru koji su imali očajne modele (barem onoga šta sam ja kupio).
Također znam da je Revell imao šrotne 1/72 modele aviona. Detalji slabi ili nikavi, prijanjanje djelova slabo, plastika nekvalitetna i sl.
Također znam da je Tamiya imala jako dobre avione u 1/48, a tenkove vrhunske (barem koliko sam ja znao).
Bio sam na nekih 75% kod slaganja P-51 (mislim verzija B) kada sam ga uredno ukenjao sa krivom bojom. Do tada je sve bilo u najboljem redu. I složio sam neki jabanski Seaplane, isto 1/48 (bijeli na kutiji, mislim neka Nakajima, nije zapravo niti bitno). Kvalitetom plastike sam bio zadovoljan.
Naslušavao sam se priča i priča da je Hasegawa špica, najbolje ikad, mrak, ovo ono - kupio P-38 nekakav "D-Day Special Edition" i bio je čisti šrot od modela. Mediokritet, bez istaknutih zakovica, samo sa ispupčenjima na krilima i sl. Skupo pakiranje u novoj kutiji sa, uvjetno rečeno, posebnim setom decalsa. Glupost.
Imao sam i od Academyja Mustanga, u mjerilu 1/72 koji je imao dobro izražene detalje na površini krila i trupa, ali je očito bio krivi proračun kod modela i sa svake strane aviona je bilo cca 2-3 mm lufta između kraja krila i trupa. Nikad ga nisam dovršio.
Malo sam gledao modele tu po forumu i po nekim drugim forumima, pa sam se ponovo zagrijao za 1/48 WWII avione.
E sad dolazim do glavnog pitanja - koje su firme najbolje (koje proizvode najkvalitetniji finalni proizvod) u toj kategoriji? Dajte top 3 po vašem iskustvu, da ne duljimo previše.
Hvala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PowerPlant
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 3205 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 6:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav,
Ne slazem avione ali kao opcenito najbolje makete slove one Japanske...pogotovo Tamiya, shto mogu i osobno potvrditi, a cujem da je i Dragonova militarija sasvim solidna...
Toliko... _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 6:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Teško je ocijeniti generalno proizvođače jer svaki ima boljih i lošijih maketa...
Ako gledam današnje stanje i samo NOVE kalupe, što se aviona u 1/48 tiče svakako je br.1 Tamiya, nešto ispod Hasegawa, pa onda dugo ništa. Zatim je tu Eduard i ostali kao što su Revell, Italeri, Academy ili Trumpeter koji izbace pokoju uspješnu maketu _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kosalo
 | | Član od: 05 Sij 2008 | | Poruke: 328 | |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 7:59 pm Naslov poruke: |
|
|
mi smo svojedobno uvijek esci i revell gledali s podsmjehom...a hasegawe i tamye su se desavale samo za bozic..eventualno
L _________________ And people still laugh about as much as they ever did, despite their shrunken brains. If a bunch of them are lying around on a beach, and one of them farts, everybody else laughs and laughs, just as people would have done a million years ago. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 8:35 pm Naslov poruke: |
|
|
A tko ima tu da drži Tamiyu?
Ovi dečki iz Baliste imaju neke druge firme, ali čak i da mi se kalupi sviđaju, nemaju ono šta bih ja.
(Messerschmitt Bf109G, Messerschmitt 262, P-51 Mustang B ili Mig 15). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 8:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Na žalost - nitko...
Mig-15 je bolji onaj od Trumpetera...
To je Tamiya starijeg datuma
Mene peče F-16ica... srećom, uskoro će Moson _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| 0viking0 Napisao/la: |
Mig-15 je bolji onaj od Trumpetera...
To je Tamiya starijeg datuma |
Našao sam Mig 15 na LuckyModel.com-u ali je 'clear edition'. Iako niti ovako ne ispada puno, skupa sa poštarinom i dostavom do 11 dana... Oko 26$.
To i nije neka brutala od cijene... Dapače. Kada su u Alphi 1/48 od Tamiye 163 Kn, a čak niti nema tog Miga. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5148 | |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
provjeri malo i ebay. svasta se tamo nadje za malo novceka _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 9:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| low Napisao/la: | | provjeri malo i ebay. svasta se tamo nadje za malo novceka |
Da, da... Bazična cijena je mala, ali brate - ubije me postage and packing. U 90% slučajeva je čak veći nego cijena samog modela.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5148 | |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
ali P&P troskove moras platiti i na on-line shopovima, zar ne?
a tamo je vec osnovna cijena veca.
samo kazem, pronjuskaj si malo, mozda nadjes nesto sto je i sa P&P troskovima jeftinije nego sa nekih shopova. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 9:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| low Napisao/la: | ali P&P troskove moras platiti i na on-line shopovima, zar ne?
samo kazem, pronjuskaj si malo, mozda nadjes nesto sto je i sa P&P troskovima jeftinije nego sa nekih shopova. |
Ma znam ali evo primjera:
A-10A Thunderbolt II dođe preko Lucky Modela 19,98$. Poštarina za Hrvatsku je 9,98$ (zračna pošiljka, 7-11 dana). Ukupno ti je to 29.96$ šta je smiješno naspram onoga šta je moj brat platio u Vohu pred nekih 10 godina.
Onda MITSUBISHI J2M3 INTERCEPTOR RAIDEN je 7,99$, Zero Fighteri su 8,99. To su vjerojatno stari kalupi, ali kako se sjećam - dobri bi bili i danas. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 10:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vidolinho Napisao/la: | | low Napisao/la: | ali P&P troskove moras platiti i na on-line shopovima, zar ne?
samo kazem, pronjuskaj si malo, mozda nadjes nesto sto je i sa P&P troskovima jeftinije nego sa nekih shopova. |
Ma znam ali evo primjera:
A-10A Thunderbolt II dođe preko Lucky Modela 19,98$. Poštarina za Hrvatsku je 9,98$ (zračna pošiljka, 7-11 dana). Ukupno ti je to 29.96$ šta je smiješno naspram onoga šta je moj brat platio u Vohu pred nekih 10 godina.
Onda MITSUBISHI J2M3 INTERCEPTOR RAIDEN je 7,99$, Zero Fighteri su 8,99. To su vjerojatno stari kalupi, ali kako se sjećam - dobri bi bili i danas. |
A-10 od Tamiye je opet stara maketa... Uzmi bolje Italeri ili još bolje (ali i skuplje) HobbyBoss... Čak je i Monogram ljepša maketa (ujedno i moj izbor) samo ima pozitivu panele i teško se nalazi _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Andrej
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 2347 | |
|
Upisano: Uto Velj 05, 2008 10:44 pm Naslov poruke: |
|
|
neznam neslažem avione,nekaj malo sam slagao sad neki stari avion od hellera i čisto ok,nisam imo problema,i onda sam išao slagat revellov avion za spad i završio u smeču.Imam još neko smeče od Revella za složit.
Što se tiče kvalitete,daleko najkvalitetniji su mi Tamiya,Dragon i recimo miniart.(ovo se tiče smao oklopa i fogura u 1/35)
tak ionak sada planiram složit jedan mig za frendicu kojoj je ročkas uskoro |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| KatarII
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 884 | | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Sri Velj 06, 2008 12:03 am Naslov poruke: |
|
|
Vrlo subjektivna tema- nekome je vazna preciznost a drugome lakoca sklapanja (a to dvoje definitivno nisu proporcionalni).
Npr, iako su stari Revell kalupi po danasnjim standardima losi, ja ih rado vidim i slozim (na cekanju trenutno ) , posto sam na njima poceo. Isto tako Esci i Airfix.
S druge strane novi Revell kalupi su odlicni, iako je cinjenica da se ne slazu uvijek najbolje (tj. potrebno je puno opreza). No, isto vrijedi i za Hasegawu (primjer njihova serija F-4 ili jedan obicni F-14). Jedino se za Tamiyu moze reci da naprave najdetaljniji moguci kalup koji se najlakse sklapa, ali to dolazi sa cijenom.
Maloserijski proizvodjaci - redovito treba opreza, ali nitko drugi ne radi, npr. Pucaru...
A kaj se Luckymodela tice, do sada sam dva puta narucivao od njih, i svaki put je cijena ispala nesto (ne dramaticno) niza nego u Europi (postarina uracunata). No, s druge strane, neke od tih maketa nisam uspio naci u Europi... _________________ Shpeck: No, we do not play games. There is no such thing as a Nintendo Wii in our time.
Cartman in the 25th century: No! Nooo!!! Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mtech
 | | Član od: 23 Lis 2005 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Velj 09, 2008 10:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vidolinho Napisao/la: | A tko ima tu da drži Tamiyu?
Ovi dečki iz Baliste imaju neke druge firme, ali čak i da mi se kalupi sviđaju, nemaju ono šta bih ja.
(Messerschmitt Bf109G, Messerschmitt 262, P-51 Mustang B ili Mig 15). |
Tamiya je definitivno daleeeko ispred svih ostalih iako i oni imaju par svojih khm propusta(na pamet mi pada recimo njihov Harrier) ... ja bih ti konkretno za Bf109G preporucio Hasegawu koja je preodlicna i slaze se lakse od Lego kockica a Tamiya ionako radi samo E verziju Messerschmitt-a koja je puno bolja od Hase E-a a za 262-jku, P51B i MiG15 definitivno Tamiya ... fakat nemres fulat |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|