Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 1:42 pm Naslov poruke: REVELL F-14A 1/72 |
|
|
Ova maketa spada u novije stvari u Revell-ovoj ponudi (proizvodnja kalupa 2005, ako je podatak na koji sam naisao tocan), sto se vec na prvi pogled primjeti.
Kutija je klasicna Revell....ili vam se svidja ili ne.....meni osobno je to ok, bitno je ono sto je u kutiji.
Sto se sastavnice tice, jasna je i pregledna, uz neizbjezan history zrakoplova, koji zgodno dodje za prikupiti osnovne informacije (ukoliko ih netko nezna). Ja osobno neke korake bas i nebih odradio kako je navedeno u sastavnici, jer mi se jednostavno ne cini logicno kako su oni
to zamislili, no to je stvar ukusa i navike, iako, cak i uz slijepo drzanje koraka u sastavnici necete naici na probleme pri sastavljanju. Nedostatak same sastavnice, ili bolje receno njezina nedosljednost se najbolje primjeti kod prikaza okvira s dijelovima.....naime u kutiji postoje
i dijelovi koji uopce nisu niti prikazani na sastavnici niti se igdje spominju u sastavljanju, tako da pretpostavljam da je koristen zajednicki kalup s D verzijom, tako da (ukoliko nisam nesto propustio primjetiti) mozete raditi i A i D varijantu (iako to u sastavnici nije naglaseno), naravno ako zanemarite razlike u cockpitu. Oni koji bolje poznaju stvar od mene neka kazu tocno razlike A i D varijante.
Decali su me ugodno iznenadili, da ne kazem odusevili. Uz maketu dolaze decali za dvije verzije: VF-124 Fighter Town Miramar (Top Gun) i VF-41 Black Aces. Osim decala za ove varijante, kao sto se na slici vidi, dolazi i hrpa dodatnih stencila, oznaka za naoruzanje, pa cak i odredjene djelove
cockpita mozete ukrasiti decalima...ja osobno nisam za tu varijantu ali tko voli....U svakom slucaju kad jednom krenete postavljati decale, imat cete sto raditi. Sami decali su izuzetno kvalitetno otisnuti (barem po mome misljenju).
Sto se same makete tice, sastoji se od preko 100 djelova (nisam tocno brojao, zbog tih fantomskih djelova). Izradjeni su od svjetlo-sive plastike, skoro savrseno. Flasha nema, sve je izuzetno detaljirano, linije panela su jasne i jednake cijelom duzinom. Zamjerka bi isla na dubinu tih panela, mozda ce ih netko smatrati predubokima, no meni takve odgovaraju jer ih je teze unistiti tijekom rada (smirglanje, kit i sl...). Povrsina je izuzetno detaljnja, sve je na svome mjestu. Mozda je malo nespretno rjeseno spajanje motora, odnosno kucista motora no vidjet cu u daljnjem radu. No, koliko sam primjetio spajajuci dijelove na "suho", kitanje gotovo
da i nece biti potrebno. Vidjet cemo. Naravno, ovo nebi bio F-14 da se krila ne mogu pomicati, pa je tako i Revell ostavio "suho" spajanje krila tako da ih se moze postaviti u bilo koji polozaj. Malo razocaranje je
naoruzanje, u kitu dobijete tek 2 sidewindera, 2 phoenixa, 2 sparrowa, i spremnike za gorivo. Naravno, postoji jos "external load" dijelova, no na sastavnici nije naznaceno gdje idu.....
Cockpit je izuzetno detaljno i kvalitetno napravljen, po meni usporedivo sa zamjenskim resin cockpitima koje sam imao prilike vidjeti. Sjedala mozda i ne mogu konkurirati resinu, no ja sam u potpunosti zadovoljan.
Slike gotovog cockpita sam postao u rubrici "Radovi", tako da se tamo moze vidjeti kako bi to otprilike trebalo izgledati sastavljeno. No, jednom kada se cockpit stavi na svoje mjesto u trupu vecina tih divota se bas i ne vidi, no ako se kabina ostavi otvorena, onda se ipak moze dobiti uvid u
unutrasnjost. Sve u svemu razina detalja je na zavidnom nivou, cak pomalo neuobicajeno za 1/72 mjerilo, a definitivno neuobicajeno za Revell. No, izgleda da se sad s ovim novim kalupima definitivno popravio, sto potvrdjuju i neke druge makete ovog proizvodjaca koje sam imao prilike vidjeti i ciji review slijedi ubrzo.
Naravno, boje koristene u sastavnici su Revell. Uglavnom, za vecinu boja ja nisam uspio naci neki TESTORS ekvivalent ili zamjenu, no po FS-u boje stimaju. Znaci morat cu raditi s revell bojama....No, naravno uvijek
ostaju neke druge sheme bojanja i oznacavanja....
PREDNOSTI
1. cijena (90-100 kn ovisno o trgovini)
2. izuzetna razina detalja,hrpa dijelova, kvalitetna plastika
3. kvalitetni i mnogobrojni decali
4. fenomenalan cockpit
NEDOSTATCI
1. fantomski dijelovi
2. nedosljednosti sastavnice
3. mozda malo prenaglasene panele
4. nije za maketare pocetnike (Revell nivo 4)
5. siromasan izbor naoruzanja
ZAKLJUCAK
Sve u svemu, ovaj kit je ugodno iznenadjenje od Revella i predstavlja kvalitetni model F-14 u 1/72 mjerilu. Definitivno bolji od Italeri kita, iako je mozda koju kunu skuplji. U svakom slucaju, ja sam izuzetno zadovoljan
i nije mi zao 100 kn koliko sam dao za ovaj kit. Ukoliko se odlucite raditi F-14 u ovom mjerilu, Revell-ov model je svakako moja preporuka.
P.S.
Staviti cu jos slika dijelova, ovo sam nabrzinu uspio poslikati..... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 425 | |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 1:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Koliko vidim dijelovi su identicni s D verzijom, samo su ocito pakirali druge decale _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 3:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma da....kalupi su isti samo idu drugi decali i sastavnica.....
Iako, koliko ja znam mislim da onda ako ces raditi D verziju cockpit nije tocan, sjedala prvenstveno, jer ovo je od A varijante. No nisam bas najbolji poznavatelj amerikanaca, tako da i nemoram biti u pravu, mozda imaju isti cockpit i sjedala..... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 4:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na trudu.Sedamdesetdvojkaši su dobili dobar uvid u ovu maketu.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 4:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma da...kao sto bi moja profesorica iz hrvatskog jezika (pokoj joj vjecni) rekla.....pravi literarni sastav.....
A cuj, kad vec niko nece da posta ovdje inbox-e, onda cu ja...... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 4:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo samo naprijed! Dobra recenzija dobre makete  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 4:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | A cuj, kad vec niko nece da posta ovdje inbox-e, onda cu ja...... |
Nije da nitko neće, nego većina nas nema baš niti vremena za to.Ali nemoj biti žalostan, biti će i drugih.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Da sada i ja ne ponavljam svoje predhodnike,no morao sam nešto napisati.
Na stranim forumima koji traju preko nekoliko godina,ljudi reagiraju u stilu dobar posao,nastavi tako i hrvatsko maketarstvo će dobiti kvalitetnoga recenzenta. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 5:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nema problema...za dan dva slijede jos neke recenzije.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 5:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo još jedna pohvala !
Hm , još ču se navući na 72-ke.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 28, 2006 2:22 am Naslov poruke: |
|
|
2 Bebonja> i još k tome moderne...i ne-švapske.
2 Igor1221> prijatelj mi ima tu maketu i ako se dobro sjećam, kupio ju je 2002. godine i tak da ne može nikako biti 2005. god. Ali kvaliteta izrade je stvarno fina i avion je predivan. Vidim da se čak dobije i TARPS sustav za snimanje - odlično. Mene čeka Italerijev F-14 A Tomcat Plus 1/48. Jedino što mi se prijatelj požalio je rekao da krila stoje pod blagim kutem prema gore. Ne znam da li će to biti i kod tebe sličaj tak da obratiš na to pozornost. Sretno sa slaganjem.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Sij 28, 2006 9:23 am Naslov poruke: |
|
|
E jel vidis sto propaganda radi......a svi se kunu da je to novi revell kalup.....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Sij 28, 2006 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
| Revell je tu maketu imao u ponudi još davne 2000. godine. Ali ako je maketa OK, nije bitno godište. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Sij 28, 2006 11:43 am Naslov poruke: |
|
|
Eh kad ja ne citam....
Da taj sustav za snimanje ti spada u one fantomske dijelove koji uopce nisu naznaceni u sastavnici....no ako se ja ne varam on ide na sredinu trupa (s donje strane naravno)?[/i] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 28, 2006 5:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, da ti olakšam:
Što se još nudi u maketi od tih "fantomskih" dijelova? Šteta što ne slažem avione u 1/72 jer mi se ovaj čini odličnim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|