Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Čet Sij 26, 2006 12:28 pm Naslov poruke: ICM MIG-31 1/72 |
|
|
O samom MIG-u 31 necu trositi rijeci ni prostora, koga zanima taj zna, a koga ne......
Maketu proizvodi Ukrajinski?? ICM, inace meni do sada nepoznata firma. Cuo sam u par navrata da maketari spominju ICM, no nisam imao priliku susresti se s njihovim proizvodima. Pretrazujuci po netu, pronasao sam i podatak da je ovaj kit ustvari prepakovani Kondor, a spominje se cak i da je prepakovana Zvezda. Posto uzivo nisam vidio niti jedan od ovih kitova, neznam tocno, no ipak se vise pokazalo slicnosti sa Zvezdinim kitom, ako je vjerovati recenzijama i mojem poznavanju njemackog jezika......
Vec na prvi pogled jasno je da se tu ne radi o nekoj velikoj "zvjerki" u proizvodnji maketa. Jednostavna kartonska kutija, s crtezom aviona na gornjoj strani bas i ne ulijeva povjerenje. Kako je simpaticna djevojka koja radi u trgovini primjetila "Djeluje jeftino"..... Podsjeca na Zvezina pakiranja.....
Sastavnica je krajnje pojednostavljena, no jasna i razumljiva. Shema bojanja je dana na zasebnom listu. Sve koristene boje su navedene pod Humbrol oznakama.
Decali kao i shema bojanja su dani za dvije verzije. Inace samih decala ima izuzetno malo, no kvalitetno su otisnuti. Dodatnih stencila i oznaka nema.
Sam kit se sastoji od 108 dijelova, od toga 7 prozirnih, rasporedjenih na 4 okvira. Dijelovi su izradjeni od svjetlo sive plastike, malo deblje nego sto sam navikao kod Italeri/Revell-a. Broj dijelova bi mogao biti i veci od 108 jer koliko sam primjetio par stvari je radjeno iz jednog komada, tako da ce ih trebati rastaviti kod ljepljenja (prostor stajnog trapa). Panele su urezane, kao i svi povrsinski detalji. Cijela maketa je fino detaljirana, koliko primjetim sve panele su na svome mjestu, te mislim da poprilicno tocno predstavljaju mjesta spajanja. Jedina zamjerka panelama i detaljima bi bila njihova debljina i dubina. Panele su toliko tanko/usko naznacene, da se bojim da bi ih boja jednostavno "pojela". Vidjet cu kasnije u radu, no mislim da ce biti potrebno vecinu panela produbiti urezivanjem. Flasha gotovo da i nema osim na donjoj polovici trupa, gdje ima poprilicno ostataka ljevanja.
No, koliko god do sada bio zadovoljan maketom, ipak preko par stvari ne mogu prijeci i smatram da jako narusavaju ovaj, po meni, sasvim solidan kit. Prva stvar koja me je neugodno iznenadila je nepostojanje cockpita. Ok, kada je tu, sjedala i instrument table, no bez ikakvih detalja, samo glatka plastika. Ovaj detalj mozda najvise povezuje
ICM kit sa Zvezdinim jer je i kod Zvezde (koliko sam procitao), cockpit izveden jednako tj., bez ikakvih detalja. No, u Zvezdinom kitu se dobiju poprilicno dobri decali za unutrasnjost cockpita. Ovaj kit to naravno nema, vjerovatno da nebi bio ociti primjer CTRL+C CTRL+V.
Druga zamjerka ovom kitu je nepostojanje bilo kakvih detalja u unutrasnjosti motora.
Takodjer glatka plastika (iako je vanjski dio motora detaljiran), samo na dnu je nesto sto vise lici na ostatke flasha, nego na detaljiran motor.
Treca i finalna zamjerka bi bila malo deblji prozirni dijelovi, koji su blago zamuceni. Iako se kroz njih fino vidi, iz daljeg kad se gleda se primjeti mutan odsjaj na staklu, no vjerujem da ce to malo Pronta rjesiti bez problema.
PREDNOSTI:
1. MIG 31.......
2. Detaljni dijelovi
3. Razumna cijena
4. MIG 31.......
NEDOSTATCI:
1. Pretanke panele (nemora nuzno biti nedostatak)
2. Nepostojanje cockpita i motora (detalji)
3. Zamuceniji prozirni dijelovi
4. Osnovni decali
5. Deblja plastika (nemora nuzno biti nedostatak)
6. "Djeluje jeftino"
ZAKLJUCAK
Cak i pored navedenih mana smatram da je ovaj kit sasvim solidan i da se uz malo truda, naravno koristeci resin djelove ili scratch-build, od toga moze napraviti odlicna maketa ovog aviona. Definitivno se ne moze usporedjivati s jacim i poznatijim proizvodjacima, no koliko znam, oni ni ne rade ovu maketu, tako da ukoliko neko bas zeli MIG-31, ovaj kit predstavlja dobar izbor, vrijedan malo truda..... O samoj preciznosti i problemima pri sastavljanju bit ce rijeci cim pocmem sa radom...... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 26, 2006 12:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na recenziji Ja imam Mig-31 od Zvezde i to nije isto. Vjerojatno je nečiji drugi kalup. Zvezdin Mig ima vrlo duboku panelizaciju.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Sij 26, 2006 12:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mislim da je najblize istini da je kombinacija zvezda/condor....no ne djeluje lose nikako....vidjet cemo kad budem radio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 26, 2006 12:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na recenziji.Izgleda da ću se načekati da netko ovo napravi u 1/48!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Sij 26, 2006 1:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Je maketa je fucking ogromna.....
a u 1/48 najslicinije imas revell mig-25....
mig-31 u tom mjerilu ti radi Lindberg, ako mozes nabaviti |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 26, 2006 1:13 pm Naslov poruke: |
|
|
I ja imam Zvezdu i složio bi se sa Grunfom da se ne radi o istom kalupu (Kondor nis videl pa nemren reči jel možda kopija tog), inače dobra recenzija! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Sij 26, 2006 1:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| igor1221 Napisao/la: | Je maketa je fucking ogromna.....
a u 1/48 najslicinije imas revell mig-25....
mig-31 u tom mjerilu ti radi Lindberg, ako mozes nabaviti |
Thanks...i činilo mi se da sam ga jednom negdje snimio, da li na ARC-u ili Hyper Scale-u..a sigurno treba hrpa resina i PE da bi to bilo to?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Sij 26, 2006 2:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Primljeno..!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 2:06 am Naslov poruke: |
|
|
Dobro fotkano .
Super napisano .
Makar ne slažem novije avione zanimljivo za pogledati i pročitati.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 9:01 am Naslov poruke: |
|
|
Sinek,vidje li ti cijenu tog čuda od Collect-Aire?
Da mi žena slučajno vidi koliko to košta....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 9:48 am Naslov poruke: |
|
|
A cuj.....nitko nije rekao da ce biti jeftino.......skup nam je hobi, sto ces.....
No i sminkanje je skupo, ali meni ne pada na pamet da to svojoj zeni zabranim...(ok sebican sam ali sto mogu...heheheh)....... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 11:59 am Naslov poruke: |
|
|
| igor1221 Napisao/la: | | Mislim da je najblize istini da je kombinacija zvezda/condor.. |
Ne postoji "kombinacija". Postoje dvije dobre makete ovog MiGa u 1/72, a to su Condor i Zvezda. Condora pakiraju mnogi (KP, Kopro, MAC..), pa tako i ovaj ICM. Postoji jos i Revell (nisam vidio) i Zhengdefu.
Imam Condora i Zvezdu i radije bih Condora, ali kad bih naletio na dobar odljev. MAC distribution pakiranje je imalo nekih gresaka, ali je bila bolja plastika od KP pakiranja koje opet ima greske na nekim drugim dijelovima. Trebalo bi mozda nabaviti original Condor pakiranje, vjerojatno ima najkvalitetniji odljev.
Lindberg je navodno srot i treba previse posla da bi licilo na nesto, a Collect Aires nema urezane nosace i utore za krila za AA-9 rakete na donjem dijelu trupa sto je neoprostivo (inace bih ga vjerojatno kupio). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Sij 27, 2006 12:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, nisam se dobro izrazio......
Definitivno prepakirani condor, koji ipak ima prevelikih slicnosti sa Zvezdom da bi to bila samo slucajnost.....no nije niti bitno...glavno da je maketa ok i da ne bude problema u radu...
OT....dali netko zna gdje bi se mogle naci kakve kvalitetne slike cockpita? u boji naravno....pretrazio sam sve zivo i nisam bas zadovoljan pronadjenim...... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 29, 2006 8:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Colect Aire mami ..al me cijena brzo oladi:))
Condor i Zvezda nikako nisu isto..a znas zasto su jako slicni:
pa isti izvor crteza ..firme su iz iste zemlje...
Kondor ima isto lose linje..lose jer kad jednom predjes bojom..nema ih pojela maca
a Zvezda opet preduboke..
Uvijek glasam za Zvezdu jer mi linje nisu mnogo bitna stvar vec oblik
a oblik je mnogo bolji posebno oblik canopy-ija
Nema puno dodataka za MiG-31 ..ako zatvoris canopy ostaje ti samo da kupis tockove(i to ako oces)
Dekali u ICM maketi su mnogo bolji mada ce i Zvezda uskoro u novim pakovanjima davati odlicne dekale
A da Zvezda se lakse sastavlja(licno iskustvo) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|