Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 05, 2008 1:33 pm Naslov poruke: Special Hobby 1/72 F2A-3 Buffalo `Defender of Midway´ |
|
|
Evo nakon dugo traženja uspio sam ju nabaviti nedavno u Varaždinu
Dakle radi se o maketi Češkog proizvođača Special Hobby (sestrinske firme MPMa) ,a koju on proizvodi u tri mjerila 1/72, 1/48 i 1/32 ,a od toga se u prva dva mijerila prodaju s istim oznakama u istim kutijama. Al pošto neznam dal je još šta detalja ubaćeno u 1/48 uzinajte ovu recenziju samo za 1/72.
Dakle krenimo od početka: kutija ko kutija, tvrda kartonska, s prednje strane lijepi boxart, asa stražnje strane profili zrakoplova za koje se nude oznake.
Svi djelovi su zapakirani u najlonsku vrečicu i međusobno su odvojeni.
A od djelova imamo: jedno stablo sa djelovima u sivoj plastici , stablo sa prozirnim djelovima ,rezinski djelovi ,dekali i sastavnica.
Maketa je klasična short run maketa iz Češke, prepuna detalja ,s negativnim (urezanim) panelskim linijama, s nimalo flasha dok su pinmarkovi na skrivenim mjestima. Plastika je fina za obradu.
U kitu dolaze rezinski djelovi u za detaljiranje kokpita i unutrašnjosti (motorni dio i spremište stajnog trapa), detalji idu toliko daleko da su na stjenkama kabine date žičice i vodovi!
Motor je također dan u rezinu ,ali on je nešto slabije detaljiran (odnosno malo je pojednostavnjen ,al ako se uzme da se radi o 1/72 mjerilu to i nije neki minus),al je zato dat njegov stražnji dio koji se vidi kroz šupljinu otvora stajnog trapa.
Iako se
Sa tim rezinskim setom može fino izdetaljirati unutrašnjost fali jedna stvar: remenje za sjedalo! Šteta ,ali ako se netko želi igrati sa detaljnim detaljiranem ionako će morati izraditi dosta žičica oko motora i u kabini.
Prozirni djelovi su izrađeni injection tehnici ,meni osobno dražoj nego vacuform i djelovi pokrova kabine su dati odvojeni tako da se može napraviti i otvorena kabina, ali ipak imam jednu zamjerku, a to je slaba do gotovo nevidljiva izbočenost okvira poklopaca kabine.
Još jednu stvar tebam napomenuti iako je nominalno set označem kao F2A-3 verzija Buffala u setu se dobije dosta dijelova koji se ne koriste ,a sa kojima bi se dala napraviti još jedna verzija Buffala ,najvjerovatnije Britanska za Fleet Air Arm.
Sastavnica je vrlo čitka i precizna sa odličnim crtežima. Sastoji sa od dva A4 lista sa klasičnim sadržajem : kratka povjest zrakoplova ,popis djelova , koraci sastavljanja i na kraju profili za bojenje i ljepljenje dekala.
Dekali su dati za 4 zrakoplova koji su sudjelovali u bici za Midway ili bili tamo stavionirani. Radi se o sljedečim zrakoplovima:
Bijeli 2-F-18 VF-2 USS Lexington 11. 1941g.
Crni 2-MF-13 WMF-221 Havaii 04.1942g.
Crni MF-15 VMF-221 Midway 06.1942g.
Crni MF-11 WMF-221 Midway 03.1942g.
i sva četri su u dvobojnoj sivoj shemi ,ali sa različitim vrstama oznaka nac. pripadnosti.
Sami dekali su vrli lijepi napravljeni i detaljni s tankim i prozirnim/nevidljivim filmom, a printani su u Aviaprintu.
I na kraju sve u svemu vrlo dobra ,gotovo savršena maketa! Vrijedna novaca ,spomena i uloženog truda. ja joj osobno iz svog gledišta dajem ocijenu -5.
Evo toliko od mene. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|