Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Hidroavion (ikarus ŠM?) srusen 1942

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Sri Stu 07, 2007 11:19 pm    Naslov poruke: Hidroavion (ikarus ŠM?) srusen 1942 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav

Da li mozda netko zna nesto o padu doticnog u Omisu, i da li je to uopce Ikarus ŠM?

Znaci, ova slika bi trebala biti datirana u jesen 1942. , Omis.serijski broj bi mogao biti "22"

Hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 08, 2007 12:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mogu te zamoliti da "prepoloviš" rezoluciju? Kompjutor mi ne želi ovo "progutati" i otvoriti ovu fotku, a na osnovu ovog thumbnaila ti ne mogu dati komentar.
Tnx.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Stu 08, 2007 8:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svakako je Ikarus SM, ali nisam cuo niti igdje procitao da je bilo koji SM letio za vrijeme talijanske okupacije. Odakle ta informacija?
Natrag na vrh
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Čet Stu 08, 2007 9:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo nadam se da je sad moze otvorit:

A sto se tice datuma, ne znam sa sigurnoscu da li je tocan(pokusat cu se raspitati).
Da li mozda postoji neki spisak udesa/obaranja zrakoplova VVKJ?
Prelude, moze li se jos nabaviti maketa doticnog od Choroszy Modellbud-a, kolika je cijena ,kakva kvaliteta?
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Stu 09, 2007 1:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo korisna fotka za maketare jer je oštra i vrlo se lijepo vide određeni detalji (šteta što je dio zaklonjen) motora, propelera, međukrilnih zateznih žica etc.
Kad smo već kod makete, ja sam svoju Choroszyjevu "Šimiku" nabavio na jednom od maketarskih hodočašća u Mosonmagyaru, a znalo je se naći i kod Maruška, pa zamoli nekog da ti pogleda u Ljubljani naredni tjedan. Mada se pripremi na široko otvaranje novčanika, jer je maketa ionako skupa + MM provizija ... Wink Možda ti je najbolje da pokušaš on-line direktno naručiti kod Choroszyja.

Što se tiče datiranja fotke, nije nemoguće da je to čak i 1942., a vezano za nekoliko indicija koje mi se nameću ... :
- modni detalji odjeće i obuće na ovim damama bliži su 40-tima nego ranim 30-tima kad je taj tip zrakoplova bio "in";
- ovakva vrst označavanja (evid. broj na nosu) tkdj. je bliži kraju nego početku aktivne službe + u prilog tome i boja zrakoplova koja djeluje poprilično "apšisana";
- "Šimika" je bila u upotrebi sve do "travanjskog" rata, pa nije nemoguće da je neki primjerak zaostao ovako "na plaži", a pogotovo ovaj koji mi baš i ne djeluje da je u letnom/plovećem stanju - snimite "polupani" vjetrobran npr.

Dakle, po meni je ovo blizu 40-tima, ako čak nije i godina koju si naveo, a ako je to vjerodostojno, podatak je svakako interesantan.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma