Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

BOCA ZA CO2...

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dosadan

Član od: 25 Sij 2007
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sri Lis 10, 2007 4:36 pm    Naslov poruke: BOCA ZA CO2... Citiraj ovaj komentar

potrebno mi je vase misljenje u vezi ove boce za CO2
radi se o original boci koja se koristi u med. svrhe
zanima me sta sve treba uzeti da se ista koristila za airbrush
-kakav je ventil potrebno staviti i koliko kosta
-kakve su "redukcije" onda potrebne
-da li boca treba stajati uspravno
-nabavio bih nov airbrush,( neki od ovih sto se moze uzeti u ALPHI odnosno u ZG)-utice li izbor airbrusha na vrstu ventila , redukcije itd...
-i ako neko ima jos neki pametan savjet
takodje, nakon istrajnog razmisljanja odlucio sam da ne uzimam kompresor (bilo nov, polovan ili samogradnja) jer ne radim mnogo na maketama a na ovo je i uticalo i sto sam procitao u drugim postovima ovdje glede boca (za ronjenje i sl.)

pozdrav iz SA

dosadan

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Lis 10, 2007 8:07 pm    Naslov poruke: Re: BOCA ZA CO2... Citiraj ovaj komentar

dosadan Napisao/la:

takodje, nakon istrajnog razmisljanja odlucio sam da ne uzimam kompresor (bilo nov, polovan ili samogradnja)

Čime misliš punit bocu?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Lis 10, 2007 9:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sjecam se jedne varijante sa fazolom, crijevom, te komadom tijela na kojem sjedimo (najcesce).... no, autor te ideje se nikad nije pohvalio da je uspio rjesiti problem snabdjevanja airbrusha zrakom, pa mislim da na taj nacin nemozes napuniti ni bocu.... Smijanje

Punjenje boce bolje prepusti nekome tko zna sto radi....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 9:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Što se tiče boca CO2 ili ronilačkih boca, potrebno je ugraditi ventil za redukciju tlaka sa tlaka boce na 8-10 bara, a zatim staviti adapter za podešavanje tlaka koji ide u air-brush, kojim se može podešavati tlak na 1-3 bara. Dobro je i ugraditi nekakav odvlaživač, jer je kod ovakvih boca često problem kondenzata koji još i može sadržavati tragove kompresorskog ulja ako je boca punjena nekim običnim klipnim kompresorom. Ukoliko ti boca nije atestirana, pametno je napraviti atest, jer će ti malo tko htjeti napuniti sumnjivu bocu. Punjenje je moguće sa npr. ronilačkim kompresorom. Možda možeš pronaći neki ronilački klub pa da ti pune bocu zrakom, ali to će ti sigurno i naplatiti. Wink Mislim da ti se daleko više isplati nabaviti neki hobby kompresor.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
dosadan

PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 4:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

grunfe, hvala na tvom odgovoru- kao i uvijek, od tebe se nauči ili sazna nešto novo (što se za neke ovdje ne bi moglo reci)
dakle, potreban mi je ventil za redukciju i adapter za podesavanje tlaka na spomenute vrijednosti
vidjecu i za taj odvlazivac
boca je atestirana, punio bih je sa CO2 a mogu se i raspitati o samom nacinu punjenja glede tog kompresorskog ulja
nabavka hobby kompresora je sigurno najbolji izbor ali za sad mi je ovo neko rjesenje za koje imam ove razloge:
-stepen buke (zivim u stanu)
-punjenje mi nije problem
-ne radim tako mnogo maketa
-tek bih poceo raditi sa airbrushom
-sudeci po ovom forumu, iskusniji maketari imaju pozitivna iskustva s ovim

eto toliko

dosadan
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Lis 11, 2007 6:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=40

Tu imaš neka moja iskustva, a meni je CO2 i dalje savršen izbor. Imam i kompresor, ali ga ne koristim. CO2 je savršen, a nikakvih problema nema s vlagom, jer vode nema u CO2, ni ulja, ničeg.
Na vatrogasnu bocu paše redukcioni ventil za autogeno zavarivanje, i on ti reducira tlak koliko želiš, a na izlaz paše nastavak za airbrush (bilo ih je u Alphi). Kako su navoji na bocama uglavnom standardni, pretpostavljam da bi
takav ventil odgovarao i za tvoju bocu, ali svakako provjeri.
Ako imaš još pitanja o CO2, tu sam.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Lis 12, 2007 10:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zbocek Napisao/la:
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=40

Tu imaš neka moja iskustva, a meni je CO2 i dalje savršen izbor. Imam i kompresor, ali ga ne koristim. CO2 je savršen, a nikakvih problema nema s vlagom, jer vode nema u CO2, ni ulja, ničeg.
Na vatrogasnu bocu paše redukcioni ventil za autogeno zavarivanje, i on ti reducira tlak koliko želiš, a na izlaz paše nastavak za airbrush (bilo ih je u Alphi). Kako su navoji na bocama uglavnom standardni, pretpostavljam da bi
takav ventil odgovarao i za tvoju bocu, ali svakako provjeri.
Ako imaš još pitanja o CO2, tu sam.
Kolega zbocek je, naravno, u pravu. Smile Ja sam napomenuo što se tiče vlage i mogućeg ulja u slučaju punjenja boce zrakom-sa CO2, naravno, nema tih problema. Jedino ti preostaje pronaći mjesto gdje ćeš puniti bocu sa CO2..

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
dosadan

PorukaUpisano: Ned Lis 14, 2007 3:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sad otprilike znam kako bi to trebalo izgledati, zbocek hvala na pomoci
upravo su ovaj topic i tvoja iskustva (za koji si postavio link) bili presudni da krenem planirati u tom smjeru

punjenje boce ni nije problem, zasad...

da li treba boca stajati uspravno? pitam jer ova sto bih ja nabavio nema takvo dno, ali bi se to dalo staviti na neki stalak

pozz iz sarajeva

dosadan
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Ned Lis 14, 2007 3:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dosadan Napisao/la:
..da li treba boca stajati uspravno? pitam jer ova sto bih ja nabavio nema takvo dno, ali bi se to dalo staviti na neki stalak...

Ovisi ima li boca usponsku cijev unutra, li ne...vatrogasna ima, a za ovu tvoju mogu samo pretpostaviti da nema. A ako nema, mora ležati da možeš iskoristiti sav plin. U svakom slučaju, neće smetati da leži.
Natrag na vrh
kru65mi

Član od: 28 Lis 2007
PorukaUpisano: Sub Stu 03, 2007 4:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

S bocom idas na sigurno, ja sam ju koristio prije dosta godina ali sam ju punio dusikom( na kraju krajeva isto ti je), reduktor za varenje i gotovo.Kako boca stoji uopce nije vazno.Ja sam si nedavno napravio kompresor koristeci onaj od frizidera i staru bocu od 5 lt, lijen sam da idam da punim boce
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma