Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

POTPUNO NOV

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Faramir

Član od: 28 Kol 2007
Mjesto: Novi Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ruj 04, 2007 5:47 pm    Naslov poruke: POTPUNO NOV Citiraj ovaj komentar

Eto kao što naslov kaže nemam još ni kistove. Zadnji put sam nešto ozbiljno crtao u osmom razredu 91. godine. Cura me htjela iznenaditi za rođendan jer sam joj pričao da bih htio probati složiti neki brodić, ali ona nije uspjela ništa pronaći pa me taj poklon čeka za Božić. Dakle volim povjest i to posebice drugi svjetski rat i otuda moj interes za maketarstvom. Htio bih kroz nekoliko godina složiti neku kolekciju iz drugog svjetskog rata. Imam dosta stresan posao pa mislim da će mi to pomoći. U biti to je i glavni razlog zbog čega sam se zainteresirao za maketarstvo. Čitao sam dosta po forumu vaše priče no pola toga nisam razumio. Vidim da znate koje marke boja su boplje a koje lošije. Eto kako imam vremena do božića skupiti alat molim preporuke. Money no object. Ja sam mislio početi s nekakvom podmornicom iz 2. svj. rata, no ne znam što će mi cura kupiti. Što je s air brushem? Za što mi je to potrebno? Hvala na svakom odgovoru te se nadam da sam dobrodošao. Glavom u stol
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ruj 04, 2007 9:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moja ti je preporuka da si prvo prikupiš sav potreban alat, tekućine i sl. Znači kliješta za skidanje dijelova s okvira, turpijice, pincete, dobra ljepila, tekućine za dekale itd. Koristim Model Master boje i ne mislim uopće probavati bilo što drugo jer su i kvalitetne i paleta je odlična: od FS boja, RLM-a, ruskih boja itd. tako da je moja preporuka to. Što se tiče podmornice, kupio sam si prije par dana Revell Type VII/D podmornicu u 1/144 jer mi se baš slaže nešto jednostavno bez puno dijelova i ta ti maketa ne bi bila loše za početak: trup od dva dijela, paluba od tri, toranj, nešto sitnica i to je to.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Goran

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Jastrebarsko
PorukaUpisano: Uto Ruj 04, 2007 10:24 pm    Naslov poruke: Re: POTPUNO NOV Citiraj ovaj komentar

grand Napisao/la:
Što je s air brushem? Za što mi je to potrebno?

Airbrush iliti zračni kist je alat kojim vrlo kvalitetno možeš obojat svoju maketu. Razlika između rada sa kistom i rada s airbrushem je ogromna, prvenstveno u kvaliteti izrade. Kist, pogotovo lošiji (jeftiniji) ostavlja tragove povlačenja a i dlačice, kod airbrusha toga nema.
To ti je isto kao kad uzmeš komad nečega, npr. drveta; uzmi kist i boju i pofarbaj ga, a drugi komad prešpricaj sprejem pa češ vidjet razliku.
Nadam se da sam ti uspio pojasniti, ovako jednim banalnim primjerom.

Na forumu u rubrici "Projekti u radu" ima maketa koje su članovi farbali kistom, pogledaj te radove, a isto tako ima i radova sa airbrushem pa vidi sam.
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Ruj 04, 2007 10:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo razlike između makete bojane kistom i airbrushem.

KIST:

AIRBRUSH:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Faramir

PorukaUpisano: Sri Ruj 05, 2007 9:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako je i bilo kakvih nedoumica o tome da li započeti s maketarstvom ili ne - sada su otklonjene. Naravno imat ću još puno pitanja, ali prvo sada bih trebao napraviti popis alata (do Božića imam vremena ga kupiti). Koliko sam skužio Zagrebačka cesta 137 je "meka" za kupovinu? Tamo ću naći sve što mi je potrebno jel? Zahvaljujem svima na odgovorima.
Natrag na vrh
Hokum

Član od: 26 Lip 2006
PorukaUpisano: Sri Ruj 05, 2007 9:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav

U Zagrebačkoj ti je dućan namjenjen više za modelare a ne maketare. Modeli su replike ne baš previše vjerne sa mogućnošću leta (imaju motore i lete). Makete su vjerne replike pravog objekta (aviona, broda, zgrade, itd.) U zagrebačkoj ćeš naći nešto excelovog alata (noževe, kliješta isl). Ostatak potrazi u LOM-u, Mercatoru i Chipoteci, turbo Limachu (koji drze Revell), a ostali prirucni alat imas i u trgovinama tipa Bauhaus. Imas jedan ducan i u Vukovarskoj kod kemijske škole. Btw ako ti se neda obilaziti to imas i dva maketarska web shopa u Hrvata.

Nadam se da sam pomogao.
Natrag na vrh
Faramir

PorukaUpisano: Sri Ruj 05, 2007 3:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Naravno da si pomogao, onda neću ni ići u Zagrebačku. Ovo s web shopom mi se sviđa. Malo sam gledao u onom alpha air brusheve omni i vega te mi je zapeo za oko omni 6000 i omni matrix. Vidim po forumu da ljudi imaju određene probleme da ne mogu nabaviti dijelove za neke air brusheve itd. Moram se dobro raspitati za kvalitetu i naravno mogućnost popravaka ako se nešto pokvari.
Natrag na vrh
kenny
Gost
PorukaUpisano: Sub Lis 13, 2007 3:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hokum Napisao/la:
Pozdrav

U Zagrebačkoj ti je dućan namjenjen više za modelare a ne maketare. Modeli su replike ne baš previše vjerne sa mogućnošću leta (imaju motore i lete). Makete su vjerne replike pravog objekta (aviona, broda, zgrade, itd.) U zagrebačkoj ćeš naći nešto excelovog alata (noževe, kliješta isl). Ostatak potrazi u LOM-u, Mercatoru i Chipoteci, turbo Limachu (koji drze Revell), a ostali prirucni alat imas i u trgovinama tipa Bauhaus. Imas jedan ducan i u Vukovarskoj kod kemijske škole. Btw ako ti se neda obilaziti to imas i dva maketarska web shopa u Hrvata.

Nadam se da sam pomogao.

jel mi mozes dati link od ta dva web maketarska shopa
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Sub Lis 13, 2007 3:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kenny Napisao/la:

jel mi mozes dati link od ta dva web maketarska shopa

Evo link za ALPHA Hobby Shop:

http://www.alpha.hanich.hr/naslovna.asp
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sub Lis 13, 2007 7:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a mozes kupit i novu knjigu nahrvatskom di sve pise Very Happy
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sub Lis 13, 2007 7:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:
a mozes kupit i novu knjigu nahrvatskom di sve pise Very Happy

jel prilozen kakav kupon za popust pri kupovini opreme i maketa? Wink Laughing

Zezam se naravno, knjigu kupi svakako, a pribor ces vec nabaviti....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
kenny
Gost
PorukaUpisano: Uto Lis 16, 2007 8:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja bi vas molio za neke osnovne djelove da mi kazete i neke druge koje nisu skupe za pocetak.
Evo danas sam isao u os i vidio razlicite kistove nekima je cjena bila 25 kn pa me zanima kakvi su najbolji vidio sam i neke tekucine za ispiranje kistova pa me zanima kolko su one potrebne jer sam ja do sada ispirao kistove u razrjeđivacu
Natrag na vrh
PowerPlant

Član od: 02 Svi 2007
PorukaUpisano: Uto Lis 16, 2007 8:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema potrebe kupovati skupe "specificne" bocice tekucina za maketarenje...uzmi karnister od 5 litara obicnog razjedjivaca i deri Laughing
Funkcionira sasvim ok za ispiranje kistova a i za razrjedjivanje enamel boja Cool
A shto se kistova tice...oni se uglavnom koriste za detaljiranje, dakle zelis shto tanje i spicastije i ne previse mekano...
Za velike povrsine (pogotovo na autima) preporucio bih da se ostavis kista i probas sprej...ili da si priustis airbrush...nije jeftino ali se isplati Wink
Gost
PorukaUpisano: Uto Lis 16, 2007 8:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bas sam prije par sam dana gledo na web shopu Hrvatskom i vidio sam airbrush za 2200 kn pa me zanima kolko kosta neki prosjecni.
oni sprejevi jesu li revellovi ili od nekih drugih proizvođaca maketa i kolko odprilike kostaju?
Natrag na vrh
PowerPlant

Član od: 02 Svi 2007
PorukaUpisano: Uto Lis 16, 2007 8:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hmmm...da, 2200 kn zvuci puno za airbrush...osim ako nije s njim u paketu i kompresor...
Vrlo kvalitetan airbrush se da nabaviti za stotinjak Eura vani ili online, ali medju jeftinijim brushevima je, vjerujem, Revellov starter set koji je apsolutno ok za pocetak...
E, ali nije airbrush to sta kosta...dobar kompresor je ono sto najvise opali po dzepu...jeftiniji kompresori kostaju skoro koliko i dobar airbrush...
A sprejevi...ja bih preporucio Tamiyu...nema ih u Hr koliko ja znam...online su nekih 5 Eura po komadu...
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma