Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Čet Ruj 13, 2007 3:22 pm Naslov poruke: Zaštitna maska! |
|
|
Znam da je bilo govora o tome ali ukratko bi molio da mi odgovori netko konkretno oko "isplativosti" kupnje zaštitne maske s dva zamjenjiva filtera - protiv organskih otapala...
Nije mi toliko do bojanja koliko zbog ljepila, sintetičkog razr. i terpentina...
Cijenio bi da netko podijeli svoje iskustvo sa mnom - nisu veliki novci ali ipak to je par maketa
Hvala... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 13, 2007 3:49 pm Naslov poruke: Re: Zaštitna maska! |
|
|
| T34 Napisao/la: | Znam da je bilo govora o tome ali ukratko bi molio da mi odgovori netko konkretno oko "isplativosti" kupnje zaštitne maske s dva zamjenjiva filtera - protiv organskih otapala...
Nije mi toliko do bojanja koliko zbog ljepila, sintetičkog razr. i terpentina...
Cijenio bi da netko podijeli svoje iskustvo sa mnom - nisu veliki novci ali ipak to je par maketa
Hvala... |
Zbog otapala manje više, ali svakako zbog resina, ako ga koristiš.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Ruj 13, 2007 4:12 pm Naslov poruke: Re: Zaštitna maska! |
|
|
| T34 Napisao/la: | Znam da je bilo govora o tome ali ukratko bi molio da mi odgovori netko konkretno oko "isplativosti" kupnje zaštitne maske s dva zamjenjiva filtera - protiv organskih otapala...
Hvala... |
Prije bih se ostavio ovog hobija nego ga radio s tim čudom na licu!
I ovako me žena blijedo gleda i ne može shvatit s kakvom ozbiljnošću se njen veliki dječak igra, a još kad bi joj se pojavio s tim... vjerojatno bi potražila nekog normalnijeg!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 13, 2007 8:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Da ne samo da bi bio čudak već bi tako i izgledao
Ali ipak; ako netko ima i koristi nek napiše dali je učinkovita u zaustavljanju mirisa navedenih "otapala"... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 13, 2007 8:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Najveći problem je udisanje hlapivih tvari koje su sastavni dio maketarskog pribora koji se najčešće koristi, a to su prije svega boje, naročito ako se koristi airbrush.
Enameli su veći problem od akrila, i rad sa njima zahtjeva veći stupanj zaštite, naravno ako je obim i učestalost posla (bojanja) velika.
Akrili u pravilu nemaju izražen miris, i više su "environment friendly" dakle ne štete ljudima i okolišu, ne zagađuju okoliš agresivnim isparavanjima.
Ako koristiš akrile, dovoljna je i platnena ili papirnata maska preko nosa i usta, da se sprijeći ulazak krutih mikročestica boje u dišni sustav. Kod akrila nema štetnih isparavanja ni neugodnih mirisa, pa su i ukučani sretniji zbog toga.
Kod enamela ne pomaže u potpunosti ta jeftina zaštitna opcija, jer platnena ili papirnata maska ne zaustavlja hlapive tvari, koje u vidu isparavnja kroz takve maske ulaze nesmetano u dišni sustav. Kod enamela je riješenje upravo u maski koju opisuješ, sa aktivnom apsorbirajućim filterom.
Naravno, tko boja makete svega sat-dva mjesećno, nema problema ni potrebe da investira u takvu zaštitu. Ali svi koji više vremena provode za maketarskim stolom, i koriste enamel boje i otapala jakog napadnog mirisa imaju dobar razlog da učine nešto dobro za svoje zdravlje i investiraju u kvalitetnu zaštitnu masku sa filterom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 13, 2007 11:24 pm Naslov poruke: |
|
|
ja sam uzeo u bauhausu "jednokratnu" masku sa najjačim filterom...70 kuna, a ona sa 2 filtera je skoro 300 čuna a sami filteri su 150. što se tiće te jednokratne,u setu su 2, a piše da se može koristiti dok nije otežano udisanje kroz nju.
OK je za sada |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Ruj 14, 2007 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
Kako sam vec negdje rekao, za onoga koji ne farba puno i konstantno, jedna ili dvije makete mjesecno, cak i manje, obicna jednokratna lakirerska maskica je sasvim dovoljna. Sprijecit ce udisanje cestica boje i otapala, djelomicno ce eliminirati i isparavanje istih. Cijenom od nekih 50 lipa po komadu stvarno nije pretjerana investicija, a sasvim solidno odradi svoj posao. Jos ako farbate u nekim vecim prostorijama ili na otvorenom, po meni je to savrseno sredstvo. Za one koji farbaju u malim prostorijama sa losijom ventilacijom a farbaju cesto, nebi bilo lose razmisliti o "pravoj" maski.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ruj 14, 2007 10:35 am Naslov poruke: |
|
|
Slažem se sa Reaperom u potpunosti. Investicija u zaštitnu opremu nije uzaludni trošak, ali treba koristiti primjerenu zaštitu-ni onu nedostatnu, a ni pretjeranu. Obične zaštitne naočale kod bušenja i brušenja i maska koja zaustavlja čestice boje i plastike su nužne. Ukoliko se često koristi agresivna otapala u neadekvatno ventiliranom prostoru nije loše nabaviti masku sa filterom. Najviše se prostor kontaminira kod čišćenja air brusha, jer se koristi čisto otapalo. Za početak je pametno prskati nitro razređivač ili alkohol kod čišćenja brusha u PET bocu koju treba brzo začepiti nakon prskanja. Uz to je dobro i otvoriti prozor da eliminiramo većinu smrada od boja i otapala. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Static
| | Član od: 21 Tra 2007 | | Poruke: 81 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lis 04, 2007 7:16 pm Naslov poruke: |
|
|
U ponudi je toliko maski da boli glava... od jednokratnih protiv prašine, pa jednokratnih s ovakvim i onakvim filterom, do polumaski s izmjenjivim filterima ili onih s filterima i predfilterima za grublje čestice.... dakle cijena od 0,50 kn do nekoliko stotina kuna.
Sve ovisi u kojoj mjeri i sa čime radiš.
Slažem se s gore navedenim da u ovom, maketarskom, kontekstu nije neophodno ići u pretjerane investicije ako nemaš neku alergiju ili si jače osjetljiv na otapala pa ti smetaju. _________________ www.juricek.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|