Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| shtimkily
 | | Član od: 11 Lip 2007 | | Poruke: 141 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Uto Jul 24, 2007 3:11 pm Naslov poruke: Pronto |
|
|
Znam komentar: o neee, opet pronto.
Al samo da pitam jesam li dobro kupio: narančasta kutija, zeleni čep, piše Pronot, vosak za parket? Da ne mažem gluposti (ima tih Prontoa milijun vrsta) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Uto Jul 24, 2007 3:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Zuta boca, zeleni cep, pronto cera veloce - sjaj bez poliranja, vosak za podove, bla bla bla.... Tako ti nekako pise na boci.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2453 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 24, 2007 3:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je taj Pronto:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Uto Jul 24, 2007 3:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja imam istu takvu bocu, zute boje, i pise "vosak za PARKETE", a ne kao na ovome za podove.... e sad, koji je pravi nemam pojma, znam da i ovaj za parket funkcionira odlicno... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| shtimkily
 | | Član od: 11 Lip 2007 | | Poruke: 141 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Uto Jul 24, 2007 5:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | | Ja imam istu takvu bocu, zute boje, i pise "vosak za PARKETE", a ne kao na ovome za podove.... e sad, koji je pravi nemam pojma, znam da i ovaj za parket funkcionira odlicno... |
Taj za podove je drugi (nacrtane pločice, a ne paket). Sad valjda će funkcionirati ovaj za parkete. Naime zbunilo me sto nije proziran nego nekako mlječnobijeli.
Dakle vjerojatno sam dobro kupio. HVALA SVIMA!
(BTW na ovim pakiranjima je cera veloce prekriveno sa hrvatskom etiketom) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 101Airborne
 | | Član od: 18 Svi 2007 | | Poruke: 1430 | | Mjesto: ZAGREB |
|
Upisano: Uto Jul 24, 2007 6:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Valjda neće Gorana strefit herc-ipak ovo je pitanje za Pronto....  _________________
You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5160 | |
|
Upisano: Ned Jul 29, 2007 12:24 pm Naslov poruke: |
|
|
imam i ja taj mljecno bijeli.
fukcionira bez greske  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Ned Jul 29, 2007 12:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, onda valjda ja imam pogresni, ali i onaj za parkete radi bez greske, valjda su dovoljno slicni da se obadva mogu uspjesno koristiti.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Jul 30, 2007 9:36 am Naslov poruke: |
|
|
Ja sam čuo, pa i ponegdje pročitao da Pronto, tj. Future floor polish
(slična ili ista stvar) zna nakon par godina požutiti. Ima li tko slična iskustva? Dosta maketara koristi Pronto na prozirnim dijelovima, kao što su poklopci kabina. I sam sam se uvjerio da povećava prozirnost i korigira sitnije ogrebotine ili oštećenja, ali me zanima što se dešava nakon 5-6 godina, tj. da li sve skupa požuti? Može li se umiješati u Pronto mala kapljica plave boje, kao kod enamel lakova, da se pokuša izbjeći ta pojava "žutila"? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Jul 30, 2007 12:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Vrlo vjerovatno da se ce neka promjena tijekom vremena desiti na povrsinama koje su tretirane prontom, a nisu na neki drugi "trajniji" nacin zasticene.... Jasno, ne koristim pronto dovoljno dugo da bih odgovorno tvrdio da ce se desiti ili naveo tocno sto se desi, ali po svom sastavu i namjeni, pronto ni nije zamisljen da bude trajan premaz. Drugim rijecima, da bi se odrzavao sjaj poda ili parketa, potrebno ga je periodicno nanositi, inace pocme gubiti sjaj i matira.
Naravno, na maketi se ovaj proces produzava, odnosno vecina maketara drzi makete u koliko toliko zasticenim uvjetima, no opet, dim, vlaga u zraku, promjene temperature - sve ce to prije ili kasnije utjecati na svojstvo tog istog pronta.
Ja ga koristim samo kao gloss sloj za decale, za prozirne dijelove mi ne treba, sva intervencija na istima se uspjesno moze rjesiti i bez pronta. Teoretski, kap akrilne boje nebi smjela skoditi prontu, no mislim da nista s time nebi dobili...
I da, iako je opceprihvaceno misljenje da enamel lakovi pozute vremenom (posebice MM mat lak), sve moje makete radjene tamo negdje krajem 80-tih i pocetkom 90-tih, a lakirane tim lakom jos uvijek nisu pozutjele iako stoje vani, izlozene doslovce svim vremenskim uvjetima... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 918 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sneni
 | | Član od: 05 Svi 2008 | | Poruke: 446 | | Mjesto: Banjaluka |
|
Upisano: Uto Svi 13, 2008 8:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav svima
Jedno pitanje, budući da radim prvu maketu u životu radi se o MiG-29 1/72. Približavam se kraju farbanja pa sam mislio da prije postavljanja dekala pređem s tim Prontom, budući da ga imam kod kuće a nemam bezbojni gloss lak.
Znači, da li treba Prontom preći i preko prozirnih dijelova tj. canopyja?; pretpostavljam da ne treba, ali bolje da pitam. Takođe, da li postoje "po defaultu" još neka mjesta na maketi na kojima treba izbjegavati lakiranje? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Uto Svi 13, 2008 9:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja pak koristim plavu plastičnu pljosnatu bocu sa crvenim navojem-GLANZER- laštilo za podove, njemačkog proizvođača Erdal
Izgleda kao mlijeko ali radi kako treba
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Svi 13, 2008 9:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Po stoti put, sve o Prontu:
http://www.swannysmodels.com/TheCompleteFuture.html
Sve varijante dostupne kod nas valjaju: i Cera Veloce, i Cera Pavimenti, i Erdal Glanzer...nije bitno da li je proziran ili mlječan...uostalom; svi su od 25 do 30 kn, pa probajte sami. Za ova tri mogu reći da su OK.
A što se tiče žutila; požuti bijela boja ispod, a ne Pronto, ili Future. Kažu, a ja nemam za sad argumenata protiv. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Eddie
 | | Član od: 23 Velj 2007 | | Poruke: 317 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Svi 13, 2008 9:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Nema veze s temom al eto.
A šta je sa Humbrol matt lakom, da li on požuti nakon nekoliko godina? _________________ MAK Reoplan, Split
Meine Ehre heist Treue-SS
Black metal ist krieg!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|