Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pet Jul 13, 2007 2:34 pm Naslov poruke: Zemlja na diorami |
|
|
| Molim vas objasnite mi kako napraviti blato ili zemlju na diorami iz prvog svijetskog rata! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pet Jul 13, 2007 3:55 pm Naslov poruke: |
|
|
hm...pa ja sam osobno koristio, zemlju ...onak sam ju prvo kroz sito prosijao da bude jako fina i onda sam napravio neko kao blato iz smjese drvofiksa i vode....onak, da voda bude bjelkasta od drvofiksa....i onda sam nanio blato na podlogu...i izgleda ok _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 13, 2007 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| meni je oduvijek najbolji recept bio epoxy smola u koju zamiješam kvarcni pijesak,kad se počne stvrdnjavati za oko 2 sata,malom šličicom je nanesem da dobije grudvasti oblik kao zemlja.kad se osuši obojaš,drybrushaš,radiš s njom što hoćeš..meni je tako najbolje ispadalo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 14, 2007 6:13 am Naslov poruke: |
|
|
OK,thanks guys
epoxy smola-pod epoxy smolom mislis na epoxy ljepilo(dvodijelno koje se mijesa i koristi za vise namjena),medju ostalim i za ljepljenje keramike?
Moram probat oboje pa da vidim sta je bolje |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kinfa-t
 | | Član od: 19 Kol 2006 | | Poruke: 1094 | | Mjesto: ZAGREB |
|
Upisano: Sub Jul 14, 2007 8:20 am Naslov poruke: |
|
|
Blato,ne mokro,suho kava+dvofix+voda _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 14, 2007 10:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| kava+drvofix+voda - znaci ova smjesa se nanosi direktno na podlogu? Na koju podlogu je najbolje nanositi te razne smijese? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pon Jul 16, 2007 8:47 am Naslov poruke: |
|
|
Kaširanje. Uzmeš papirne maramice ili bijeli WC papir (jednom sam koristio roza...lijepo prima boju ali presmiješno izgleda bez boje ), iskidaš ga na sitne komadiće i pomiješaš s vodom razrijeđenim drvofiksom. Površinu oblikuješ kako hoćeš i možeš dobiti dojam zemlje kakav god želiš i sa i bez "soljenja" pijeska, prašine, zemlje ili kave po još mokroj površini...sve u zavisnosti što želiš. Ako radiš baš blato, ne preporučam "soljenje" ičega. I na kraju, bojanje i sve što ide s time, naravno. Eto.
Biljke više od niske trave se mogu napraviti od raščijanog užeta, mahovine, lišaja, grančica, raščijanih vlakana od frotira (stari ručnik, na primjer)...ma svega i svačega...i lijepo ih se može "saditi" u podlogu, nakon sušenja, bojanja i ostaloga, tako što se na željenim mjestima tankim borerom izbuši rupica, "biljčica" se umoči u drvofiks i lijepo "zasadi" u tu rupicu...i to je to. Naravno, mnogi materijali koji se mogu koristiti za "biljke" se moraju bojati.
I čuvajte se lišaja. S vremenom zna pocrniti unatoč krasnoj zelenoj ili kojoj li već boji u kojoj je kad se kupuje upoakovan u vrećicu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 17, 2007 1:24 am Naslov poruke: |
|
|
| puno hvala svima na pomoci |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Uto Jul 17, 2007 7:48 am Naslov poruke: |
|
|
E da. Pitao si i za podlogu. Pa većina nas koristi nekakvo drvo s tim da pazimo da se ne izvitoperi nakon nanošenja "zemlje" jer je većina materijala koje koristimo poprilično mokra. Neki to rješavaju tako što koriste malo deblje puno drvo (nekakvu dasku), a drugi tako što prethodno na nekakav način impregniraju podlogu...lakiranjem, na primjer...ukoliko je podloga tanja ili je od materijala koji je sklon deformacijama kad se pokvasi (lesonit ili nešto slično).
Nije loše prije nanošenja "zemlje" napraviti nekakve udubine na podlozi...izbušiti rupe (ne pune rupe već do pola debljine materijala), izudarati vrhom noža ili izvijača ili tako nešto...ili čak drvofiksom zalijepiti jednostruki komad gaze. Na taj će način "zemlja", bez obzira od čega je, imati za što "zagristi" kad se nanese.
Glatke površine poput piste ili asfaltirane ceste se mogu napraviti od, na primjer, debljeg i čvršćeg papira...sve u zavisnosti od omjera u kojem je maketa. Za 72 je ok, no za 35 i veće već treba mudrovati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 17, 2007 2:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| OK,hvala jos jednom |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|