Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Rogozarski Sim X - XI

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Jul 08, 2007 1:59 am    Naslov poruke: Rogozarski Sim X - XI Citiraj ovaj komentar

Po onome što se može pročitati iz dosad objavljene literature o ovim avionima se malo može saznati. Ciglićeva knjiga ih niti ne spominje.

Sim X - proizvedeno 20 primjeraka u serijama po 10 1937. i 1938.:
U Liksovoj se spominje samo jedan preživjeli Sim X koji je uvršten u ZNDH i to prototip s reg. brojem 7301 te se spominje samo još jedan koji je možda dopao u ruke talijana. U knjizi se među ostalim kaže (karikirano): "Prema postojećim fotografijama dade se zaključiti da se jedan primjerak našao u sastavu talijanskog zrakoplovstva"

Za isti zrakoplov Frka u svojoj knjizi spominje 2 komada u posjedu ZNDH (7301 i 7302)

Iz iste literature može se saznati da je 7301 nastradao kad se prinudno spustio kako bi ponovno zakačio slučajno otkačenu jedrilicu koju je tom prilikom vukao no spustio se na partizansko područje gdje su ga partizani i zapalili.

Sim XI - prizveden samo u jednom primjerku (prototip):
Obje knjige ovaj avion samo spominju i nezna se kako je i gdje nastradao. U ZNDH je imao reg. broj 7351
Za ovaj zrakoplov se spominje kako se prema postoječim filmskim snimkama vidi kako je imao odlične manevarske sposobnosti.

Mene zanima ima li tko kakvu fotku i htio bi je podjeliti s nama ovih dvaju aviona? U obje knjige je objavljena samo jedna (ista) fotka Sim X. U L&M kitu također uz tu fotku može se vidjeti još jedna s VKJ oznakama.

O kakvim je to filmovima riječ (Sim XI)?

Namjera mi je započeti rad na maketama pa mi je svaka pomoć dobro došla.
Ono što se može (bar je samo to meni uspjelo) naći na netu je ovo:

unutar kita Sim X:

sastavljena maketa:

Sim XI
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
hornet

PorukaUpisano: Ned Jul 08, 2007 2:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Po Liksovom profilu kao uostalom i u knjizi navodi se da su u cjelosti bilo prebojani u zelenu boju.
To se prema objavljenoj fotki ne vidi no imju li žuti djelovi na priloženoj fotki složene makete (traka oko trupa i vrhovi krila) smisla?
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Jul 08, 2007 8:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da je bojanje koje se vidi na maketi Sim X analogija prema avionima iz grupe Cenić i bojanju primjenjivanom u tom periodu rata. Nažalost ni ja nisam nikad vidio neke druge fotografije. Ja namjeravam raditi ZNDH IK-2 i imam slične probleme.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Jul 08, 2007 4:33 pm    Naslov poruke: Re: Rogozarski Sim X - XI Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
Ciglićeva knjiga ih niti ne spominje.

Koja Ciglićeva knjiga? Niti jedna od dvije izašle nije posvećena (isključivo) ZNDH, već se isto samo paušalno obrađuje u sklopu odnosne teme (lovačka legija na ist. frontu, odn. Do-17). Tako da ne vidim razloga da se posebno spominju takvi egzemplari kao što su Sim-X/XI, a bilo je još takvih (po jedan, najviše dva primjerka od inačice).
Ostale dvije knjige su iznjedrile maksimalno od onog što se o tom zrakoplovu u tom trenutku imalo, a koliko sam ja upoznat u međuvremenu se ništa novog nije pronašlo, odn. pojavilo na svjetlu dana.
Ne mora te to čuditi niti frustrirati, jer bilo je u ZNDH zrakoplova koji su bili puno masovnije zastupljeni pa fotki i informacija na njima ima "na kapaljku". Morat ćeš improvizirati, odn. pretpostavljati na temelju onoga što si prezentirao kao izvore (kao što je i Likso improvizirao dok je radio profile), ako želiš raditi NDH primjerak. Ne vjerujem da ti bilo tko na ovom forumu, a i šire, može u ovm trenutku pomoći. Na žalost.
Konstrukcijski ti predlažem da se svakako pozabaviš aeroprofilom krila, koje mi na Liksovoj maketi (sudeći po ovoj sastavljenoj) djeluje malo napuhano, odn. predebelo. Izašli su svojevremeno neki članci u Frontu na temu ovih zrakoplova s nacrtima (koliko su precizni je pitanje...), ali fotki koje bi tebe mogli zanimati nema. Eventualno VVKJ bi se dalo pronaći nešto...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
hornet

PorukaUpisano: Ned Jul 08, 2007 7:48 pm    Naslov poruke: Re: Rogozarski Sim X - XI Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
....
Eventualno VVKJ bi se dalo pronaći nešto...

Nije mi baš važno da fotke budu ZNDH.
Nisam posebno to naglašavao ali svakako da je i VVKJ fotka dobrodošla, pa i ova koja se nalazi na sastavnici ako ima u malo većoj rezoluciji.

btw
naravno da sam mislio na Osprijevu knjigu i naravno da nisam baš puno očekivao o ovim avionima s obzirom na svoju (ne)zastupljenost no kako sam već napisao u spomenutim izdanjima se piše o dostupnim fotkama i nekakvom filmskom zapisu no nešto preciznije od toga niti riječi pa se nadam da netko ima malo više saznanja
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Ned Jul 08, 2007 9:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ZNDH Sim je imao žutu traku:

prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Jul 08, 2007 9:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguz Napisao/la:
ZNDH Sim je imao žutu traku:

Ajd, drago mi je da je ispalo da nisam u pravu ... Wink

Hornet, probat ću pronaći Front iz kojeg je ova fotka na sastavnci, pa je poskeniram i stavim ovdje. Mada mislim da je dosta tamna i da ti neće puno pomoći.
U stvari, mislim da je to ova fotka (nadjoh je upravo na hardu):

A evo i fotke (Sim-X u civilnim bojama predratnog registra) gdje se uz ove zgodne češke frajle lijepo vidi i zvijezda motora te detalji podvozja:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
hornet

PorukaUpisano: Ned Jul 08, 2007 11:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zahvaljujem

ako još tko štogod ima neka se ne ustručava, bilo kakav info je dobrodošao
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma