Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Obrada 1/72 figura......ma moze i 1/35!

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
pele_san

Član od: 22 Ožu 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Jul 03, 2007 10:18 am    Naslov poruke: Obrada 1/72 figura......ma moze i 1/35! Citiraj ovaj komentar

Pozdrav kolegama!

Moze mi nektko opisati kako se rijesava spojeva na 1/72 figurama? Mislim skalpelom je to cista ludost...malo jace udahnem i ode biceps ili kvadriceps.
Brusni papir mi ostavi efekr prnja umjesto uniforme.
Hvala svima unaprijed.
Sieg mail
Eddie

Član od: 23 Velj 2007
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Jul 03, 2007 9:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja se bavim 1/72 i riješavam to jednim vrlo oštrim nožem, a kasnije figuru obradim još bolje zagrijanom iglom, ali moraš biti jako pažljiv i imati mirnu ruku. Dok to skidam s figure ne dišem tj. udahnem, ne dišem nekoliko sekunda, izdahnem. Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Jul 04, 2007 9:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pokušaj prvo sa vrlo oštrim maketarskim skalpelom odstraniti što više možeš, a da ne oštetiš figuru. Stavi zatim figure u duboko zamrzavanje na sat-dva. Zatim ih možeš lakše brusiti sa najfinijim vodobrusnim papirom namočenim u vodu. Čim se figura zagrije od brušenja i držanja u ruci opet postaje previše "gumasta", pa treba opet u frižider. Metoda sa sa zagrijanom iglom nije loša, ali mala pogreška vodi do taljenja. Možeš i probati vrlo lagano tankim kistom i nitro razređivačem, ali i ta metoda često dovodi to neželjenih pojava topljenja. PVC je prava gnjavaža za obradu! Mogu reći i to da se novije Revellove figurice 1/72 daleko lakše obrađuju. Druga je opcija nabaviti figure od Preisera koje su od uobičajene plastike za makete (poli-stiren). Tragovi odljeva se lako skidaju, ali su detalji lomljivi, pa treba biti jako pažljiv.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
101Airborne

Član od: 18 Svi 2007
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Sri Jul 04, 2007 11:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma najbolje je da kupuješ Dragonove figure,tu fakat imaš jako malo za obrađivati,znam na kaj misliš,jer nije baš najlakše odstraniti spoj na zarolanim rukavima itd.
Za razliku od Zvezde gdje moraš još i DODATI!! Laughing

You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Jul 04, 2007 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

101Airborne Napisao/la:
Ma najbolje je da kupuješ Dragonove figure,tu fakat imaš jako malo za obrađivati,znam na kaj misliš,jer nije baš najlakše odstraniti spoj na zarolanim rukavima itd.

Ja još nisam vidio Dragonove figure u 1/72...Razmislja

Natrag na vrh
Ivan

Član od: 28 Lip 2006
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Jul 04, 2007 1:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
101Airborne Napisao/la:

Ni ja, osim onih koje dobiješ sa maketom (kako kojom)!
pele_san

PorukaUpisano: Čet Jul 05, 2007 10:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

HVALA ekipa!

Fakat mrak savjeti.
Nego Grunfe, jel znas da li Preiser fakat ima i 1/72 figure kao sto pise na Plasticsoldierreview ili kako mi je neki prodavac u Becu rekao-sve su mu figure 1/87?
Ako su doista 1/72ojke, odmah kupujem pa moze i savjet-gdje? Mislim gdje preko neta.
Hvala majstori, dakle vepar, grasak i buca idu u stranu, mjesta za Wehrmacht.
Sieg mail
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Jul 05, 2007 10:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pele_san Napisao/la:
HVALA ekipa!

Fakat mrak savjeti.
Nego Grunfe, jel znas da li Preiser fakat ima i 1/72 figure kao sto pise na Plasticsoldierreview ili kako mi je neki prodavac u Becu rekao-sve su mu figure 1/87?
Ako su doista 1/72ojke, odmah kupujem pa moze i savjet-gdje? Mislim gdje preko neta.
Hvala majstori, dakle vepar, grasak i buca idu u stranu, mjesta za Wehrmacht.
Sieg mail

Istina je da Preiser ima većinu asortimana u 1/87, jer primarno rade za maketare željeznica, ali imaju oni i figure 1/72, a i 1/48. Sigurno imaju, jer ja imam Wehrmacht mitraljesko odjeljenje u hodnji. Figurice su izvrsne. Nešto su skuplje, ali vrijede svaki novčić! Ja sam ih kupio u Mosonu na maketshowu, ali bi ih trebalo biti i preko neta.

Natrag na vrh
Ivan

Član od: 28 Lip 2006
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Jul 05, 2007 1:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pogledaj tu: http://www.jadarhobby.waw.pl/preiser-c-17_131_527.html
pele_san

PorukaUpisano: Sub Jul 07, 2007 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jooohohoj, decki da me mama vidi Slinavi smajli
Fala
101Airborne

Član od: 18 Svi 2007
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Pon Jul 09, 2007 1:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ivan Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
101Airborne Napisao/la:

Ni ja, osim onih koje dobiješ sa maketom (kako kojom)!

Jel čovjek lijepo napisao "Ma može i 1:35..." Onda...molim lijepo. Evil or Very Mad Confused

You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma