Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Stg-44 Municija

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
ivica p
Gost
PorukaUpisano: Ned Ožu 18, 2007 1:29 pm    Naslov poruke: Stg-44 Municija Citiraj ovaj komentar

Tko zna nešto o Stg-44 koje su navodno kao ratni plijen bile u naoružanju jugopadobranskih postrojbi ( niški specijalci) . Navodno je proizveden i kontigent municije 7.92x33 i to s mesing čahurama. U JNA podacima nalazimo uskladištenje većih količina narečene municije skl.br. 1305-1334-1181 za "padobranski automat" slijedećih oznaka: 5/44; 7/44; 10/44; 23/44. U domovinskokm ratu navodno ih se koristilo nekoliko od kojih je jedan primjerak bez zatvarača otišao austrijskom kolekcionaru koji je kasnije za kompletirati ga dao malo bogatstvo stranim kolekcionarskim krugovima. Da li je točno da su susjedi Srbi prodali stranim kolekcionarskim krugovima 200 kom. Stg-44 s 100000 komada metaka, a navodno i naši 500 kom konzrviranih MP-40 i drugog trofejnog oružja, dok se istovremeno nama ovdje koji imamo sve legalno prijavljeno vari, pili, prijeti i stavlja u isti koš sa onima koji reršetaju po birtijama ili pljačkaju banke?

ivica p
Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Ned Ožu 18, 2007 10:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

o Stg-44 smo već pričali ovdje na forumu.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=2449&highlight=smajser

Šmajser, jedan od naših cjenjenih članova foruma ti može iz prve ruke odgovoriti na sva tvoja pitanja. Ovdje mislim na pitanja o stg-44.

TH

P.S. pitanja gdje je nestalo vrijedno trofejno oružje iz domovinskog rata ipak nije za javni forum.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
ivica p
Gost
PorukaUpisano: Pon Ožu 19, 2007 11:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdravi Ivica.P. iz Rijeke.
Natrag na vrh
chemical_ali
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 20, 2007 12:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jna je imala ogromne količine topničkih granata i pješadijskog streljiva čije čahure su potjecale iz 2. svjetskog rata-najviše od njemačkih,a maleni dio od američkih granata i metaka.naime sigurno ti je poznato da se proizvodnja metaka dijeli na mirnodopsku i ratnu-u miru se proizvode čahure od mesinga koji je pogodniji za dugo čuvanje i lakše se konzervira od čelika.takva proizvodnja je skuplja.ratna proizvodnja je jeftinija i brža,a streljivo se rijetko konzervira jer je potrošnja svakodnevno golema.čahure se rade od čelika koji se zatim boja brzosušećom bojom.nekih 90 posto topovskih čahura koje sam vidio iz rata koje su potjecale od jna imale su na dnu izgravirane nacističke oznake i izblijedjele njemačke evidencijske brojeve.također na čelićnim čahurama koje je jna bojala u nekakvu tamnu-maslinastu boju,gloss,nimalo nalik standardnoj smb boji bivše jna na dnu su postojale urezane nacističke oznake-orao s kukastim križem i naziv tvornice s nekim brojevima.jna je na takvim čahurama bočno tiskala natpis s tehničkim podacima streljiva.također na čahurama topa bofors 40 mm iz bivše jna,na dnu su urezane američke oznake,a bočno na čahuri tiskane jugoslavenske.očito je da su u vojnoj industriji iskorištavali kvalitetne čahure iz 2. svjetskog rata.naravno topnička zrna tj granate i punjenja su uništavana te su čahure kompletirane novim inicijalnim kapsulama,barutnim punjenjima,granatama i upaljačima bivše jugoslavenske proizvodnje.

što se tiče samog oružja njemačke proizvodnje u bivšoj jna,otac mi je bio na odsluženju vojnog roka u bivšoj jna 1978 godine.bio je zadužen za MG-42 tj puškomitraljez koji su popularno zvali šarac.kaže da je siguran da se nije radilo o jugoslavenskoj kopiji M-53 jer je tolike dane proveo koristeći ga,rastavljajući,pucajući iz njega i jasno se sjeća ugraviranog nacističkog orla sa kukastim križem na puškomitraljezu.ali RAP tj rezervni alat i pribor su bili jugoslavenske proizvodnje.također sjeća se da su neki od viših oficira imali još uvijek njemačke P-38 WALTHER pištolje.zatim dosta od pušaka M-48 su bile originalne njemačke stare K-98 MAUSER.isto tako na poligonu su se služili vježbovnim ručnim bombama njemačke proizvodnje(one sa drvenom ručkom) koje su bile jako stare i pojedine potpuno hrđave u metalnim djelovima.imali su i jugoslavenske vježbovne ručne bombe M-52 i one su prednjačile kao i tetejci tj M-57 pištolji u oficira,da ne steknete pogrešnu sliku.naime jna je imala male količine oružja iz 2. svjetskog rata u operativnoj upotrebi,uglavnom je sve bilo domaće proizvodnje ali ovo su iznimke kojih je očito bilo 1978 godine.naravno logično je da se sigurno do 1991 ta količina njemačkog oružja znatno smanjila.
Natrag na vrh
radnić

Član od: 15 Svi 2007
PorukaUpisano: Ned Svi 20, 2007 12:23 pm    Naslov poruke: pozdrav ljudi Citiraj ovaj komentar

ja sam ovdje novi,a jako me interesira pješačko naoružanje. što se tiče naoružanja jna i mg-42,ja mogu poslati sliku,također iz 70-ih,jednog lika sa njemačkim šarcem,al ju trebam naći prvo.u vezi stg-44 mogu reći da za 1000 eura ih još možeš naći kod nas,istina danas su jako rijetki,ali ih još ima...
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Svi 20, 2007 9:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hajde mi za taj novac nabavi jedan, odmah kupujem a imam i sve dozvole.
Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Ned Svi 20, 2007 9:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I ja se pridružujem sa narudžbom za jedan, legalno naravno sa svim dozvolama.

TH
Natrag na vrh
radnić

Član od: 15 Svi 2007
PorukaUpisano: Ned Svi 20, 2007 10:28 pm    Naslov poruke: polako ljudi... Citiraj ovaj komentar

pokušati ću naći nešto,al nemogu svima 100% obećati. već sam rekao pogledati jednom kolegi,pa kad se vratim u slavoniju preko ljeta,tražit ću još negdje.trebao sam ići u bosnu al nisam stigo,tamo ima svega,a mislim da su se u desantu na drvar također koristili stg-ovi.ipak je to danas malo rijeđe.al javtie pp-om ko treba,pa ako ja ne nađem,možda neko drugi nešto čuje,pa javi meni,ja javim vama...
a što se dozvola tiče,bile bi poželjne
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma