Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Wash panela???

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 7:40 pm    Naslov poruke: Wash panela??? Citiraj ovaj komentar

Par pitanja: Wink

1. Nakon što se stavi osnovna boja makete, pa gloss lak, pa dekali, da li se može wash panela raditi preko dekala ili mora obavezno ići još jedan sloj gloss laka pa tek wash? Bi li wash mogao nagristi dekale?

2. Kada počnem nanašati wash na maketu, da li moram brisati mrlje odmah ili nije problem ako se mrlje izvan panela osuše? Čime mogu brisati to?

3. Da li nakon washa ide još jedan sloj gloss laka ili ne treba? To mi je najmanje jasno jer ako me dobro služi matematika, maketa bi trebala imati onda na sebi 4 sloja (osnovna boja, gloss za pravilno sjedanje dekala, gloss za zaštitu dekala, gloss nakon washa)

Ili sam ja jednostavno sve to pobrkao? Embarassed
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 8:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovak, idem redom:

1.) Preporučljivo je preko oznaka staviti još jedan sloj laka u funkciji zaštite i poravnavanja. Ako želiš raditi washing, onda taj lak OBAVEZNO mora biti gloss. Naime, ako bi radio washing preko matt laka, sve skupa bi ispalo jako neuredno i pretjerano. Također, s gloss podloge je lakše ukloniti neželjeni višak washinga. Ovisi od čega radiš washing, da li će oznake njime biti ugrožene.

2.) Preporučam ti odmah

3.) Ako je podloga gloss, onda na washing nanesi konačni sloj laka kojim reguliraš željeni odsjaj (gloss, semi-gloss ili matt).

Osobno za washing koristim tempere (bijelu, smeđu i crnu) koje kombiniram u omjerima ovisno o boji podloge i željenom efektu. Jako ih razrijedim s destiliranom vodom (da izbjegnem pojavu vodenih mrlja - Wasserfleck) i na cijelu površinu npr. krila nanesem vatom. S čistim komadićem vate obrišem tako da ostane samo u panelima i ponešto oko njih. To je ukratko moj način, ali ima još puno drugih mogućnosti za dobar washing.
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 9:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično, hvala. U zdravlje

Ako netko ima još kakve savjete i ideje, neka slobodno napiše.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 10:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
...tako da ostane samo u panelima
Citat:

Ja to radim sa razrijeđenim (vodom) tušem no i prije navedeno normalno šljaka.

Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 10:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja koristim crn ili smeđi tuš jako razrijeđen s vodom, ili slikarske uljane boje (crna, smeđa, raw umber) jako razrijeđene terpentinom ili white spiritom.
Natrag na vrh
mskukan
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 11:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja koristim enamel boje koje razrjedim uljnim razrjedjivacem za linije panela, a pronto sa tušem za wheel bay, kokpit, motor, trapove i slično.
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako se ponaša Pronto s tušem, ako je podloga Pronto? Ima li problema?
Natrag na vrh
mskukan
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 11:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pronto i tuš si jako dobro pašu, kada je podloga pronto baš i ne znam jer sam uvijek nanosio bilo na enamel bilo na akril boju, ali u biti mislim da ne bi trebalo biti problema iako postoji mogucnost da ga skine.
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 27, 2005 11:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Probat ću. Sviđa mi se ta kombinacija.
Ustvari, nebi smjelo biti problema, to ja kao drugi sloj Pronta, a to sam već radio i bilo je OK.
Natrag na vrh
Mtech

Član od: 23 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 28, 2005 2:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zbocek Napisao/la:
Kako se ponaša Pronto s tušem, ako je podloga Pronto? Ima li problema?

Ja sam tako radio i nisam imao nikakvih problema , rezultat je bio krajnje zadovoljavajuci ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma