Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

DH-80A Puss Moth vs. RWD-13 u ZNDH
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Velj 23, 2007 12:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrsne fotografije! Very Happy Yeeeeeeeeeeeee A je li ovaj zainteresirani gospodin u kožnom kaputu Ljudevit Bencetić?

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 23, 2007 8:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije Lujo...
Natrag na vrh
ozzie

Član od: 19 Sij 2006
Mjesto: izvan RH
PorukaUpisano: Ned Velj 25, 2007 3:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zar je moguce da je fotka tako ispala zbog pevise svjetla? Nekako mi je razlika izmedju boja prevelika. Crvena na sahovnici se dobro vidi, jednako tako je preveliki kontrast s crtezom na nosu, tako da mi lici jako na RLM 71 no ako je netko vidio tog istog negdje drugdje na fotki..... Hm, neznam bas nisam vidio ovakvu fotku jos.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Velj 25, 2007 4:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ozzie Napisao/la:
zar je moguce da je fotka tako ispala zbog pevise svjetla? Nekako mi je razlika izmedju boja prevelika. Crvena na sahovnici se dobro vidi, jednako tako je preveliki kontrast s crtezom na nosu, tako da mi lici jako na RLM 71 no ako je netko vidio tog istog negdje drugdje na fotki..... Hm, neznam bas nisam vidio ovakvu fotku jos.

Vidim da sam i ja po inerciji nasjeo, ali "schwarzgrün" ili crno-zelena, odn. jako-tamnozelena (na koju vjerojatno misliš) je RLM 70, a ne 71!
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Velj 25, 2007 11:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fotografije na papiru su bile jako tamne. Prije postanja skenova, iste sam optimizirao u PS CS-u. Obratite pozor na snijegom pokrivenu Medvednicu. Dobro optimizirana fotografija ima dobro pokriveni 'srednji' spektar sivih nijansi (vidljivo iz spektrograma fotke). Naravno, može se cijela fotka posvjetliti ali se onda izgube svi svjetli detalji. Stoga je najvažnije prilikom samog skeniranja pažljivo odrediti parametre, kao preduvjet dobre optimizacije.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Uto Velj 27, 2007 11:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još jedan kamenčić u slaganju mozaika o Puss Mothu.
U Liksinoj knjizi naišao sam na podatak da je navodno u lipnju 1943. iz Thorna (zapadna Prusija ili Torun - danas u Poljskoj) u ZNDH stigao jedan Puss Moth.
op.p. (na žalost, surfajući nisam uspio pronaći ništa u svezi Puss Mothova u Luftwaffe-i)

Slijedeći logiku i vjerojatnu činjenicu da je ZNDH u svom sastavu imalo samo dva Motha (od kojih je prvi i očito jedini od «starih» iz YU registra gore spominjani zagrebački «Bjeli orao», a u ZNDH najvjerojatnije s evid. brojem 5551), vjerojatno je ovaj ex. njemački upravo ovaj 5552 kojega fotke je postao Jeras.
Slijedom pak te logike moguće je da je taj 5552 bio obojen u jednu od njemačkih zelenih boja - RLM 70 ili 71 (splinter sudeći po onome što vidimo iz fotografija možemo isključiti). Mada mi je možda ipak izglednija mogućnost da je isti u Hrvatsku došao u nekoj «sportskoj» boji, te je potom ovdje obojen u neku ili «domestic» maslinasto-zelenu ili ipak u jednu od navedenih RLM zelenih koje su našim lakirerima bile na raspolaganju.
Natrag na vrh
ozzie

PorukaUpisano: Sub Ožu 03, 2007 12:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

RWD-13S izradjen u Rogozarskom i modificiran u S (sanitetski) se razlikovao od ostalih samo po interieru zar ne? Nije mi jasno sto je to trokutasto na tom sanitetskom, pretpostavljam da su to vrata za unos ranjenika s desne strane trupa. (ta vrata su jedina spoljna razlika). Prema profilu iz Liksine knjige bio je obojan srebrenom bojom, pa je mozda doista bio sanitetski.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sub Ožu 03, 2007 1:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ozzie Napisao/la:
RWD-13S izradjen u Rogozarskom i modificiran u S (sanitetski) se razlikovao od ostalih samo po interieru zar ne? Nije mi jasno sto je to trokutasto na tom sanitetskom, pretpostavljam da su to vrata za unos ranjenika s desne strane trupa. (ta vrata su jedina spoljna razlika). Prema profilu iz Liksine knjige bio je obojan srebrenom bojom, pa je mozda doista bio sanitetski.

Mislim da si u pravu što se tiče eksterijera, a u odnosu na obični RWD-13 - bit će da tu nije bilo nekih značajnijih razlika. Tu sam se malo zaletio u svom postu.
Prema podacima koje imamo ZNDH je imala samo jedan RWD i to upravo taj saniteski. Što se Liksovog profila tiče, gledaj rađe fotografije iz njegove knjige nego taj profil - ovaj je čista rekonstrukcija napravljena očito na temelju samo te dvije, tri fotografije. Dakle, po sistemu: "mogao je izgledati ovako"...
Imaš još jednu fotku u F-N-P monografiji na str. 56, a tu se vidi samo dio hrpta u drugom planu u hangaru. Moguće jest da je neko (kraće) vrijeme i bio srebrni (ili svijetlo sivi), ali vjerujem da je ubrzo dobio prikrivnu boju - što dokazuje uostalom i fotka br. 68 u Liksinoj knjizi.

P.s. To što je bio srebrni nema po meni baš nikakve veze s njegovom namjenom (sanitet) - čak dapače, više bi mu ta boja bila od štete nego od koristi. A pogotovo nakon što su se saveznički lovci počeli pojavljivati nad Hrvatskom. Stoga je sasvim sigurno prebojen iz te svijetle boje u prikrivnu boju.
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Sub Ožu 03, 2007 5:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ozzie Napisao/la:

Sanitetska verzija nije domaća modifikacija, nego originalna poljska varijanta. Rogožarski je obje verzije samo proizvodio po licenci.
Natrag na vrh
ozzie

PorukaUpisano: Ned Ožu 04, 2007 1:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

"Sanitetska verzija nije domaća modifikacija, nego originalna poljska varijanta. Rogožarski je obje verzije samo proizvodio po licenci."

moja greska, nabavio sam kit RWD-13 i tu sam to procitao i mojom nepaznjom shvatio da je to djelo Rogozarskog. Inzinjer koji je napravio tu modifikaciju je Bronislaw Zurakowski (1937) Zar taj jedini primjerak u NDH nije imao oznake sanitetskog? Crveni kriz u bijelom polju?
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Ned Ožu 04, 2007 3:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ozzie Napisao/la:
Zar taj jedini primjerak u NDH nije imao oznake sanitetskog? Crveni kriz u bijelom polju?

A otkud ti to ... Question Question Question
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma