Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

IK-2 "2901" - neka moja razmišljanja...
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Velj 17, 2007 2:50 am    Naslov poruke: IK-2 "2901" - neka moja razmišljanja... Citiraj ovaj komentar

Potaknut jednim pitanjem vezano za bojenje IK-2 na drugom forumu (a i na ovom prije par mjeseci (P-51), krenuo sam malo "pod lupu" stavit jedinu fotku hrvatskog IK-2 koja je dosad objavljena, pa kako sam neka ramišljanja stavio na papir, nadam se da će vrijediti da ih podijelim i s vama ovdje, odn. bit će mi drago ako je netko zainteresiran za diskusiju i polemiku o ovim mojim promišljanjima. Ujedno bih molio kolegu Frku ako ima poskeniranu fotku iz svoje knjige da je stavi i ovdje, obzirom na autorsko pravo etc., a da ljudima bude jasnije o čemu pišem.

Naime, često se kroz maketarsku literaturu provlači profil IK-2 velikim brojem 2903 na trupu, pa se postavlja pitanje je li taj profil nastao na temelju nekakve fotografije ili je u pitanju samo analogija, odn. maštovitost autora profila.

Dakle, ja opreza radi ne bih povlačio analogiju glede bojenja ostalih IK-2 u ZNDH, a prema predlošku koji nam je poznat iz jedine fotke ZNDH IK-2 (2901 iz rajlovačkog hangara – str. 28 F-N-P monografije) koja je dosad objavljena. Naime, poznato je da nije bio baš čest slučaj prekrivanja ranije sheme, pogotovo u početnom razdoblju ZNDH. Koliko sam ja dosad zaključio, to je više bio izuzetak nego pravilo. Sjetimo se Blenheima, «Babaroge»... Za pretpostaviti je da su nove boje dobivali prvenstveno zrakoplovi koji su prošli reviziju ili određene popravke. Tako je očito slučaj bio i sa spomenutim 2901 (ako to jest 2901?) koji je činjenično u ZNDH obojen u khakizeleno-gore/svijetlo-dolje kamuflažu kakvu nikad nije nosio, odn. nije ju trebao nositi u VV.

Naime, koliko je poznato IK-2 u VV bio je bojen na dva načina; overall silver i od 40-te trobojna-gore /sivoplavo-dolje. Pitanje je da li su svi bili potonje (kamuflažno) obojeni, ali prema dosad provedenim istraživanjima, rekonstrukcijama i analogijama za pretpostaviti je da jesu. Tako bi bilo i s ovim našim 2901, jer fotku njegove krakse iz 1940.g. imamo i na str.18 navedene knjige (ex.VV evid.br.2104).

Inače, raniji VV evid. br. IK-2 koji su preuzeti od ZNDH prema podacima koje sam našao su navodno bili: 2104 (2901); 2103 (2902); 2111 (2903) i 2113 (2904). No, ipak imam neke sumnje prema tome, o čemu ću kasnije. Dakle, obzirom su ex.VV 2103 i 2113 (od strane Nijemaca) zaplijenjeni u «Ikarusu» gdje su se nalazili na reviziji, moguće je da su tamo prije predaje ZNDH-u dobili novo 1+1 dvobojno bojanje, pa su možda tom analogijom onda prebojeni i preostali 2104 i 2111 koji su zaplijenjeni «na terenu», ali to nije sigurno, odn. niže ću pokušati dovesti tu tezu u sumnju.

Naime, ono što mene muči jest kormilo smjera na (ajmo reći) 2901 kojeg veći dio je prebojen drugačije (tamnije) nego preostali dio aviona. Taj avion (ako je za vjerovati da je to ex.VV 2104) je iz radionice na Borongaju, kad je rat već počeo, preletio u jedinicu (4. lov. puk u Bos. Aleksandrovcu) gdje je na koncu i zaplijenjen. Moja je pretpostavka da taj avion možda uoči popravka i nije bio maskirno obojen (jer je poznato da je na overall-silver mašinama trobojka bila gotovo cijelom površinom kormila smjera), te da je možda na brzinu u radionici na Borongaju prebojen u jednoobraznu 1(+1) khaki-zelenu, a spomenuta velika trobojka na repu je ostala. Ista je zatim nakon kapitulacije prebojena i stavljena je na to kormilo smjera nova hrv. oznaka - šahovnica. Stoga ta tamnija boja i odudara od khaki-zelene ostatka aviona – koja opet, po mom mišljenju i ne djeluje previše «friško obojena», a fotografija je navodno snimljena 1941.? Ali to onda uopće ne bi bio ex.VV 2104, jer je on činjenično nosio VV kamuflažu 3+1 i nema logike da bi ona bila prebojavana...

Eto, nameće se mnogo pitanja i nagađanja, a jedno koje se meni još uvijek postavlja u svezi tog navodnog 2901, da li onaj sitan broj koji se na trupu nazire, uopće i jest 2901, jer em je sitan, em se na temelju fotografije iz knjige baš i ne bih skroz okladio na to... Danijel?

Dakle, spomenuti profil 2903-ojke je on po meni (dok se ne objavi neka fotka) čista fikcija, kojega crteži su po meni upravo vučenje analogije veličine i pozicije broja kako su oni stavljani recimo na Avie BH-33. Uostalom, na dekalima koje uz svoje maketu daje CMR je taj navodni «2903» dat u istom (malom) fontu kao i 2901. A da su se konzultirali pri izradi te makete i odabiru shemi bojanja s ekipom iz Beograda, jesu...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Velj 17, 2007 1:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim raditi tu maketu (L&M resin), pa sam i sam ponešto lamentirao oko boja na ZNDH IK-2. Isto me prilično zbunjuje taj tamniji vertikalac. Što ako je za snimanje upotrijebljen C/B film na kojemu žuta boja izgleda kao vrlo tamno siva ili skoro crna. Sjetimo se svi onih vrlo poznatih fotografija Spitfirea iz 1940 na kojima žuti obrub na oznakama upravo tako izgleda zbog filma senzibiliziranog na žuto! To bi bilo i logično, obzirom da su žute taktičke oznake bojane na sve ZNDH zrakoplove. To je moja predpostavka koja ne mora biti točna...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
PorukaUpisano: Sub Velj 17, 2007 6:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dragi prijatelji!
Možda mogu pomoći s nekoliko podataka o sudbini zrakoplova IK 2 u naoružanju RZ NDH do kojih sam došao propučavajući fond "Vojno zrakoplovstvo NDH 1941- 1945 " u HDA :
U dopisu zapovjednika RZ NDH zapovjedniku RZ Njemačke od 21. lipnja 1941. navodi se kako je RZ NDH zainteresirano za 17 zrakoplova iz jugoslavenskog plijena koji se nalaze u tvornici Ikarus u Zemunu, a među njima su i dva IK 2.
Slijedi potpisivanje ugovora između NDH i Wiener Neustadter Flugzeugwerke (koja je preuzela tvornicu Ikarus) pod oznakom V.T.Br. 93 od 14. kolovoza 1941. o popravku i isporuci tih zrakoplova.
Prema izvještaju zapovjednika 2. lučke radionice Zračne Luke Sarajevo od 19. rujna 1941. ondje je u tijeku popravak i jednog I.K.-2 Br.2106. Na tom zrakoplovu je , između ostalog, vršena i zamjena motora Hispano.
Prema izveštaju zapovjednika radionice Zračne Luke Sarajevo od 9. listopada 1941. pored već pet popravljenih i predatih zrakoplova u tom mjesečnom izvještajnom razdoblju u tijeku je popravak više drugih zrakoplova, a među njima i zrakoplova I.K.2 br. 2106 i I.K.br. 406 (oznaku zrakoplova navodim doslovno prema izvoru). Na ovom zadnjem treba popraviti cjelokupan električni uređaj. Također je u tijeku montiranje mitraljeza na zrakoplovima I.K. 2.
Tvornica WNF isporučila je, temeljem ugovora od 14. kolovoza 1941., jednog IK 2 nešto prije 25. studeni 1941., a ovaj je naredbom zapovjednika RZ NDH raspoređen u Zrakoplovnu luku Zagreb.
Naredbom zapovjednika RZ NDH od 16. prosinca 1941. , između ostalog, naređeno je i postrojavanje 17. jata 6. zrakoplovne skupine (trenutačno u Sarajevu ali namjenjene Banja Luci) koje u svom naoružanju ima, pored osatlih, i zrakoplove I.K.A.2. naredba je trebala stupiti na snagu 1. siječnja 1942. Ovu naredbu treba tumačiti s dosta opreza jer mnoge njene odrebe u stvarnosti nisu bile oživotvorene.
Naredbom zapovjednika RZ NDH od 18. listopada 1943. 5. zrakoplovno jato - izvodničko, 2. zrakoplovne skupine, imat će u svom naoružanju, pored ostalog, i zrakoplove Ika 2.

Ovi se faktografski podaci mogu protumačiti na više načina. U RZ NDH dospjela su najprije dva IK 2 i to mimo tvornice u Zemunu (vjerovatno su nađeni na nekom od uzletišta u BiH, napušteni nakon raspada vojske KJ). Najprije onaj koji je prvobitno nosio broj 2106 i to najkasnije do 19. rujna 1941. Potom se pojavljuje i broj 406, najkasnije do 9. listopada 1941. Istodobno su u Zemunu na popravku dva zrakoplova ali podatkom o preletu nakon njihovog popravka raspolažamo samo za jednog, a taj je isporučen najkasnije 25. studenog 1941. Što je s onim drugim iz Zemuna, ne znam. Možda popravak nije bio isplativ? Možda je isporučen ali nismo našli traga o preltu u izvorima? Možda je to onaj broj 406 koji je bio u letnom stanju pa je vrlo brzo isporučen? Stoga ne možemo sa sigurnošću kazati da li su u RZ NDH bila tri ili četiri IK 2. Kako je popravak ovih zrakoplova vršen na dva mjesta, u radionici Zračne Luke Sarajevo i u WNF u Zemunu lako je moguće da su na ta dva mjesta različitim bojama obojali zrakoplove nakon očito opsežne reparature.
Što se tiče fotografije u knjizi Zrakoplovstvo NDH 1941.-1945., str. 27, očito je kako je nastala dosta rano, najkasnije u jesen 1941. (vidi se pozadi krilo jednog drugog zrakoplova na kojem su još oznake RZ KJ). Meni se također čini na onom IK 2 uopće nije brojka 2901. Ja bih rekao da je to zaprava brojka 406 što znači da je to primjerak IK 2 koji je stigao u RZ NDH najkasnije 9. listopada 1941. Rekao bih da je fotka nastala upravo negdje oko tog datuma.
Nove registarske oznake između 2901-2904 (?) zrakoplovi IK 2 dobili su tek potkraj 1941., a možda čak i nešto kasnije. Do tad mnogi zrakoplovi RZ NDH nose brojeve nasljeđene iz RZ KJ ili neke improvizirane ili pak uoće nemaju službenog broja.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sub Velj 17, 2007 9:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Tomica na vrijednoj ekspertizi. Osobito mi je drago što sam dobio potvrdu da je podatak o ranijiim evid. brojevima iz VV za IK-2 u ZNDH (izvor: LET br. 3), zapravo vrlo klimav, odn. ti si ga ovom inform. iz arhiva o ex.VV 2106 posve i pobio.
Što se tiče broja 406 koji se navodi, posve mi je nepoznat, možda je to proizvodni serijski broj aviona ili možda motora, a možda se uopće ne radi o IK-2, nego o nekom drugom avionu koji se proizvodio u Ikarusu. Treba vidjeti koji avioni su u VV prije posljednje (u 4-znamenkastu) prenumeracije nosili brojeve 4...
Inače, meni baš ne izgleda da bi broj koji vidimo na trupu našeg IK-2 mogao biti 406, isto kao što mi ni navod o 2901 nije siguran. Pričekajmo da se Danijel izjasni o tome, ukoliko kod sebe još ima originalnu fotku na kojoj bi se to eventualno bolje vidjelo.

Što se tiče pretpostavke (Grunf) da bi vertikalac bio obojen u žuto - ne vjerujem, jer je jedina meni poznata iznimka za takvo označavanje u ranoj fazi Savoia SM.79, a Messeri su žuto kormilo imali tek krajem rata. Osim toga, iz fotke je dojam da je to prefarbavanje napravljeno dosta "ofrlje", odn. boja baš i ne prekriva skroz transparentno raniju boju.
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Velj 17, 2007 9:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo skeniranog originala. Ja i dalje drzim da se radi o 2901. Slika je malo s vremenom izblijedila ali ipak se vidi broj.

Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 12:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Interesantna je i boja felge na glavnom kotaču koja je očito najtamnija, dok je na repnom kotaču felga obojana jednako kao, čini mi se, trup. Također mi se čini, što je možda optička varka, da je doljnja strana trupa obojana svjetlijom bojom nego doljnje površine krila.
Natrag na vrh
Tomica

PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 12:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bog dečki!
Znam da ova dva broja zrakoplova IK 2 u Rajlovcu u jesen 1941. ne izgledaju usklađeno. Jedan ima broj 2106 preuzet iz registra zrakoplova RZ KJ, a drugi 406 koji doista nalikuje i brojevima motora. Međutim, to je podatak iz izvora kog mi možemo tumačit ovako ili onako. Zato ću vam u prilogu dopisa pokušati skenirati čitav dokument pa prosudite sami da li je riječ o drugom zrakoplovu ili o motoru. Nijedan motor nije nosio oznaku IK niti je u RZ NDH bilo drugih zrakoplova s oznakom IK osim IK 2.
Također pogledajte malo bolje fotografiju koju je donio Frka pa zaključite da li je to broj 406 ili 2901. Zapravo, svi bi morali priznati da broj ustvari nije jasno vidljiv.
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 1:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemoj me krivo shvatiti i nemoj to doživjeti osobno, ali ovaj mi dokument ne izgleda sasvim autentično i to zbog najmanje 2 razloga. Prvi je izgled grba u žigu na vrhu dokumenta gdje su kvadratići zamućeni, dok taj isti žig, kojeg autor očito nije ponovno udario u jastučić s tintom, pa zato ima blijeđi otisak dole, dole ima jasne kvadratiće. Drugo, u tekstu ima puno riječi koje su jako daleko od jezika koji se službeno koristio u NDH, a na kojem se posebno inzistiralo u ovakvim službenim dokumentima. Ne mogu dokučiti razlog zbog kojeg bi netko krivotvorio ovakav dokument, ali bilo je teških vremena od onda do danas, pa razlozi mogu biti razni. Možda griješim, ali ovako, na prvi pogled, dokument mi je sumnjiv.
Natrag na vrh
Tomica

PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 1:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne mogu razumjeti ovoliki stupanj sumljičavosti. Riječ je o preslici originalnog dokumenta iz HDA kog svatko tko ima vremena može otići pogledati. U NDH je korijenski pravopis uveden tek naknadno. Časnici domobranstva bili su u najvećoj mjeri bivši časnici vojske KJ i oni su zapravo tijekom čitavog razdoblja NDH masovno koristili terminologiju na koju su navikli. Doduše kasnije, od 1942. pa nadalje, korištenje izraza proglašenih "srpskim" je strogo sankcionirano pa ih u službenim dokumentima nalazimo sve manje i manje. Ali ovdje je riječ o jeseni 1941.
Natrag na vrh
KatarII

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 1:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zig ako je tek udaren moze ostaviti zamuceni otisak, a kada se visak tinte osusi, ostavi jasan (ali blijed) otisak.

Zakljucivanje o autenticnosti dokumenta na temelju jezika je vrlo, vrlo upitno. Nemojte padati u zamke amaterskih povjesnicara koji odbijaju mogucnost da je nesto autentican izvor samo zato sto im se ne uklapa u njihovo stajaliste.

Ako sumnjate na autenticnost, dokument treba pregledati u Arhivu , ima nacina da se to provjeri, od grafologije nadalje (vrsta pisaceg stroja, potpisi, drugi zigovi na dokumentu ili njegovoj poledjini). negativna strana je sto bi to vjerojatno morali financirati sami, posto ovakav dokument nije na vrhu prioriteta arhiva.
prelude

PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 2:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I ja mislim da nema rezona da ovaj dokument bude iz bilo kojeg razloga falsificiran. Predlažem da na to zaboravimo, a ako netko i nadalje ima sumnje u to, neka na tome i ostane. Bilo bi suviše da još i na ovakve izvore - izravno iz pismohrane, sumnjamo. Ionak smo s IK-2 u ...
Slažem se s Tomicom, broj na trupu IKe je u najmanju ruku nečitljiv i mislim da se s time trebamo pomiriti (... ode i jedina koliko-toliko opipljiva referenca za bar jednu "ubrojivu" maketu ZNDH IK-2...). Nadao sam se da će bar Danijel moći biti (posve) siguran, a vidim da i on ne može biti. Od te "mušice" od navodnog broja 2901 bi još i mogao prihvatiti znamenke 9 i 0, al prva i zadnja znamenka mi fale...
Međutim, neću posve niti odbaciti Danijelovu rekonstrukciju i to iz razloga što mi se čini da je horizontalno - nekako točno na sredini tog broja - lom svjetlosti, prouzročen jednom horizontalnom "žbicom" konstrukcije, u kom slučaju bi se onda i mogli rekonstruirati brojevi 290., ali zadnja znamenka ipak teško... Dakle, ovo što se vidi bi po toj teoriji u stvari bila donja polovina znamenki, što mi se nekako čini i logičnije, jer bi u suprotnom takav evid. br. bio isuviše mali, odn. nema rezona da bude pak toliko sićušan.
U tom slučaju je i boja samog trupa nešto tamnija nego nam se to iz gledanja u fotografiju čini. Isto tako bi onda i boja felgi u stvari bila iste boje kao i trup, ali nam se zbog različite podloge (metal vs. platno) čini da je tamnija. U svakom je slučaju boja felgi ista kao i boja nosača kotača odn. podupirača krila. Što se tiče svijetlije površine donje strane trupa od donjih površina krila - ne vjerujem - bit će da je dojam takav također zbog različitosti podloge na koju je boja nanešena. Jedino me ne bi čudilo da se možda radi i o zaostaloj srebrnoj boji - ukoliko slijedim teoriju iz mog početnog posta. Ali kako sada više ništa nije sigurno, biti ću zasad ipak oprezan s ovakvim pretpostavkama.
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 1:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomica, kao što sam i napisao, samo mi se tako čini i taj svoj dojam sam htio podijeliti s ostalima i čuti vaše mišljenje. Ne ide to ni protiv koga osobno. Reci mi samo jeli to scan originala ili fotokopije?
Natrag na vrh
Tomica

PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 3:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je sken fotokopije koja je u mom posjedu, a fotokopiju su izradili arhivski djelatnici po mojoj narudžbi.
Hobby M, ne brini se, ništa ja ne zamjeram.
Jedan od razloga zbog kog sam vam pokazao ovaj dokumenat jest i taj da članove ovog foruma, makar je nekolicini to zapravo dobro poznato, uputim kako u našim arhivima koji su nam pri ruci (da ne spominjem one u Beogrado do kojih je teško doći) postoji obilje izvora u kojima se nude odgovori na pitalja koja mnoge od vas zanimaju. Pogledajte samo ovaj dokumenat. On je važan ne samo za IK 2, već i za čuvenu Babarogu i druge zrakoplove. Skrećem vam pažnju na modelarima zanimljiv detalj kako su u lučkoj radionici, naprimjer, obavili "šivanje, bojanje i ispisivanje brojeva na svim samoletima ..."
Doduše u arhivima su većinom suhoparni dokumenti koje treba i znati čitati i odgonetati njihov kontekst i značenje. Ali povezani s fotografijama i pisanim uspomenama nude obilje korisnih podataka.
Natrag na vrh
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 6:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Nemoj me krivo shvatiti i nemoj to doživjeti osobno, ali ovaj mi dokument ne izgleda sasvim autentično i to zbog najmanje 2 razloga. Prvi je izgled grba u žigu na vrhu dokumenta gdje su kvadratići zamućeni, dok taj isti žig, kojeg autor očito nije ponovno udario u jastučić s tintom, pa zato ima blijeđi otisak dole, dole ima jasne kvadratiće.

Ako malo bolje pogledas vidjeti ces da se radi o dva razlicita ziga. Na jednom pise zapovjednistvo radionice a na drugom zapovjednistvo tehnicke sluzbe.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Ned Velj 18, 2007 9:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bih ipak rađe polemizirao o sadržaju ovog dokumenta (koji je doista vrlo zanimljiv), nego o njegovoj autentičnosti. Ostavimo to grafološkim vještacima ... Cool
Još jednom sam pažljivo i uz "trimanje" konteksta pročitao dokument. I gotovo sam 100% siguran da se fantomski br. 406 ne odnosi na zrakoplov, već na motor. Naime, u gornjem se navodu br. 406 spominje u kontekstu popravka elektične instalacije (to može biti i popravak elektr. instalacije na motoru...), a u donjem se navodu vezano za "motorski odjel" br. 406 izričito odnosi na popravak motora Jupiter.
Zbunjuje doduše ono "I.K." pored prvog spominjanja br. 406, ali su moguće dvije teorije; ili je taj motor u vezi s motorom za IK-2 (a autor izvješća je omaškom pomiješao naziv (motora) Gnome&Rhone Jupiter - koji nikakve veze nema s IK-2 - s motorom Hispano-Suiza (češka lic. HS.12Ycrs) kojeg su nosili IK-e; ili je pak riječ o nekom drugom aeroplanu proizvođenom u Ikarusu, a nosio je motor Jupiter...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma