Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

U-81

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
taris
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 15, 2007 3:25 pm    Naslov poruke: U-81 Citiraj ovaj komentar

Evo jedan clanak koji me iznenadio!

http://www.sportesport.it/wrecksCR007.htm

dal zna netko vise o tome?
postoji li kakva fotografija o tom događaju? pošto je to jedna od poznatijih podmornica!
Natrag na vrh
9a4tc
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 15, 2007 3:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako se dobro sjecam, ovdje prisutni gospodin Frka je imal underwater photo sessions sa tom zvjerkom.

Naime, ako me pamcenje sluzi, nije izvadjena i rastavljena 1944., nego su kod pokusaja vadjenja pukla uzad i natrag je potonula.

http://www.uboat.net/boats/u81.htm

http://ubootwaffe.net/ops/boat.cgi?boat=81

http://www.croatia.hr/English/TurizamPlus/Aktivnost.aspx?idActivity=2&idOrder=4
Natrag na vrh
taris
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 16, 2007 9:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Podmornica U-82 - Pula
Dubina: 35-38 m
Duljina: 26 m
Širina: 6 m

Podmornica njemačke ratne mornarice, poznata po tome što je u Atlantiku potopila engleski nosač aviona ARC ROYAL. Potopljena je 1945. 4 NM zapadno od rta Kamenjak (Premantura), uslijed avionskog bombardiranja te prelomljena na dva dijela. Nakon završetka 2. svjetskog rata Jugoslavenska ratna mornarica pokušala je reparirati ovu podmornicu. Izvukla ju je s dna i transportirala za Pulu. U transportu su popucale tegleće sajle kod rta Stoja gdje je ponovno potopljen veliki dio, a 500 metara zapadno i manji dio podmornice.
Unutar krmenog dijela koji je otvoren, mogu se vidjeti 2 diesel motora. Moguće je ronjenje i po otežanim vremenskim uvjetima jer je relativno blizu obale.
Na samoj podmornici još su vidljivi ostaci granata i otvori za zrak.
Zbog pješčanog dna, kao i podvodnih morskih struja često je nešto slabija vidljivost.
Ronjenje na podmornici je relativno lako i jednostavno što omogućava ronjenje i manje iskusnim roniocima.

izdvojeni članak iz http://www.crodiver.com/ikwrecks-hr.htm
sad sam totalno zbunjen! nije li ta 82-ka ustvari 81??? Confused
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 16, 2007 11:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bit će greška pri pisanju
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 16, 2007 11:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nazalost tvrdnja da ostaci podmornice kod Stoje pripadaju U 81 su cista fantazija. Njemacki podaci o potapanju U 81 govore da je stradala za vrijeme americkog bombardiranja u pulskoj luci a ne kod rta Kamenjak. ostaci krmenog dijela podmornice na dnu kod Stoje po meni pripadaju a) talijanskoj podmornici MEDUSA koju je torpedom potopila britanska podmornica THORN 30.01.1942. kod rta Kamenjak ili b)jednoj od njemackih podmornica koje su same posade potopile po zavrsetku 1. sv. rata. U svakom slucaju vidi se da je netko pokusao vadjenje jer oko trupa su jos uvijek opasane sajle za dizanje. Dok se ozbiljnije ne pregleda motore koji su dostupni te izmjeri trup, ovo su samo nagadjanja.
Natrag na vrh
taris
Gost
PorukaUpisano: Sub Velj 17, 2007 8:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

i ja mislim da je to krivi podatak samim time što je olupina duga 23m a to baš i ne odgovara mjerama 81-ce.
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Velj 17, 2007 11:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je samo krmeni dio olupine, otprilike od tornja do pred kraj krme. Samog tornja nema, nema ni krme, dakle, to je predio strojarnice. Kljuc za identifikaciju bi sa velikom sigurnoscu mogli biti diesel motori koji postoje u olupini i kako sam vec napisao, lako su dostupni. Treba malo procackati oko njih i po njima, sigurno bi se nasla neka plocica, barem da se utvrdi tip pa je onda dalje lakse.
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Uto Svi 15, 2007 6:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

By the way, ARK ROYAL nije potopljen na Atlantiku, nego na Sredozemlju, potonuo blizu Gibraltara, ali s "nase" strane.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma