Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Ned Velj 11, 2007 3:30 pm Naslov poruke: MIG-21 PMF - Zvezda 1/72 FIRST LOOK |
|
|
Nakon sto je kolega Tiger odradio recenziju BIS varijante Mig-a 21, mislim da je red da se i ovoj PMF varijanti posveti malo paznje, jer iako je za maketare vjerovatno zanimljiviji BIS (cisto zbog varijante HRZ-a), po meni je i ova inacica popularne 21-ce dovoljno interesantna za maketarsku populaciju.
Pakiranje se drzi starog Zvezdinog recepta, cvrsta kartonska kutija, lijepi box-art, no, nazalost i praksa da se dijelovi samo potrpaju u kutiju bez ikakve zastite...... Barem da prozirne dijelove pakiraju odvojeno, ta jedna vrecica ih nebi ubila, no na srecu nista nije osteceno na mom primjerku.
Po otvaranju kutije, moram priznati da sam bio malo razocaran. Ne sadrzajem, da me netko krivo ne shvati, vec kolicinom plastike koja je stavljena u kutiju. Otprilike kao da burek pakirate u kutiju od cipela..... Jos da su dijelovi pakirani u vrecice i odvojeni, velicina kutije bi se mogla objasniti zastitom, no ovako samo daje priliku da se nesto sto bolje osteti tijekom transporta i rukovanja....
Ali, ovo nimalo ne utjece na kvalitetu onoga sto je najbitnije a to je sama plastika. Samim letimicnim pogledom jasno je da je Zvezda odradila vrhunski posao. U kutiji se nalaze 2 okvira koja na sebi sadrzavaju 84 dijela, izlivena u svijetlo sivoj plastici.
Takodjer, nalaze se i dva prozirna dijela poklopca kabine, koji su po mom misljenju fenomenalni. Kristalno jasni i prozirni, tanki, bez ijedne tockice koja bi mogla pokvariti dojam. Dijelovi poklopca koji se farbaju su "puni" odnosno mutni, tako da nema nagadjanja sto se farba a sto ne. Mozda netko ovo ne voli, ali po meni odlicno rjesenje.
Pored svega ovoga, u kutiji dobivate i jos dva dijela od prozirne plastike koji predstavljaju stalak, zgodna fora ukoliko se radi "in-flight" maketa.....
Sastavnica je ogromna (jedva stane u kutiju), fino nacrtana, no po Zvezdinom obicaju, poneki detalji znaju biti zbunjujuci, odnosno potrebno je dobro pogledati sto se gdje ljepi. Tko je navikao na Zvezdine makete naravno nece imati problema. Sve navedene boje su Model Masterove, i ovako na prvi pogled, mislim da su predlozene korektne nijanse.
Pocetno odusevljenje prvim pogledom se nastavilo i kad sam malo detaljnije pogledao maketu, odnosno dijelove.....
Ako me je icega bilo strah, to je onda cockpit, jer sam navikao da je on kod Zvezde izuzetno siromasan i neuvjerljiv, a taj dojam ne popravljaju ni decali koji su uz neke makete prilozeni. No, i ovdje jos jedan 5+ za Zvezdu. Kako vidite, cockpit je (za ovo mjerilo) razumno detaljiran, prilozeni su i dijelovi koji predstavljaju stranice cockpita, a tko voli - ni figurica pilota ne djeluje lose. Naravno, zamjerki ima, za pocetak bi to bilo sjedalo pilota, kojemu nedostaje detalja, no oblikom je po meni dobro pogodjeno, sto nije slucaj kod ostalih zvezdinih maketa....
kada cockpita....
Stranica cockpita (dva komada)
Sjedalo....
Kontrolna tabla....
Boris, "the pilot"....
Inace, svi povrsinski detalji su fino i jasno ugravirani, s tankim panelama, i, ako je vjerovati crtezima, sve je na svom mjestu, osim sto par panela fali, pa ih je potrebno urezati, ukoliko se bas zeli 100%-tna tocnost... Flasha ima minimalno na pojedinim dijelovima, pin-markova kao u prici, no na srecu uvijek s one strane dijela koja se ne vidi.....
Stajni trap, te bunkeri istoga, su odlicno izvedeni, s dovoljnom razinom detalja, negdje vise negdje manje, (barem po meni), tako da i OOB mogu djelovati jako uvjerljivo.
Motor, nos, te jos poneki sitniji dijelovi su isto tako napravljeni skoro pa odlicno.....
Sto se sheme farbanja i decala tice, predlozene su dvije varijante - ruska te vijetnamska, no uz malo truda nije problem raditi ni neku drugu shemu....
Decali su fino otisnuti, boje jasne, djeluju dovoljno tanki. No, kako je i obicaj kod Zvezde, osim oznaka drzave, te brojeva, necete dobiti vise nista.... Steta, decali su definitivno najslabiji dio ovog kita....
Usporedbom po crtezima (4+ publikacija), te konzultirajuci knjige koje se bave ovim zrakoplovom, izgleda da je Zvezda 100% pogodila konturni oblik i dimenzije makete. Jednostavno, sve je na svome mjestu, i iako nisam opsesivan sto se tice milimetara, fino je znati da je maketa i konturno tocna. Necu previse ulaziti u ovu tematiku, postoje bolji poznavatelji, pa ce se vec javiti ukoliko moja usporedba sa crtezima nije tocna......
Mozda najbolja rijec kojom bi opisao ovaj kit je - razumno. Razumna cijena, razuman nivo detalja OOB, nesto losiji decali..... sve u svemu ja sam jako zadovoljan.....
Za kraj, mozda mala napomena. Po netu kruzi prica, kako zvezda pakira dvije varijante PMF-a. Odnosno, jedna je stara, sa konturno netocnim nosom, te nova, gdje je nos vise zasiljeniji te tocan. Kako je pakiranje identicno, tesko je skuziti koju ste upravo kupili, no oni koji su istrazivali kazu da "stara" varijanta ima stranice cockpita izlivene zajedno s trupom, dok je kod "nove" taj detalj dan odvojeno. Ukoliko je suditi po tome, moj primjerak je "novi i ispravljeni" kit...... No, kako se sve ustvari svodi na smirglanje i siljenje nosa...... svejedno je.....
Takodjer, kako sam cuo i kod nas postoji resinski cockpit za PMF-a, kojim ce se nivo detalja podici na visu razinu nego OOB, i to za smijesnu cifru.... kako taj resin nisam vidio ne mogu komentirati koliko je dobar, no vjerujem da je odlican...... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Velj 11, 2007 4:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| kolega vrlo,vrlo iscrpno |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Ned Velj 11, 2007 6:21 pm Naslov poruke: |
|
|
yap, sad me opet uhvatila neka manija, a kako imam vremena, danas sjedim i pisem inboxe.....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Velj 12, 2007 11:46 am Naslov poruke: |
|
|
Samo ti piši Reaper . Imam i ja tu maketu na lageru i jako sam zadovoljan sa njom. Što se tiče nosnog konusa, to se da lako ispraviti. Jedino moram dodati da je ova Sjeverno-Vijetnamska shema bojenja vrlo upitna. Postoji takav vrlo atraktivan "šareni" vijetnamski MiG 21 , ali izgleda drugačije... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Velj 12, 2007 1:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, konzultirajuci knjige, po jednom izvoru, postoji takav mig, no nije PFM, vec PFV..... e sad, koje su tocne razlike nemam pojma, na oko mi izgledaju isti....
Iz knjige "Squadron - Fighting Colors Mig-21"
Ili ovaj profil, koji pokazuje istu shemu, no za PFM varijantu.....
No, moj ce biti rus svakako, a kad nabavim jos jednog jugoslav, tako da mi ovo i nije previse bitno...... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Pon Velj 12, 2007 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | Da, konzultirajuci knjige, po jednom izvoru, postoji takav mig, no nije PFM, vec PFV..... e sad, koje su tocne razlike nemam pojma, na oko mi izgledaju isti....
|
PFV je vietnamski PF,i koliko mi je poznato,ima downgradeani radar umjesto RP-21,stavljen je R-2L i podebljan je nekakvom antikorozivnom zastitom.
kaj se tice same makete,cini mi se guba i vraca me u stare dane kad sam kao rocnik 'gulio' okrutni vojnicki staz u Puli na PFM-ovima,je li....
ako ne ubodem tu Zvezdu,onda cu Academiya 1/48 prilagodit u PFM-yugo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Velj 12, 2007 2:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Ustvari, sad sam sebi lupam OT, no, kakva je situacija sa ovim zvezda migovima? Pitam, moj je kupljen kod nas u trgovini, ali nije mi jasno dali je to stigla nova posiljka koja ukljucuje i ove makete ili je taj primjerak slucajno zalutao u trgovinu, posto je bio jedan jedini, sakriven od pogleda......
I da, moj ce definitivno biti jugo, i to maskirni....... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
-=Für immer Minderheiten=-
Reaper: poruka promijenjena dana: Pon Velj 12, 2007 2:35 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Pon Velj 12, 2007 2:35 pm Naslov poruke: cisto malo dekora.... |
|
|
...nadam se da Reaper nema nist protiv:
ujedno,primam ponude na pp s decalima,1/72,1/48 whatever,thnx!

sgt.dautanec: poruka promijenjena dana: Pon Velj 12, 2007 3:28 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Velj 12, 2007 2:36 pm Naslov poruke: Re: cisto malo dekora.... |
|
|
| sgt.dautanec Napisao/la: | | ...nadam se da Reaper nema nist protiv: |
Naravno da nemam...... odlicna slika  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|