Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Sto ne radim dobro?.....
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 2:38 pm    Naslov poruke: Sto ne radim dobro?..... Citiraj ovaj komentar

Ovako, sitan problemcic sa airbrushem, a znam da ovdje ima puno pametnih ljudi koji ce znati gdje fulam, pa ako netko ima volje objasniti...

Radi se o slijedecem. Airbrush je Revell proffesional (vega 1000), radi savrseno, no ciscenje me muci. Nakon farbanja, ispricam par posudica razrijedjivaca, dok god ne ostane posuda cista. Zatim ga rastavim, i to: izvadim iglu, spray regulator odvrnem. Posudicu ocistim stapicima za usi, spray regulator isto. Iglu obrisem krpicom namocenom u razrijedjivac. Diznu ne skidam. Sve dobro osusim cistom krpicom, ostavim da razrijedjivac ishlapi, te ga sastavim. I onda se, ovisno o polozaju zvijezda i mjeseca desi jedna od ove dvije stvari:

1. kad vracam iglu, znaci gurnem je unutra i ako je odmah izvadim van, na njoj ostane malo boje, sto je vidljivo ako iglu ponovo brisem s krpicom; ili

2. pri slijedecem farbanju, kod prvog pritiska i povlacenja triggera, prvo izadje malo razrijedjivaca

sad me zanima, gdje to ostane ta boja a da je ja ne mogu ocistiti, i naravno gdje se zavuce taj razrijedjivac? Naravno, nista ne potapam u razrijedjivac, brise se sve krpicom i stapicima za usi, pa mi nije jasno, osim ako razrijedjivac/boja nekako ne dodju u zadnji dio airbrusha?

Jesu glupa pitanja,ali pomagajte!

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 3:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo što bih ja napravio na tvom mjestu: kada sve napraviš što si ti rekao, nakon što sastaviš airbrush, probaj pod velikim tlakom samo da ti zrak ide, da izbaci to što je ostalo Rolling Eyes osim ako to već nisi probao Very Happy
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 3:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma to je normalno, ne brini se ništa.
Ali kod problema sa iglom bih ti preporučio da više razrijediš boju. Meni se isto zna nakupiti boja u stražnjem dijelu airbrusha ako boja nije dovoljno razrijeđena.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 3:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

probati cu.....

Natrag na vrh
bvuk

Član od: 09 Sij 2007
PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 3:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam isti AB, i meni se to s bojom dešavalo, ostane u stražnjem dijelu posudice na brtvi, samo štapićem za uši malo bolje počisti taj dio jer se ne vidi kad gledaš odozgo. A razrjeđivač ti ostane u dizni. Slobodno skini i diznu pa vrh papitnate maranmice naguraj u diznu da se i to počisti...
Natrag na vrh
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 3:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bvuk Napisao/la:
Imam isti AB, i meni se to s bojom dešavalo, ostane u stražnjem dijelu posudice na brtvi, samo štapićem za uši malo bolje počisti taj dio jer se ne vidi kad gledaš odozgo. A razrjeđivač ti ostane u dizni. Slobodno skini i diznu pa vrh papitnate maranmice naguraj u diznu da se i to počisti...

A ja sam čuo da se dizna ne smije skuidati, jedino ako je na servisu Rolling Eyes Confused
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 3:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Diznu nije potrebno skidati ako se airbrush očisti pravilno.
Natrag na vrh
Goran

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Jastrebarsko
PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 3:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne vidim razloga zašto se pažljivo ne bi dizna skinula i očistila. Ja na Vegi 600 to radim barem jednom tjedno.
Ovo što kaže Reaper, događalo mi se prije, da je igla uvijek pri vrhu malo zamazana, ali u zadnje vrijeme uvijek prije nego što idem nešto špricat, prvo malo stavim nitro razrijeđivača u posudicu, to ispušem, skinem posudicu i ispuhujem brush. Nakon ove metode više mi vrh igle nije bio zamazan.
Gotovo 90% radim sa MM bojama i uvijek ih dosta razrijedim. Naravno, ne previše.

Član od: 12 Ožu 2006
Mjesto: Vrsar
PorukaUpisano: Sri Sij 17, 2007 7:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja rastavim i diznu bez ikakvih problema i sve osim gumice naravno malo potopim u razrjeđivač a otkad radim s akrilima u alkohol, mislim ne cijeli airbrush nego prednji dio gdje su prolazi za zrak i boju , štapićem za uši dobro počisti sve što se da i nebi trebalo biti problema!Diznu posebno također možeš potopiti u razrjeđivač, barem ja tako radim.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Sij 18, 2007 11:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Obavezno skidam i čistim diznu...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Čet Sij 18, 2007 12:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:

svaki put nakon koristenja? negdje sam procitao da to nije niti potrebno niti preporucljivo, pa je nisam ni skidao....

Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Čet Sij 18, 2007 3:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:

Ja isto jer se u protivnom boja zapeče i pri špricanju neke druge boja, stara boja izlazi u obliku prašine, krpica i dlačica...

Posebice je problem ako je zapečena boja akril, a šprica se enamelom i obrnuto...

Diznu obavezno pažljivo očistiti...
Reaper

PorukaUpisano: Čet Sij 18, 2007 3:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zahvaljujem na savjetima, probati cu sve navedeno.....

Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Čet Sij 18, 2007 3:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja recimo diznu skidam svaki treči ili četvrti put nakon korištenja .
Ništa joj nemre biti ako ju sami ne oštetimo neopreznim rukovanjem .
Skidati ju obavezno kjučem koji je priložen i izbjegavati priručna sredstva .
Pripaziti prilikom čišćenja štapićem jer je dotični izrađen od sitnih "dlačica".
Mogle bi začepiti finiju diznu .
Naime prilikom brisanja posudice iznutra može se desiti da se koja dlačica zavuče i kasnije predstavlja problem (slabiji mlaz boje , potreban veči pritisak za isti rezultat).

Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Pet Sij 19, 2007 4:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper, vrlo malo razrjeđene boje (koja ti ostavlja trag na igli) ti ostaje u stražnjem dijelu ležišta igle između mjesta gdje se dovodi boja (posudica) i stražnjeg dijela tijela airbrusha (shell, kako ga Badger naziva). Igla "navuče" boju u stražnji dio pri pomicanju igle unazad (za dobijanje šireg mlaza). No to ne predstavlja problem koji bi utjecao na rad samog airbrusha. Jednostavno, ponovi postupak dva puta za redom, da bi igla bila potpuno čista.

Što se tiće čišćenja dizne, stvar je jednostavna.

Ako se neposredno nakon bojanja kroz airbrush šprica nitro, nitro će potpuno ukloniti sve tragove boje, pa tako i iz dizne, koja će nakon toga biti potpuno čista i bez vađenja i dodatnog čišćenja.

Ako je proces sušenja boje u airbrushu već započeo, pa je došlo do djelomičnog ili potpunog sušenja boje u airbrushu, nitro više ne može potpuno isprati sasušenu boju, pa je nužno diznu izvaditi i mehanički ju očistiti. Ako se radi sa brzosušećim bojama (akrili), povečava se vjerojatnost da će diznu trebati vaditi i mehanički čistiti, jer se neke boje počnu sušiti već nakon vrlo kratkog vremena.

U svemu, pa i u čišćenju airbrusha postoji prava mjera. Pretjerivanje u oba smjera od optimuma može biti štetno, svako na svoj način. Netko je prelijen čistiti ga redovito nitrom, a drugi pak uživaju u totalnom rastavljanju, čišćenju i zatim sklapanju, trebalo ili ne trebalo, jer im je to gušt. Svatko neka nađe svoju mjeru, a koliko je ta mjera dobro odabrana pokazat će se kroz trajnost vašeg airbrusha.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma