Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2005 9:14 pm Naslov poruke: Tigeri u Jugi !?!? |
|
|
Nedavno mi je jedan kolega na poslu reko da mu je tata (inaće umirovljeni general oklopništva JNA ) prićao da su oni (JNA) imali par Tigera koje su koristili za obuku. Ja sam mu rekao da je to nemoguće jel se oni nisu koristili na ovim prostorima za vrijeme rata. No međutim nedavno sam gledao film Kelly's Heroes s Klintom i Savalasom koji je sniman u Jugi ,a tamo se nalaze i 3 Tigera s ruskim ljenivcima i gusjenicama (mislim da su isti tenkovi korišteni i u Spašavanju vojnika Jajana) pa me to malo zaintrigiralo. Dakle dali je moguće da je Juga nakon rata nabavila par Tigera od Rusa ili nekaj slićno!?!? Ako ko ima kakve informacije bio bih zahvalan! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Stu 28, 2005 10:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Tigeri u filmovima koliko sam ja vidio su uglavnom izradjeni na šasijama T-34,ima ih više no to je druga tema.Što se tiće Tigera korištenih u Jugi,odnosno kao školskih u JNA,je zasada nepoznanica, pretpostavljam da se to i nije dogodilo,točno je da je bilo nešto PzKpfw IV (kasnijih varijanti sa dugim topom) koje su neki opisivali kao Tigeri,a jasno neki i ih i zvali .Do početka osamdesetih su bili u Banja Luci u obučnom tenkovskom centru JNA,potpuno održavani i glancani,kaj se poslje sa njima desilo neznam,moguče je i da su korišteni u ratu u Bosni od strane bosanskih Srba.
A sada o Tigerima na području bivše Jugoslavije,njemci su sigurno koristili nekoliko u Vojvodini i obrani Beograda,nije mi poznato koje postrojbe,no sigurno se radilo o Abteilungima netom povučenih iz Madjarske ili Rumunjske.Druga meni poznata informacija je ona o zarobljenom vlaku u Mariboru,koji je došao iz Madjarske,gdje se izmedju ostale oštećene njemačke tehnike nalazilo i nekoliko Tigera(3?).No prtizani su te Tigere razmjenili sa rusima za T-34/85,i to u omjeru 1 tigrić za tri tridesetčetvorke,što je u to vrijeme bilo vrlo razumno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2005 1:20 am Naslov poruke: |
|
|
| Slažem se s Damirom, jer su u filmovima prikazane dosta dobre pregradnje T-34/85. S druge strane, JA je poslije rata koristila par tenkova tipa Panther, koji su kasnije predani Jadran filmu, ali se ne sjećam da sam ih i u kojem filmu vidio. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Uto Stu 29, 2005 1:54 am Naslov poruke: |
|
|
Slažem se da je moguće da se radilo o Panzerima4 ili Pantherima ,a da su ih od milja zvali Tigerima, ali podatak da su partizani zarobili par mi je totalna nepoznanica. Što se tiče Tigera iz filma ,ako ste gledali film, vidjet ćete da su ipak ti tenkovi ipak Tigeri kojima su valjda u nedostatku djelova ili ... ugrađeni ruski ljenivci i gusjenice ,ili su zarobljeni sa uništenon transmisijom (što je uostalom i bila boljka Tigera ,a i Panthera) pa im je ugrađena ruska. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2005 2:08 am Naslov poruke: |
|
|
| Nisu, Tigeri, vjeruj mi na riječ, samo jako dobro glume Tigere. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Uto Stu 29, 2005 11:47 am Naslov poruke: |
|
|
Da ipak si u pravu! Nisam imo mira pa sam odlučio ipak studioznije pogledati film. Radi se o 3 prerade T-34 ,dvije statične i jedna pokretna.Uvijek mi se činilo da nekaj ne štima s prednjim djelom tijela ,a i kupola je previše pomaknuta unaprijed ,ali ono što mi ide na moju sramotu kao štovatelju Tigera je to da sam tek sad skužio da se kotači ne preklapaju Koja bruka!!!! Ali svaka čast ljudima koji su radili preradu detalji na stražnjoj strani trupa i kupola su vjerna kopija. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2005 4:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| Hobby M Napisao/la: | | JA je poslije rata koristila par tenkova tipa Panther, koji su kasnije predani Jadran filmu . |
Hi Marko,imaš možda još koji info o tim Pantherima u Jadranfilmu,možda otprilike godina?Zapravo znam da su neki zarobljeni na sjeveroistoku juge,i da su čak njemci iste koristili u Beogradu,no imam informaciju da su partizani takodjer zarobljene Panthere razmjenjivali sa rusima za tridesetčetvorke.U to vrijeme je to imalo smisla,kaj će im Tigeri i Pantheri bez rezervnih dijelova.No jasno je da su pantheri korišteni aktivnije pa ih je samim time i bilo više.
tnx! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2005 4:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Na žalost je ta informacija sve što znam |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2005 5:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Ipak hvala Marko!
Na ovoj prikazivanoj fotografiji se navodi da je snimljena u Beogradu 1944. godine,u donjem lijevom kutu se vidi jedan Tiger,na sredini trga dvije četvorke.Dali bi netko od prisutnih maketara iz Beograda,mogao prepoznati o kojemu trgu je riječ.Suba javi se!
tnx
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 30, 2005 12:48 am Naslov poruke: |
|
|
nije to beograd!
takodje nije bilo tigrova, ni pantera u borbama oko beograda
Malo sam se ranije raspitivao o tome ali nisam nasao nijedan jedini dokaz da je bilo jedan bilo drugi stupio svojom gusenicom na tlo ex-yu!
Postoje pismeni izvestaji i pominjanje u literaturi nemackih tenkova "Panter" ali su to bili u stvari T-34/76 koje su nemci doterali ovde da se izbore sa Stjuardima. Partizanima je T-34 bio potpuna nepoznanica dok im nisu dosle jedinice opremljene sa njim. Ali im se samo ukazao jedan novi tenk koga nisu mogli nikako da uniste sa Stjuardima i oklopnim automobilima. Verovatno su pod uticajem nemacke propagande i slicnosti te 34-ke i zvali Panterima. A mozda je i pratizanska propaganda
Neke od tih T-34/76 su tokom borbi zarobljavali i to su koliko znam i jedini tenkovi tog tipa u upotrebi u JA. Zvanicno su nam Rusi dali samo T-34/85. Ima dosta o tome u jednoj od knjiga izdanih kod vas. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 30, 2005 5:30 pm Naslov poruke: |
|
|
TNX Suba.
Moram biti iskren da sam i sam bio skeptičan prema toj fotografiji, no autor članka i vlasnik fotke je bio toliko siguran u to da me navelo da pomislim da je to to.Ok,fotka je deklasirana sa tim nazivom.U Hrvatskoj su objavljene dvije krasne knjige u kojima su uz fotografije opisane partizanske tridesetčetvorke i objašnjenja o tzv.Pantherima koji nemaju veze sa pravim PzKpfw V i VI.Nemam dokazanih tvrdnji dali su stvarno korišteni teški njemački tenkovi u borbama na Balkanu,no da je vršen tranzit kroz Sloveniju i Hrvatsku je sigurno,i sigurno je to da su kompletne kompozicije sa teškom tehnikom bile,krajem rata,zarobljene od partizana. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Pro 31, 2005 7:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| već sam vidio ovu sliku na nekom forumu i isto je bilo objašnejno da je to beograd... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|