Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

AI "restauracija" fotografija

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Astrobobo

Član od: 07 Sij 2022
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 11, 2026 12:42 pm    Naslov poruke: AI "restauracija" fotografija Citiraj ovaj komentar

Pozdrav,

ne znam je li tko do sada isprobavao AI generatore fotografija za restauraciju starih fotki...ima potencijala ako ga se uspije natjerati da ne mijenja i ne izmišlja detalje. Čisto iz fore sam probao na fotki Me 262 i stvarno me ugodno iznenadilo. Ovo je Gemini, odnosno Nano Banana, gore original (tj. fotka s neta) dole rezultat:

Jedini fail je što mu je maknuo raketu, ali nače mi se čini super.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
PorukaUpisano: Pon Sij 12, 2026 10:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako nečeg nema, onda toga nema, ako nešto nije, onda to nije, ako nešto ne može biti, onda to ne može biti i moguće je sve što je moguće.

Ako mi treba pokrpat sliku, na kojoj nešto nedostaje - može, ali samo na temelju drugih slika koje pokazuju isti objekt (subjekt) u istom tom stanju.

Ukratko, ako će odraditi isto ono što i ja mogu, samo puno brže - da, ako neće, onda smo na nivou mašte. Može i to, ali ako to želim(o).

Ako ovo spustimo na sliku Me262, nije da sam je puno proučavao, ali predmet pitanja nije ona, nego više teoretski, možda je taj Me262 baš bio sa razvučenim flekama kao sa slike, a ne restauriranim (teško vjerojatno, ali...); uglavnom da, kul, stvari su nam sa AI daleko pojednostavljene. Ipak, znamo da za sada on zna nadrobit svašta, pa ako se želi zaista sigurnost u povijesnu točnost, bez klasičnog kopanja i istraživanja ništa.

Pozdrav!
Natrag na vrh
Astrobobo

Član od: 07 Sij 2022
PorukaUpisano: Uto Sij 13, 2026 8:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moram priznat da nisam ništa razumio što je pisac htio reći. Na ovom primjeru mi se čini da je originalna fotka dosta dobro restaurirana. Poanta je u riječi “restauracija”.
Natrag na vrh
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
PorukaUpisano: Sri Sij 14, 2026 11:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Htio sam reć da je restauracija (''re...'') vraćanje ''na staro stanje''. Ako nešto nedostaje, kako nešto vratiti na staro ako ne znamo kako je to staro izgledalo, a ako znamo kako izgleda, zašto bih kao maketar vraćao na staro? Imam hrpu slika koje kad završim maketu bacim u koš, ne lijepim ih po sobi. -> to je prva poanta, i prilično je sebična jer gledam samo iz svoje kože Smile

S druge strane, da, super da ima alat koji umjesto da ja puno klikćem popravi sliku - ''vrati na staro''. -> ovo je druga poanta

- malo raspravljamo, filozofiramo o općepoznatoj temi, a općepoznato je da postoji AI alat tako reć za sve, nije materija našeg razgovora nešto posebno ni hitno ni bitno -> treća poanta

Uglavnom, da, kul i zastrašujuće da AI generator, free i online, za 7 sekundi sastavi i uglazbi pjesmu, s višeglasjem, 7 instrumenata, potpuno harmonično, bez ikakve greške u eksploataciji instrumenta, bez greške u intonaciji, šumova itd. s tekstom kojeg se ne bi postidio ni ''Šekspir'', posebno ne Rozga, Višnja, Ceca, Jeca, Vesnica i ini. -> a i ovo je već općepoznato

Uglavnom, kurim malo raspravu, da mi živi ljudi popričamo na forumu, animiramo ga, jer ni liječnici odavno ne bi ni pokušali s reanimacijom.

Nisam mislio ništa maliciozno (pa ni ovo s liječnicima), eto.

Pozdrav! Smile

P.S. Ovo zatamnjenje u zoni nosa zrakoplova, s donje strane nosa, prijelaz sa maskirne na vjerojatno plavu ''restaurirao'' je tako da je, gotovo sam siguran, potpuno izmislio šaru, njezin položaj i oblik; naime posvjetljenjem slike i dalje je fleka. Osim ako ne postoji slika istog subjekta, u istom periodu pomoću koje je nadokrpao. Teško mi je vjerovat da je analizim nekih pixela ustanovio gdje su granice i oblici tih šara - možda je - ali nije me uvjerio. Znači, ovako na prvu na sudu ne bi prošlo da je slika autentično restaurirana ( kog briga Smile ); znači slika je opet wanna be, i to je ok, ako netko ne teži povijesnoj autentičnosti.

Isto i pod repom. Uz to, rep je skratio ako to dobro vidim, fleke na repu pretvorio je kao da su neki objekti u daljini, a ne dio repa.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma