Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Ameri - nove figure zrakoplovaca u 1/48

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 17, 2025 12:04 pm    Naslov poruke: Ameri - nove figure zrakoplovaca u 1/48 Citiraj ovaj komentar

Uz dobro napravljenu maketu uvijek prikladno paše i figura pilota. Ja to stalno radim uz moje makete, djelomice da se vidi njena veličina u usporedbi sa pilotom, a i zato da se cijela scena malo "oživi" pa da kao cjelina bude zanimljivija. Hasegawa, Dragon i Tamiya pokušali su svoju ponudu povećati sa figurama zrakoplovaca od polistirena, pa su jedno vrijeme nudili zasebne setove. Tržište resinskih dodataka doslovce je u zadnjih dvaddesetak godina bilo preplavljeno figuricama pilota vrlo varirajuće kvalitete. Pri tome je Verlinden bio svakako među prvima i kvalitetnijima, ali su primat preuzeli CMK i Quickboost koji su zadnjih desetak godina prednjačili u ponudi resinskih lijevanih figura. U posljednih godina počeli su im se "miješati u posao" razni drugi proizvođači, a posebno oni sa 3D printanim figurama. Ono što je bila karakteristika većine tadašnjih figura, je da su bile u neuvjerljivim pozama, izgledali su ukočeno kao da su progutali dasku, nemaštovito i neprirodno i općenito, bile su dosta neuvjerljive.

Kako me je prijatelj Roland navukao na maketarske alate preko Aliexpress-a, nedavno sam na tom sajtu naletio na kineske setove figura pilota u raznim mjerilima i - oduševio se! Vjerujem da dosta maketara zna da se na kineskim sajtovima zna pronaći svašta korisnoga za maketare, ali ovaj zadnji set od sedam figura Amerikanaca me je stvarno impresionirao. Nude ih u 1/48 i 1/72, ja sam uzeo oba seta (set u 1/48 košta 12,16 USD) jer će mi trebati za neke makete. Sve su 3D printane ali sa tako dobrim detaljima da ću ih sa guštom pobojiti kada dođe vrijeme. Radi se o posadi bombardera, pa kako ih ima sedam, odgovaraju za bilo koji američki srednji bombarder (B-25 Mitchell, B-26 Marauder...) ali ako kupite dva seta onda ih ima dovoljno za jedan i pol B-17 ili B-24.
Da se razumijemo, nisu one savršene, ali su toliko dobre da zahtijevaju samo par sitnica za doraditi pa da izgledaju odlično. Ono što je kod njih najbolje, zapravo su njihove nevjerojatno prirodne poze koje je dizajner odabrao. Svi su u pokretu kao da dolaze do aviona, nose torbe sa opremom, neki u ruci a drugi preko ramena, jedan navlači rukavice a drugi zakopčava pilotsku kapu, jedan gleda ravno, drugi u stranu i t.d. Čak su i pojasevi za padobran mjestimice odvojeni od tijela kao u stvarnosti. Kad govorim o sitnim doradama, onda se to odnosi na uklanjanje sitnih bradavica na zadnjoj strani figure koje su ostale od onih nosača kod 3D printa. Na jednome je falila šaka (valjda je bila odlomljena a ja nisam primijetio pa je nestala negdje na mom podu pa sam dodao zamjensku) a na drugima kukice straga za prikvačiti padobran, ali sam ih dodao od žice.
Sigurno će neki čistunac prigovoriti da hlače i jakne kod nekih figura nemaju dovoljno nabora i sl., ali i to se da srediti sa malo volje i malom turpijicom. A cijena? Po meni je izuzetno povoljna, jer bi u Europi cijena takvog seta bila višestruko veća...

Uostalom, pogledajte sami.
I da, preporuka: Svakako kupiti.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Pro 17, 2025 6:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Pro 19, 2025 9:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mogu potvrditi da su i 72 jednako dobre..
A nađe se i 144 🫣
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma