Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1517 | |
|
Upisano: Pon Jul 17, 2023 3:09 pm Naslov poruke: SEVERSKY P-35, Dora Wings 1/48 |
|
|
SEVERSKY P-35
Ljetna razonoda došla je u obliku makete Dorawingsa malog predratnog američkog lovca Seversky P-35 u 1/48. P-35 bio je preteča nešto uspješnije serije Republic P-43 Lancer i vrlo uspješne serije P-47 Thunderbolt. Naime Seversky Aircraft Corporation je kasnije preimenovana u Republic Aircraft Corporation, koja je nastavila sa razvojem lovaca koji je u konačnici rezultirao superpopularnim Thunderboltom.
Onako zbijen i debeljuškast, Seversky P-35 učinio mi se privlačnim kao maketa jer izgleda kao malo zbijeni Thunderbolt sa sličnim tloctrom krila, a kako volim američke lovce iz perioda prije 2. sv.rata, već sam je mjerkao neko vrijema, i napokon sam je kupio na Dorinom štandu u Mosonu u travnju. Nisam imao prevelikih očekivanja jer znam da Dorawings radi makete koje su na gornjem rubu „short run“ kategorije, ali ova maketa me je baš ugodno iznenadila. Prepuna dijelova već na prvi pogled nakon otvaranja kutije, sa kvalitetnim uputama i na izgled dobrim naljepnicama, ostavila mi je dobar prvi dojam.
Kada sam malo bolje pregledao dijelove, uočio sam da su detalji krila i ostalih manevarskih površina odlični, a oduševili su me profili i debljina krila kao i izlazni rubovi koji su tanki kao britva, baš kao i na pravom avionu. Trup je također u usporedbi sa nacrtima izgledao da je po mjeri. Jednako su tako dobro izvedene sve manevarske površine, pa je želja da se krene u montažu bila velika, iako sam mislio da ću prije Severskog raditi usporednu gradnju Hasegawinog i Eduardovog Rufe-a da vidimo kako izgledaju kao finalni proizvod. Čak sam i Hasegawin Rufe već bio i izrivetirao, ali zov Severskog je bio neodoljiv. Osim toga htio sam se malo ispraksirati sa Alcladovim metalik bojama, jer Seversky je bio u shemi neobojenog aluminija, a ja priznajem da nemam baš velikog iskustva sa bojenjem imitacije aluminija na maketama. Kako me još čeka i Trumpeterov MiG-21F-13 koji će biti u boji aluminija, P-35 će mi biti dobra vježba. E tako su oba Rufe-a odložena a ja krenuh sa gradnjom P-35.
Najprije sam uz pomoć vjernog alata „Rosie the Riveter“ izrivetirao cijelu maketu. To je ispalo na prvi pogled dobro, ali pokazalo se da kad su na te površine kasnije došli slojevi boje, zakovice (odnosno rupice napravljene alatom Rosie the Riveter su se jedva raspoznavale. Uzrok je plastika koja je dosta tvrđa nego npr. Hasegawina ili Eduardova, pa sam zaključio da je trebalo u startu puno više pritiskati riveter alat da bi ostavio dublji trag. Ali kad je došla boja bilo je već kasno. Dakle, prva lekcija je naučena.
Odmah po slaganju krila uočio sam i prvi nedostatak na maketi. Naime, da bi dobili tanke izlazne rubove krila, ovi u Dorawingsu su u gornju polovicu krila uključili i polovicu flapsova, i to razdvojenu uzdužno po sredini flapsova, pa je taj spoj trebalo pokitati i savršeno izbrusiti do neprepoznatljivosti da bi flap izgledao kao da je od jednog komada. Prilično zahtjevno kad se ima u vidu da se na srebrnoj boji poslije pozna svaka, pa i najmanja neravnina.
Pilotska kabina ima masu sitnih detalja, što jetkanih što stirenskih koje treba dodati, kao i motor te podvozje. Naprosto mi izgleda da je malo predetaljan za tako malu maketu, rekli bi Englezi „a bit overengineered“, slično kao i ona prva izdanja serije Eduardovih FW-190. Inače, P-35 je iza pilotskog sjedala imao prostor sa bočnim vratima, koji je služio za prtljažnik ali je imao i priručno sjedalo za jednog putnika. E taj je jadnik bio zatvoren u tom skučenom prostoru bez prozora tako da mi se čini da nije baš puno ljudi putovalo na taj način 😊.
Slaganje ide bez problema ali skoro svugdje treba malo pobrusiti dijelove da upadnu na svoje mjesto, osobito vodoravni stabilizatori i sl. Kod spajanja krila na trup treba paziti da krila zauzmu odgovarajući kut, što se postiže sa malo brušenja dijelova koji prianjaju jedni na druge i kontrolom konačnog kuta gledajući maketu sprijeda i u usporedbi sa nacrtima kojih ima na internetu. Svakako preporučam da poklopac prtljažnog prostora s desne strane trupa, osim ako neće biti otvoren, montirate prije sklapanja obje polovice trupa jer treba dosta brusiti da bio poklopac sjeo na svoje mjesto kako treba.
Motor izgleda jako dobro, ima i zasebne podigače ventila a ja sam samo dodao kabele za paljenje na svjećice. Iako to u uputamo nije baš jasno naznačeno, cijeli motor se ubacuje unutar prstena vanjske oplate motora koja je od 4 dijela, tako da preporučam najprije složiti tu oplatu, a onda ubaciti motor. Ta oplata je mogla biti i od jednog komada ali očigledno su u Dorawingsu imali nekog razloga da je rascjepkaju na 4 dijela. U oplati sam izbušio rupe za cijevi strojnica, koje nisu baš bog zna kako detaljne pa ih planiram zamijeniti aluminijskim cjevčicama odgovarajućeg promjera.
Spojivši krila sa trupom kao i ostale manevarske površine, odlučio sam zalijepiti i poklopac kabine i to u zatvorenom položaju. Naime, iako je cockpit jako detaljan, pomični (klizajući) poklopac kabine nije dovoljno tanak da ga se može postaviti u otvorenom položaju jer sjedi previsoko na hrptu fiksnog zadnjeg dijela kabine i to onda izgleda nakaradno. Znam da neki proizvođači rade vacform kabinu za P-35 ali nije mi se dalo to tražiti po netu i onda čekati da to stigne, pa sam je naprosto zatvorio. Uostalom, sve makete mi imaju otvorene poklopce kabine pa će ova za promjenu biti zatvorena.
U kompletu se dobiju i maske za prozirni dio kabine, pa sam ih nalijepio na mjesto, kako bih mogao krenuti sa bojenjem. Dakle, najprije MIG-ova mat crna kao Surface Primer. I onda slijedi druga pogreška: Iako sam puno puta pročitao da temeljna boja prije metalik boje treba obavezno biti sjajna crna a ne mat crna, direktno sam na tu mat crnu temeljnu našpricao prvi sloj Alclada (High Speed Silver). Valjda sam mislio da je to svejedno, sjajna ili mat. Iako sam bočicu srebrne prije špricanja onako temeljito promućkao, to je jedva nekako pokrilo tu mat crnu boju koja je upijala srebrnu kao vodu, a konačni sjaj je bio prilično slab. Zapravo to mi je sve izgledalo baš loše, mjestimice je srebrna bila sjajnija, drugdje nekako mat, sve to još i nepravilno. Duboko razočaran, pričekao sam cijeli dan da se to dobro osuši i onda sam napravio test: maskirao sam s donje strane krila dvije površine koje sam prešpricao sa slojem Alcladove crne sjajne boje, a kada se ova preko noći dobro osušila, prešpricao sam preko nje novi sloj srebrnog Alclada. I gle čuda, to je izgledalo odlično, vrlo sjajno! Baš sam bio dripac! Zato sam odlučio pokušati popraviti stvar na preostalim dijelovima makete. Već srebrno obojenu cijelu maketu prešpricao sam Alcladovom crnom sjajnom bojom, i pustio pola dana da se dooobro osuši. Zatim sam preko sjajne crne našpricao Alclad High Speed Silver po krilima a Hi-shine Silver Plus po trupu. I to je ispalo odlično, pa sam zatim maskirao pojedine ploče na krilima i našpricao ih raznim nijansama srebrne. Ispalo je baš kako sam i želio, tako da sam napokon odahnuo. Samo da napomenem, da svakako treba pričekati preko noći da se srebrna dobro osuši i stvrdne, jer ako ste nestrpljivi i krenete maskirati ranije, riskirate da vam se kod uklanjanja maskirne trake digne i sloj našpricane srebrne - osobno provjereno. U svakom slučaju treba ljepilo maskirne trake maksimalno oslabiti kako se ne bi previše zalijepila za podlogu – dovoljno je da je promuljate među prstima da postane manje ljepljiva.
Nastavak je slijedio u obliku bojenja vrha poklopca motora i traka oko trupa žutom bojom. Naime, sve predratne sheme koje se nude u kutiji, a ima ih 4, su zanimljive sa raznim trakama oko motora i amblemima živih boja tako da sam odabrao jednu od njih. Opet dakle dosta posla oko maskiranja sa Tamiya trakama; srećom da imam i jako tanku pa je sa njom lako odraditi te rubove na zakrivljenim površinama trupa. Zatim je došlo na red postavljanje podvozja koje je samo po sebi jako detaljno, ali sam ipak dodao cijevi hidraulike za kočnice od olovne žice. Poklopci podvozja tretirani su istim postupkom kao i svi dijelovi boje aluminija. Slijedilo je postavljanje oznaka iz seta naljepnica koje su u kutiji makete. Pokazalo se da su jako dobre a da je noseći film gotovo nevidljiv. Ja sam za svaki slučaj sve oznake obrezao tankim škaricama tako da bude oko njih što manje nosivog filma i zatim sam ih postavio na maketu. Kada su se osušile izgledale su jako dobro.
Prije završnih zahvata još je na red došlo toniranje linija ploča, što je odrađeno bez problema. Radi sigurnosati, na trupu sam potamnio urezane linije ploča razrijeđenom tempera bojom umjesto uljanog washa, kako bi uklanjanje viška boje bilo izvedeno vlažnim štapićem za uši te nije utjecalo na srevrnu boju.
Kotači podvozja, kao i repni kotač, prije postavljanja na noge podvozja, na jednom su mjestu pobrušeni da bi avion dobio izgled kao da sjedi na gumama koje su se malo spljoštile od težine. Šteta što gume nemaju nikakav uzorak već su posve glatke, ali bilo je i takvih…
Dodao sam navigacijska svjetla od prozirne plastike iz kutije na vrhove krila, ali sam ih na licu mjesta obojio Tamiya prozirnom crvenom odnosno zelenom. Na kraju sam još dodao antene od odličnog rastezljivog konca Uschi Van Den Rosten i maketa je bila gotova.
Na kraju ću po uzoru na moga prijatelja Voju Jereba napisati i svoje utiske o maketi:
Hvalim:
- Dimenzije i vjernost makete
- Odlično pogođene forme, posebno profil krila i izlazni rubovi krila i ostalih manevarskih površina
- Finoću detalja
- Odlična kvaliteta i nalijeganje naljepnica
- Detaljnu kabinu
- Finalni izgled
- Prihvatljivo razumljive upute
- Odabir shema bojenja
- Ukupno odličan izgled i vjernost gotove makete
Kudim:
- Pretjerano komplicirani neki dijelovi makete
- Previše jako sitnih detalja u kabini koji se kasnije i ne vide
- Loše upasivanje nekih dijelova u preusko urezane rupe (npr. horizontalni stabilizatori na repu)
- Treba dosta truda da se poklopac prtljažnika s desne strane trupa upasuje da sjedi kako treba
- Prozirni dijelovi pilotske kabine su od predebele plastike (mogli bi biti puno tanji)
- Klizni poklopac pilotske kabine ne sjedi dobro u otvorenom položaju (previsok je)
PREPORUKA:
Ako volite predratne američke lovce, svakako kupiti!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2540 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Jul 17, 2023 6:50 pm Naslov poruke: |
|
|
👏 lijepo, jako lijepo.
Rad standardno izvrstan, a maketa "mali thunderboltić" i shema zanimljivi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 558 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Pon Jul 17, 2023 10:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Dooooobar ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5800 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Kol 24, 2023 4:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrhunski |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1670 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pet Kol 25, 2023 8:41 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast.
Ja Alclade nanosim preko tamiyne crne sjajne X-1.
Prvo nanesem normalno razrijeđenu, onda malo ispoliram i sutradan nanesem dobro razriđenu X-1 otprilike boja/thiner 20/80.
Sačekam najmanje jedan dan da se osuši onda ispoliram i tek onda alclad.
Zadovoljan sam sa tim načinom. Sa Alclad crnom sjajnom sam imao problema i odustao sam od te boje kao podloga za alclad. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|