Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Stu 13, 2006 3:59 pm Naslov poruke: MIG-31 1/72 |
|
|
Ovu recenziju sam odlucio napraviti malo drugacije nego ostale,,uglavnom, bit ce toga dosta, tko izdrzi do kraja, ima pivo.....
Glavna promjena u recenziji je ta, da je vise paznje posveceno detaljima, dijelovima, te je napravljena usporedba s drugom maketom dostupnom kod nas, a to je ICM MIG-31. Kako im je cijena identicna (a i nije bas mala), smatrao sam da ovakav usporedni prikaz nebi bio los, uz ogradu da je ICM-ov vec zapocet, pa tako neke usporedbe nisu moguce, no i ovo sto je moguce ce jasno prikazati razlike izmedju dvije makete....
Znaci, radi se o REVELL MIG-31 INTERCEPTOR, mjerilo 1/72 (tako pise na kutiji, he he)...
Pakiranje je uobicajeno za Revell, velika kutija, lijepi crtez, svi dijelovi uredno zapakirani u svoje vrecice, prozirni naravno posebno. Decali i sastavnica su slobodni u kutiji. Kako je ovo nova maketa (barem je kutija nova), unutra cete naci i kupon za nagradnu igru, pa ako netko zeli....
ICM-ovo pakiranje je puno skromnije, dijelovi su slobodni u kutiji, cak ni izvana nije zatvorena celofanom ili kakvom naljepnicom....
Po otvaranju kutije, na stolu se naslo 4 okvira, sa 113 dijelova izvedenih u svijetlo sivoj plastici, plus okvir s 7 prozirnih, znaci sveukupno 120 dijelova. Za usporedbu, ICM svog MIG-a predstavlja sa 108 dijelova, od kojih je 4 prozirna.
Znaci prva usporedba, po broju dijelova bi izgledala ovako:
REVELL ICM
plastika 113 104
prozirni 7 4
Sto se same plastike tice, obadva proizvodjaca nude ugravirane linije panela i spojeve. ICM-ova plastika je dosta grublja i deblja od Revellove, s ogromnim kolicinama flasha i pin-markova, dok je kod Revella primjetno par pin-markova, na svu srecu na mjestima gdje ih je lako sanirati.
Kako je ovo prvenstveno INBOX Revellove makete, daljnji opis se odnosi na taj kit, s paralelama na ICM....
Kako se na slikama vidi, povrsinski detalji su vise nego odlicni, s jasnim i jednakim linijama panela (mozda malo predubokim, no meni osobno tako vise odgovara).
No, da krenem iz pocetka....
Pomalo neuobicajeno za Revell, unutrasnjost cockpita je jako siromasna. Prazne kontrolne table, kada cockpita relativno neuvjerljivo detaljirana s par tockica koje bi trebale predstavljati instrumente, sjedala onako, uz malo maste mogu proci i OOB, no za vjerniji prikaz ipak malo samogradnje nebi skodilo. Ili aftermarket dijelova.... No, da nebi bilo sve tako crno, Revell je prilozio odlicne decale u boji za unutrasnjost cockpita, koji drasticno poboljsavaju izgled, tako da, s obzirom na mjerilo i cinjenicu da se kod zatvorenih poklopaca cockpit ionako ne vidi previse, smatram da cockpit zasluzuje...recimo ocjenu 3.
Ako cemo Revellovu izvedbu cockpita ocjeniti s losim, onda je ICM-ov katastrofalan. Kao i kod revella, sve je toliko bezlicno i prazno, s time sto ICM ne daje decale, tako da je konacnica jos jadnija i neuvjerljivija. Ocjena 1.
Mislim da slijedece slike sve govore....
ICM sjedalo...
Jesam slatki teletabis....
Naravno, ovako bi to trebalo biti...
Ne treba spominjati da je revell puno blize originalnom cockpitu od ICM-a.
Nakon cockpita, na red dolazi trup. Kod revella je podijeljen u 4 dijela, 2 gornje i dvije donje polovice. Ovo bi eventualno moglo praviti problema kod sastavljanja, takvi spojevi cesto zahtjevaju kitanje, no nadam se da ce biti dobro, jer makete s slicnim sistemom nisu pravile (pre)velike probleme, prvenstveno mislim na Revell F-14. Panelizacija je izvedena besprijekorno po mom misljenju. Sudeci po uporedbi s crtezima, panelizacija na predjelu nosa i cockpita je odlicno pogodjena, svaki spoj je prikazan, s tim sto postoji jedna kratka okomita panela koju ja na crtezu a ni na slikama nigdje nisam nasao. No, to i nije toliko zabrinjavajuce.
Sto se trupa tice, takodjer panelizacija odgovara crtezima, sve je pravilno rasporedjeno, no i ovdje ima jedna panela viska, vjerovatno su mislili da tako bolje izgelda. Ili moji crtezi nevaljaju.....
Ako je vjerovati knjigama, MIG-31 ima ukupnu duzinu od 22.668 m, sto bi u mjerilu 1/72 u maketarskom svijetu iznosilo 31,4 cm, no informacija na kutiji govori da je duzina makete 31,1 cm. Moja mjerenja se s time ne slazu, maketa je duza od navoda s kutije, no kako nije moguce precizno izmjeriti dok se ne sastavi, upisujem minus, maketa je 3 mm kraca nego sto bi trebalo biti. Kod ICM-a je stvar jos gora, ako sam dobro izmjerio, maketa je dugacka 30,5 cm, sto je vec primjetno manje....
Kako sam naglasio, ICM je vec u fazi izrade, pa nije moguce detaljno poslikati dijelove, no evo jedna slika trupa, cisto za usporedbu, ma koliko ona neprimjerena bila...
Kod revella krila su izvedena iz jednog komada. Kao i ostatak makete, bepsijekorne panele, savrseno prate linije crteza, sve je prisutno - odlicno!
ICM-ovo vidjenje krila...
Po literaturi, raspon krila je 13.465, znaci u maketarskom svijetu je to 18.7 cm. Na kutiji je naveden raspon krila od 18,4. Sad vec lagano vucem zakljucak da je maketa stvarno fulana 3 mm u dimenzijama...... Raspon krila kod ICM-ovog miga je 19 cm, sto je opet previse... (dozvoljavam malo fulanje u mjerenju....)
Motori su prilicno nemastovito napravljeni kod obadva proizvodjaca, s tim sto revellovi ipak lice na nesto...
ICM motori ispod...
Daleko od stvarnosti......
Ostali sitniji detalji.... prst gore ide revellu...
Naoruzanje je identicno...
Revell.....
ICM....
Kad je rijec o prozirnim dijelovima, obadva proizvodjaca su se odlucila ostaviti opciju da se radi otvoreni poklopac kabine, sto je pohvalno. No, i ovdje je revell odradio bolji posao.... ICM-ovi dijelovi su debeli i mutni.....
REVELL pa kraj njega ICM
O sastavnici necu previse govoriti, svi znaju kako izgleda revellova sastavnica, i da, puno je jasnija i bolja od
ICM-ove....
Decali su posebna prica. Iako obadva sheeta djeluju dobro, s finim, jasnim bojama i tankim decalima, slika govori vise od 1000 rijeci....Inace, obadvije varijante su iste, s tim da Revell daje i decale za Demonstration aircraft, sto kod ICM-a nema...
REVELL
ICM
Umjesto zakljucka probati cu sumirati sve gore napisano u par smislenih recenica.
Ako gledamo Revellovu maketu samu za sebe, onda slobodno mogu reci da je ovo poprilicno dobra maketa. Iako ima par fulanja i netocnosti, moje osobno misljenje je da to nije prestrasno, te da se od ovoga moze napraviti sasvim uvjerljiva replika MIG-a 31.
S druge strane, ICM predstavlja pravo razocaranje, te po meni spada u kategoriju "zali boze para", jer je poprilicno netocan, lose panele, katastrofalan za sastavljanje.... itd...
Ili, to bi ovako nekako po mome izgledalo...
REVELL ICM
plastika 5 3
detalji 5 2
preciznost 4 2
decali 5 3
opci dojam (moj) 5 1
Iako vjerovatno nije najbolji i najtocniji kit, ipak bih preporucio Revella svima koje zanima maketa ovog zrakoplova, jer mislim da trenutno na nasem trzistu i nema velikog izbora, a kit (ako zazmirimo na sitne nedostatke) zasluzuje da se nadje na svacijoj polici.
Druga prica je ZVEZDA/KONDOR MIG-31, uskoro bi se trebao ogrebati za primjerak pa cu napraviti usporedbu, iako cujem suskanja da ovaj revell nije revell nego Zvezda, no nemam detaljnijih saznanja.....
Reference:
1. metar i ravnalo
2. MIG-31 Foxhound - Russia's Defensive Front Line (Aerofax)
3. Razni crtezi i slike _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Stu 13, 2006 5:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Revell jest napravljen iz Zvezdinih kalupa, tako da te ne treba čuditi stanje u cockpitu, jer to nije Revellovo vlastito rješenje.
Negdje sam svojedobno pročitao da se točan MiG-31 može dobiti križanjem Zvezde/Revella s ICM-om, ali ne znam detalje o tome što bi trebalo uzeti iz kojeg modela. Također na tržištu postoje Condorov, Koprov i MAC-ov MiG-31, koji su vjerojatno inkarnacije jednog od ova dva |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Stu 13, 2006 5:34 pm Naslov poruke: |
|
|
hmm, jedino sto je kod ICM-a malo bolje izvedeno su odredjeni dijelovi stajnog trapa, no treba ih prekrojiti jer je kod revella drugaciji sistem slaganja, no time se svakako necu baviti, sto ja znam, meni je dobar i ovakav.....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Stu 13, 2006 8:39 pm Naslov poruke: |
|
|
A baš sam planirao kupiti ICM-ovog miga, ali kada sam vidio ovo, radije bih kupio 10 kila kruha.
Reaper, ODLIČNA RECENZIJA  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Stu 13, 2006 8:48 pm Naslov poruke: |
|
|
da, te dvije makete se nikako nemogu mjeriti po kvaliteti, no kako kaze Hobby M, i ICM ima upotrebnu vrijednost, no za maketare koji ne mesare vec rade OOB, revell je definitivno bolji izbor.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Pon Stu 13, 2006 11:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Aj sad MiG -a 25, on mi je napetiji. Pozdrav od srca, zbilja guštam ovo čitat. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Stu 13, 2006 11:21 pm Naslov poruke: |
|
|
nazalost, nemam ga, iako dajem lijevo jaj... pardon, bubreg lijevi za njega. Hasegawu u 1/72 ignoriram, a neki drugi ne mogu nabaviti....barem dok revell ne izda svoga, a i to bi trebalo za koji mjesec biti..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 14, 2006 12:56 am Naslov poruke: |
|
|
Vezano uz ovu temu, evo i jednog zanimljivog linka da pogledate što čovjek dobija iz Zvezdinog MiGa-31, a ujedno se kroz njegov rad može vidjeti koji dijelovi ovog modela zahtjevaju posebnu pažnju i prilagodbe:
http://s102164210.onlinehome.us/forums/index.php?showtopic=95851 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Stu 14, 2006 10:02 am Naslov poruke: |
|
|
Recenzije su ti sve bolje Reaper. Imam tu maketu u originalnom Zvezdinom pakiranju i ovaj link koji je dao HobbyM je zaista informativan. Meni najviše upada u oči kod te makete siromašan cockpit i predebela loše pozicionirana krilna pregrada. Panelizacija je ponešto preduboka, ali nakon primera, brušenja površine i dobrog sloja boje i laka sve bi trebalo doći na svoje... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 14, 2006 11:05 am Naslov poruke: |
|
|
Reaper, odlicno
U svom nedavnom pohodu na maketarske ducane i sam sam prisvojio doticnu maketu i mogu rec da sam vrlo zadovoljan istom  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Uto Stu 14, 2006 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
Ovako, zahvaljujuci Hobby M-u i linku koji je dao, nakon pogeldanih slika, sad znam sto je mislio kad je rekao da se moze kombinirati ICM i revell, odnosno tocno znam koje dijelove je ICM bolje i tocnije napravio.....
Takodjer, sad mi je jasno da je revell=zvezda i da nikakve razlike osim ambalaze nema izmedju tih maketa.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 14, 2006 11:32 am Naslov poruke: |
|
|
| Hobby M Napisao/la: | | Negdje sam svojedobno pročitao da se točan MiG-31 može dobiti križanjem Zvezde/Revella s ICM-om, ali ne znam detalje o tome što bi trebalo uzeti iz kojeg modela. Također na tržištu postoje Condorov, Koprov i MAC-ov MiG-31, koji su vjerojatno inkarnacije jednog od ova dva |
Maketa nije od ICM-a, vec od Condora (koji je napravio i MiG-25). ICM, Eastern Express, Kopro, MAC koriste Condorov kalup.
Sto se tice kombinacije, naglasak nije na točnosti, već se radi o tome da Zvezdin model ima preduboke i presiroke panele, ali bolje detalje pa se predlaze kombiniranje Condorovog trupa sa Zvezdinim dijelovima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 14, 2006 11:52 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da to kombiniranje ipak ima veze s konturnom točnošću. Naime, na netu se može naći nešto fotki složenih modela od Zvezde i Condora/ICM-a, pa se njihovom usporedbom već na prvi pogled može zaključiti da se konturno razlikuju. Kako nisam stručnjak za MiG-31, teško mi je tako "od oka" reći što izgleda bolje, ali je definitivno činjenica da su konture ta dva modela već na prvi pogled različite.
Hobby M: poruka promijenjena dana: Uto Stu 14, 2006 12:24 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Uto Stu 14, 2006 11:57 am Naslov poruke: |
|
|
evo vec dobrih sat vremena usporedjujem detalje icm/revell s slikama, i ova gornja izjava (ijozic)mi bas ne sjeda, iz vise razloga.... tocnost, kao konturna ili kod sastavljanja.... pogeldaj malo profile revella, icm-a i condora... (mislim na sastavljene makete) pa ces vidjeti da ima velike razlike, a neke sam ti (dimenzijske) i naveo, pa tako icm i revell/zvezda po meni nikako nemogu imati iste kalupe, no mozda i grijesim....
iako revell/zvezda ima duboke panele, one su za razliku od ICM-a puno kvalitetnije napravljene, i odgovaraju crtezima, dok ICM-ova krila imaju naznacene samo osnovne line. Medjutim, ono sto revell na krilima nema, a icm ima, su dva, da ih tako nazovem "podizaca", velicine 2x2mm (ako ste citali post na arc forumu, vidjeli ste da ih lik pravi sam)....
Takodjer, revell/zvezda maketa je model ranije verzije zrakoplova (A ili cak prototip), dok je ICM napravio noviju verziju.... pa tako, kod revella vanjski dio motora odgovara A varijanti (s onim lisnatim pregradama), dok ICM-ov odgovara novijim varijantama, znaci okrugli, s urezanim pregradama, sto u biti i vise lici originalu od revella...
Repni dio icm ima tocnije napravljen, prvenstveno "podizace", te onaj vodoravni stabilizator na repovima, kojeg kod revella nema, a takodjer odgovara kasnijim varijantama zrakoplova.. Usisnici zraka su kod revella takodjer od ranije varijante, isto kao i icm-ovi, sto se vidi po kutu napram trupa, jer bi kod novijih trebali ici blago prema dole, dok su ovdje napravljeni pod pravim kutem...
Ovo su samo zapazanja na brzinu, mozda sam nesto i fulao, kad se probudim probati cu detaljnije analizirati dijelove, no mislim da se slobodno moze reci, ukoliko se radi prototip onda revell/zvezda moze proci OOB, no ukoliko se misli raditi kasnija varijanta, link imate, tamo je detaljno prikazano sto sve treba promjeniti i dodati..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 14, 2006 11:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Reaper,
s obzirom da si krenuo s usporednom analizom, a i pretpostavljam da o MiGu-31 znaš puno više od mene, možeš li napraviti neku preporuku kako iz ova dva modela dobiti dobar MiG-31, te preporučiti neku referentnu dokumentaciju? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|