Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

17. CRNA kRALJICA
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Pet Ruj 16, 2022 7:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

MAK2020 Napisao/la:
Zanimljiva rasprava. Uvijek sam se pitao koji su to objektivni - mjerljivi parametri koje se sudi, i koje će svaki sudac, svugdje na svijetu dosuditi isto.
Pozdrav.

Suđenje je težak posao I nitko u tome ne uživa.
Parametri kad sudim su osnove maketarstva:

1.kako je maketa sastavljena, ima li možda vidne spojeve, geometrija (krila, rep, podvozje)

2. Farbanje i oznake: je sloj farbe debeo, da dekali ne srebre itd.

3. ako Ide kroz tačku 1 i 2, tek onda se se spustim u pravilnost boja, weatheringa, generalno dojma makete (u glavno su više manjše sve pretamne) I ostalih detajla (PE, dorade itd)

4. Ako još uvjek nema favorita, ima prednost maketa koja je teška za sastavit.

Na žalost, teško je pronači makete koje idu kroz tačku 1 I 2.

I da, sudio sam na CK I recimo kod helikoptera bila je samo jedna jedina maketa gde se nije vidjelo spoja na polovinah trupa. U avionima 72 bilo je bolje ali su sve makete bile pretamne.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Ruj 16, 2022 8:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Grega što si opisao kako sudiš. To je po nekom pravilniku organizatora ili svaki sudac ima svoje kriterije u ovom slučaju na CK (nisam proučavao pravila ovog organizatora)? Zašto pitam? Da li je moguće da se dogodi da 1. 2. i 3. mjesto ne dobije nitko, ili 1. mjesto dobiva obavezno najbolji od najgorih? Idem malo prema apsurdu s pitanjem, jer ako nema zakona - nema niti suda, a onoliko koliko je zakon labav - ako se može široko tumačiti - toliko je za očekivati i da sud bude labav. A to otvara prostor razno raznim komentarima (pa i ovdje na ovoj temi) (nisam siguran koliko je većina ljudi toga svjesna u svakodnevnom životu, u mnogo bitnijim stvarima).

Pozdrav.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Pet Ruj 16, 2022 8:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

MAK2020 Napisao/la:
Hvala Grega što si opisao kako sudiš. To je po nekom pravilniku organizatora ili svaki sudac ima svoje kriterije u ovom slučaju na CK (nisam proučavao pravila ovog organizatora)? Zašto pitam? Da li je moguće da se dogodi da 1. 2. i 3. mjesto ne dobije nitko, ili 1. mjesto dobiva obavezno najbolji od najgorih? Idem malo prema apsurdu s pitanjem, jer ako nema zakona - nema niti suda, a onoliko koliko je zakon labav - ako se može široko tumačiti - toliko je za očekivati i da sud bude labav. A to otvara prostor razno raznim komentarima (pa i ovdje na ovoj temi) (nisam siguran koliko je većina ljudi toga svjesna u svakodnevnom životu, u mnogo bitnijim stvarima).

Pozdrav.

OK, to nije zakon. Postoje neka pravila a ta su veoma fleksibilna. Ja sudim po svom maketarskom mišljenju I mislim da pošteno. U svakom slučaju je najbolje, da je sudaca u kategoriji više. 3 recimo.

A dodjele nagrada su isključivo stvar organizatora. U Mosonu se recimo prije nekoliko godina desilo, da je u kategoriji od recimo 50 maketa samo jedna osvojila bronzu... I nije bilo ni zlatne ni srebrne. Kod naših natjecanja desi se mnogo puta da pobjedi najbolja od najgorih. Što je za mene šteta, jer kvalitet maketa na ovaj način nikad neče biti bolji. (po onoj izrjeki: bolje biti prvi na selu nego prvi u gradu) Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
PorukaUpisano: Pet Ruj 16, 2022 9:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Thnx!

(Zapravo, svako pravilo je u svojoj biti zakon Wink )

Pozz!
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pet Ruj 16, 2022 9:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da CK sa punim pravom nosi titulu najvećeg "međunarodnog" maketarskog takmičenja u Hrvatskoj jer će vrlo brzo broj stranih natjecatelja premašiti broj domaćih. Nemali broj domaćih maketara, od kojih su neki vrhunski "meštri" svjetske klase, već godinama ne učestvuju na CK, ali to možda organizatoru i odgovara.
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Pet Ruj 16, 2022 11:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="mskukan"]
Iwtcha Napisao/la:
mskukan Napisao/la:

Pa rezultati su objavljeni na službenim stranicama Crne kraljice.
A nešto sam načuo da je i član MK Grunf bio sudac na CK. Nadam se da nije dosuđivao za "svoje".

ne vidim, bar ja, jedino da nije nešto friško...

Misli na gregu

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Dario

Član od: 15 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 1:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam sudio dva-tri puta. Ništa lakše: Odmah eliminiraš sve ružne iz kategorije: Sve obično zelene/tamnožute tenkove, sve avione u dvobojnoj shemi, sve brodove na stalku, a ne na vodi i sve automoto koji su bez greške. E, da, i sve vinjete/diorame na kojima ima neke hrane. Ostalo posložim po kul faktoru i gotovo. To treba bit standard. 😎

Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 11:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dario Napisao/la:
Ja sam sudio dva-tri puta. Ništa lakše: Odmah eliminiraš sve ružne iz kategorije: Sve obično zelene/tamnožute tenkove, sve avione u dvobojnoj shemi, sve brodove na stalku, a ne na vodi i sve automoto koji su bez greške. E, da, i sve vinjete/diorame na kojima ima neke hrane. Ostalo posložim po kul faktoru i gotovo. To treba bit standard. 😎

Ovo nema veze s vezom
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 1:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dario, mogu pitati kakvi su to kriteriji, po logici brodova na stalku (a nisu diorama ili vinjeta) onda eliminiraš sve letječice ili vozila koja nemaju komad tla, piste ispod, recimo ako su na drvenoj podlozi ili sl!?!?
Zar se ne treba ignorirati sve van makete!?!?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mskukan

Član od: 08 Svi 2007
PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 1:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dečki, prca vas

Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 2:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A gle moguće, zapravo nadam se 🤷🏻‍♂️.
Jer neki potegnu i par stotina km da dođu i vrate se sa takmičenja.
I sad ako se u prilično ozbiljnoj temi misli da je netko iznad drugih pa podjebava to bi trebalo najviše brinuti organizatore 🤷🏻‍♂️.
Naravno da nikad većina nije zadovoljna rezultatima, to je neupitno, i iako velika većina i dolazi zbog druženja ipak nam je svima drag pozitivan rezultat.
Ali zadnja stvar da nakon primjedbi ide podjebavanje, teško da će taj ali i još poneko ulupati cijeli dan , nekih tisuću kuna i da ga se onda još podjebava .
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Doodeck

Član od: 05 Pro 2009
PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 2:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ak se ne prestanete svadit, svaki bu u svoju klupu išel!
Natrag na vrh
Iwtcha

PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 2:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:
Dečki, prca vas

Skužil sam, al prekasno, več mi ga je uvalil 😁
Natrag na vrh
Iwtcha

PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 2:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Doodeck Napisao/la:
Ak se ne prestanete svadit, svaki bu u svoju klupu išel!

A ne, ja se ne svađam sa nikim. Osim povremeno sam sa sobom... A za to mi je psihijatrica rekla da je u redu na budalu se izvikati 😁👍🍻
Natrag na vrh
Dario

Član od: 15 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Ruj 17, 2022 3:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
A gle moguće, zapravo nadam se 🤷🏻‍♂️.
Jer neki potegnu i par stotina km da dođu i vrate se sa takmičenja.
I sad ako se u prilično ozbiljnoj temi misli da je netko iznad drugih pa podjebava to bi trebalo najviše brinuti organizatore 🤷🏻‍♂️.
Naravno da nikad većina nije zadovoljna rezultatima, to je neupitno, i iako velika većina i dolazi zbog druženja ipak nam je svima drag pozitivan rezultat.
Ali zadnja stvar da nakon primjedbi ide podjebavanje, teško da će taj ali i još poneko ulupati cijeli dan , nekih tisuću kuna i da ga se onda još podjebava .

Ne, smrtno sam ozbiljan kao što je ovo smrtno ozbiljna tema i i ne pada mi napamet biti neozbiljan u ovakvim situacijama. Ja sam iznio svoje metode suđenja (koje su vrlo bliske metodama kolega iz SAD-a i Japana koji su tražili najoptimalniji način za odsudit kategorije sa po više stotina maketa). Za kraj, sačuvaj Bože da bih nekoga podjebavao. Pa to bi bilo neljudski u ovako ozbiljnim temama i nitko to ne zaslužio. Sad sam ja uvrijeđen. Lijepi pozdrav.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Naprijed
Stranica 4/12

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma