Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Isopropil Alkohol za skidanje boje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
SturmmannDado

Član od: 12 Svi 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Lip 26, 2022 7:10 pm    Naslov poruke: Isopropil Alkohol za skidanje boje Citiraj ovaj komentar

Znam da postoje maketarska sredstva za skidanje boje, uglavnom dobro odrade svoj posao, ali su jako skupe.

Tražim drugo riješenje.

Inače sam koristio alkohol etanol 96%, ali problem je kad ga se ostavi u posudi ili kantici nakon par sati počne hlapit i slabit.

Ako je u zatvorenoj kanti svakim satom gubi jačinu i za par dana je pre slab za skidanje boje.

Zanima me jel netko koristio izopropil alkohol za skidanje boje i kako se on ponaša?

Član od: 05 Pro 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Lip 26, 2022 11:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Skidao sam s njim Ammo akrilne boje i dosta je dobro išlo. Bilo je problema na nekim mjestima s primerom (One shot). Natopit, upregnt četkicu za zube i i češi. I koristi rukavice!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Lip 26, 2022 11:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U čipoteci ima za kupit isopropyl alkohol (IPA), u bočici je i ne hlapi, probaj s tim. Al najbolja stvar za skidanje boje je paint remover od VMS-a, taj skida sve a ne oštećuje ništa
https://www.vms-supplies.com/clean-slate-remover
Natrag na vrh
Jazzo

Član od: 13 Sij 2006
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Pon Lip 27, 2022 7:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš sam ovaj vikend sa IPA-om skidao boju. Preporučio bi ga za MrColor lacquer boje. za ove druge nije baš efikasan, bar mi se tako čini. Koristio sam IPA koji mi stoji u zatvorenoj posudi oko dva tjedna. u tu posudu sa IPA-om stavljam 3d print i onda ide u ultrazvučnu čistilicu. Znači IPA je več dosta odstajao i MrColor je super skidao.
Natrag na vrh
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Pon Lip 27, 2022 11:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Funkcionira i sintetičko ulje za kočnice. Ja koristim INA Uka 5.1.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
skobe

Član od: 29 Stu 2006
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pon Lip 27, 2022 3:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kad se permetal prestao koristit?
Natrag na vrh
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Pon Lip 27, 2022 8:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ipa skida ono sto permetal i domestos ne mogu
Evo ja nedavno skidao enamel boju bojanu kistom prije 17 godina
Malo teze je isao dio koji je bio metalizer, ali generalno je islo sve dolje uz mjestimicno pomaganje četkicom
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma