Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Damir
| | Član od: 09 Ožu 2022 | | Poruke: 7 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ožu 10, 2022 7:19 am Naslov poruke: |
|
|
| Fotografije su u googlovom albumu pa ako imaš gmail pošalji mi ga u privatnu poruku i otvorit ću ti pristup brojnim dokumentima i fotografijama |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Damir
|
Upisano: Čet Ožu 10, 2022 7:34 am Naslov poruke: |
|
|
Prema svjedočenju logoraša Petar Peko Cote Adalbert Rogulja se poslije rata našao u Austriji.
„Kad je saznao kako se osuđuju i pogubljuju njegovi zrakoplovci, odlučio se vratiti u Hrvatsku i spriječiti njihovu likvidaciju. Mislio je da će moći reći komunističkim vlastima da ne ubijaju zrakoplovce, jer oni nisu krivi. Ako je netko kriv, onda je to on, njihov zapovjednik. Tako bi trebalo biti u civiliziranom svijetu, mislio je taj pošteni čovjek, vojnik od zanata i časni zapovjednik. S tim uvjerenjem došao je u Zagreb i prijavio se u OZNU. Međutim, zločinačka vlast i dalje je osuđivala i ubijala zrakoplovce, a pukovnika Rogulju je osudila na deset godina robije. U Gradiški su njegovo ponosno i časno držanje pokušali slomiti čestim osudama samicom. Mučenja su toliko narušila njegovo zdravlje da je od upale bubrega umro u strašnim mukama u samici. Njegovoj udovici i sinu nisu ga ni mrtva htjeli izručiti, niti su dali da se obilježi njegov grob.“ (Petar Peko Cota „SVJEDOČENJA“, Croatiaprojekt, Zagreb 1994.)
Zanimljivo svjedočenje, a to da je Adalbert na sudu izjavio "ubijte mene a zrakoplovce pustite. Oni su provodili moje zapovijedi!" to je istina.
Naime, nakon izlaska s robije negdje 1957. godine zrakoplovni dopukovnik Hinko Hubl je potpuno istu stvar ispričao doušniku UDBE za kojeg mu nije bilo na kraj pameti da ga špijunira. Još je dodao da se "ta izjava s držanjem dopala novim vlastima te ga nisu ubili i dosuđeno mu je SAMO 10 godina zatvora". To svjedočenje je završilo u Hublovom dosjeu kojeg je godinama stvarala Služba državne bezbednosti. Hubl je uspio emigrirati u Austriju sa suprugom i kćerkom najkasnije 1965. godine. Supružnici su sahranjeni u okolici Salzburga i još uvijek tražim podatke o godini i točnom mjestu smrti. (Natuknica Josipa Novaka od 7.2.22.) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Ožu 12, 2022 10:58 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | Milivoj- Milček Rogulja se školovao i diplomirao na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Beogradu – kao pilot izvidnik. Bio je prvi u 1. klasi Zrakoplovne akademije i od kralja dobio je bodež s posvetom. U avijaciji NDH bio je pilot izvidnik te je od 1941. do 1944. dva put srušen. Od svibnja 1942. stacioniran je na Aerodromu Rajlovac kao potporučnik navigator, a od travnja 1943. prelazi u Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zagreb. Zarobljen je kao zapovjednik ratnog aerodroma u Bjelovaru u svibnju 1945. u činu poručnika.
Umro je u Dubrovniku 1974. godine gdje je i pokopan u obiteljsku grobnicu Zavadlav. |
Poštovani,
da li su navedeni Rogulje (Adalbert i Milivoj) odnosno Vi sami možda u nekoj familijarnoj poveznici s pričuvnim nadporučnikom i letačem - izvidnikom austrougarskog zrakoplovstva (u I. svj. ratu) Milošem Roguljom (plem.) od Ivanpolja? Ako nemam krive podatke, rođen je 1896. u Zagrebu, a poslije I. svj. rata je bio pričuvni (pješački) časnik u vojsci KSHS/KJ. Inače, bio je priznati entomolog amater (lepidopterolog, leptiri) ...
Hvala na odgovoru. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Damir
|
Upisano: Ned Ožu 13, 2022 7:51 am Naslov poruke: |
|
|
Baš me iznenadilo Vaše pitanje o Ivanpoljskima. U mom djetinjstvu se često spominjalo kako su naši Rogulje Ivanpoljski. Ne sjećam se da je itko to opširnije objašnjavao, to je išlo onako usput i vremenom je potpuno ishlapilo. Pokušavao sam na kartama pronaći to Ivanpolje, bezuspješno. Kako su Rogulje generacijama bile u austrougarskoj službi, uglavnom u vojnim zanimanjima, nisu baš puštali korijenje te je i istraživanje o njihovim životnim sudbinama otežano. Vrlo je vjerojatno da su Adalbert i Milivoj, obojica piloti izvidnici, bili rođaci Miloša Rogulje i da su zapravo bili iz istog „plemena“.
Da, bilo je govora i o dvorcu, zgradi ili utvrdi u kojem su im preci živjeli – s tri tornja po kojima su i dobili prezime Rogulja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Damir
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 13, 2022 5:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Također sam i ja svojevremeno bezuspješno pokušavao pronaći to Ivanpolje, pa se ne čudim da ni Vama nije uspjelo ...
Nadam se da ćete uspjeti ponešto istražiti i doznati više o toj Vašoj lozi...
Već je afirmativna i činjenica da se to spominjalo u obiteljskoj predaji ...
Za ponešto više o Milošu i njegovoj službi u habsburškom LFT-u, adresa je Kriegsarchiv u Beču, a zasigurno su ondje pohranjeni i njegovi personalakti (PA) iz vojne karijere, a usput i njegove generalije (zavičajnost i dr.). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|