Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Stolna lampa za maketarenje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
killa

Član od: 15 Ruj 2009
PorukaUpisano: Uto Velj 08, 2022 9:41 am    Naslov poruke: Stolna lampa za maketarenje Citiraj ovaj komentar

Pozdrav, nakon valjda 10 godina mi je otisla stolna lampa za maketarenje s lupom (nesto poput ovoga).

Zakljucio sam da mi lupa mozda nije potrebna, pa trazim neke sugestije sto vi koristite kao stolnu lampu za maketarenje (svakako bi nesto sto daje dosta svijetla).

Lp
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Doodeck

Član od: 05 Pro 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Velj 08, 2022 10:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nedavno sam kupio u Pevecu dvije dosta jeftine uredske stolne lampe na dugačkim pokretljivim rukama pa ih mogu razvuć i stisnut kak mi paše.
https://pevex.hr/unutarnja-rasvjeta-stolna-skolska-e27-40w-72cm-tl-311-bijela-04140-210800.html
Staviš led žarulje i da vidiš miline... Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Uto Velj 08, 2022 7:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam identičan setup kao Doodeck. Radi Smile

Samo pazi da u obe lampe staviš LED-ice iste topline... Ne pitaj, kako znam... Mr. Green
Natrag na vrh
Doodeck

Član od: 05 Pro 2009
PorukaUpisano: Uto Velj 08, 2022 7:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, uzmi bijele, cca 5000 kelvina
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Uto Velj 08, 2022 9:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Doodeck Napisao/la:

Prema mojem iskustvu 5000 Kelvina je previše plava nijansa, poput nekadašnjih fluorescentnih lampi i jako iskrivljuje nijanse boja .... zato preporučam da ne uzimaš više od 3000 Kelvina, a najbolje paziti na Ra faktor (sličnosti sunčevoj svijetlosti) - što veći to bolje svijetlo.

Vojo
Natrag na vrh
MakroMaki

Član od: 27 Kol 2013
PorukaUpisano: Uto Velj 08, 2022 10:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije toliko bitna lampa koliko izvor svjetlosti.

4500-5000K je najbliže dnevnom svjetlu. Uz to gledaj da žarulja ima što viši CRI (color rendering index) da se boje pod svjetlom prikazuju kako treba. Ja sam sebi naručio nešto bolesno iz Japana i sad napokon mogu maketariti i ponoći.

M

MK Grunf website
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
killa

PorukaUpisano: Sri Velj 09, 2022 8:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na sugestijama, trazim sad malo po webshopovima neku zarulju E27 grla (da mogu upasati u ovu lampu iz pevexa) ali nigdje ne nalazim zarulju od 4500-5000 K i da ima CRI 90, ima li tko kakve konkretne sugestije za nju ili zna gdje se moze kupiti?
Natrag na vrh
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Velj 09, 2022 10:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pogledaj u Bauhausu.
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Velj 09, 2022 11:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pogledaj u Bauhausu.
Hrvoje

Član od: 16 Sij 2015
PorukaUpisano: Sri Velj 09, 2022 11:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

killa Napisao/la:
Hvala svima na sugestijama, trazim sad malo po webshopovima neku zarulju E27 grla (da mogu upasati u ovu lampu iz pevexa) ali nigdje ne nalazim zarulju od 4500-5000 K i da ima CRI 90, ima li tko kakve konkretne sugestije za nju ili zna gdje se moze kupiti?

Uz Bauhaus, možeš i ovdje pogledati. Najbolje je da ih nazoveš.

https://mar-mir.hr/
https://art-rasvjeta.hr/

MakroMaki Napisao/la:
Nije toliko bitna lampa koliko izvor svjetlosti.

4500-5000K je najbliže dnevnom svjetlu. Uz to gledaj da žarulja ima što viši CRI (color rendering index) da se boje pod svjetlom prikazuju kako treba. Ja sam sebi naručio nešto bolesno iz Japana i sad napokon mogu maketariti i ponoći.

M

Što si naručio? Da vidimo to čudo Very Happy
Natrag na vrh
killa

PorukaUpisano: Sri Velj 09, 2022 12:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na odgovorima,

Bio sam i u bauhausu i u art rasvjeti, nazalost imaju opcije ili 4000 ili 6500 K, pa jos trazim neke alternative.

Javim svakako kad nadem da i drugi imaju taj info.

Poz
Natrag na vrh
MakroMaki

Član od: 27 Kol 2013
PorukaUpisano: Sri Velj 09, 2022 1:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hrvoje Napisao/la:
Što si naručio? Da vidimo to čudo Very Happy

To:

https://store.yujiintl.com/blogs/high-cri-led/how-to-find-the-best-desk-lamp-for-your-needs

5000K, CRI >97.

Uzeo prije kojih 5 godina, sad vidim da sličnih stvari ima i po EU.

Zapravo sam si htio napraviti ovako nešto:

Al eto...

M

MK Grunf website
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Špicfajer

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Kastela,Croatia
PorukaUpisano: Ned Velj 13, 2022 7:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Doodeck Napisao/la:

Prema mojem iskustvu 5000 Kelvina je previše plava nijansa, poput nekadašnjih fluorescentnih lampi i jako iskrivljuje nijanse boja .... zato preporučam da ne uzimaš više od 3000 Kelvina, a najbolje paziti na Ra faktor (sličnosti sunčevoj svijetlosti) - što veći to bolje svijetlo.

Vojo

Ovo ja zovem - znanjem😀😎. Pa ti mišaj boju po danu ili pod 5k kelvina 😎.
Da se ko ne bi našao uvrijeđenim, šjor Vojin komentar, je jedan od najboljih na koji sam naletio u zadnjih par godina.
Ipak znam nešto o fotografiji i svijetlu😉.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma