Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Ned Pro 19, 2021 6:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | | Spominjem Takom, da nije to neki prepak AMMO od Mig Jimenez T54B ? |
Prema informacijama koje ja imam (čitao na internetu) to je ista maketa. MiG nije radio svoje makete, on je organizirao stvar i moguće napravio nekakav 'master', ali već je i njegovu maketu radio (fizički) Takom ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 555 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Ned Pro 19, 2021 7:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo, jesi grijal gusjenice da bi se savile ( preporučeno na sastavnici ) ?
Pozdrav ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Pro 19, 2021 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Groff Napisao/la: | Vojo, jesi grijal gusjenice da bi se savile ( preporučeno na sastavnici ) ?
Pozdrav ! |
Negative!
Išao sam po sistemu Zvezdinih 'klik-klak' maketa - na mjestima gdje se trebaju savinuti sam na spoju članaka zarezao po cijeloj širini, najprije sa pilicom a onda sa nožićem za urezivanje (da utor bude trokutasti). Onda se lako savijaju bez pucanja ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
|
Upisano: Ned Pro 19, 2021 9:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | | Groff Napisao/la: | Vojo, jesi grijal gusjenice da bi se savile ( preporučeno na sastavnici ) ?
Pozdrav ! |
Negative!
Išao sam po sistemu Zvezdinih 'klik-klak' maketa - na mjestima gdje se trebaju savinuti sam na spoju članaka zarezao po cijeloj širini, najprije sa pilicom a onda sa nožićem za urezivanje (da utor bude trokutasti). Onda se lako savijaju bez pucanja ....
Vojo  |
Joj ako mi tvoj savjet upropasti delo, osposobit ću one druge modele i poć ću priko mosta !  _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Pro 20, 2021 8:51 am Naslov poruke: |
|
|
| Groff Napisao/la: | ....
Joj ako mi tvoj savjet upropasti delo, osposobit ću one druge modele i poć ću priko mosta !  |
Mene nema, na skijanju sam ....!!!!
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
|
Upisano: Pon Pro 20, 2021 11:16 am Naslov poruke: |
|
|
Napravit ću ti ambuš na Sv. Marku ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Uto Pro 28, 2021 1:07 pm Naslov poruke: Glavni kotači T-55 |
|
|
Ajmo znalci ....
Radim (još jednog) Italerijevog T-55 i lijepim glavne kotače .... spoj vanjskog i unutarnjeg kotača je napravljen tako da se može zalijepiti samo u jednom položaju - i to (u ovom slučaju) tako da se rebra kotača (vanjskog i unutarnjeg) ne poklapaju ....
Sad, ja sam bio uvjeren da se vanjski i unutarnji moraju poklapati (rebro sa rebrima, rupe sa rupama) i pokušavam odgonetnuti to po slikama li se ne vidi. Na crtežima (sa neta) ispada da se ipak ne poklapaju tj. tamo gdje je na vanjskom kotaču rebro na unutarnjem je rupa tj. praznina ....
Ima li netko dobre slike toga gdje se točno vidi kako se ti kotači spojeni tj. kako se preklapaju?
Hvala unaprijed (iako sam kotače već zalijepio - vjerojatno krivo )
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zgaga
| | Član od: 21 Ožu 2006 | | Poruke: 19 | | Mjesto: Zgornja Šiška |
|
Upisano: Uto Pro 28, 2021 1:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo ti slika, kako se preklapaju.
zgaga |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Uto Pro 28, 2021 5:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala zgaga, to mi je trebalo .... sad mi je sve jasno .... znači da sam krivo lijepio ....
Baj-d-vej, jel' ja to dobro vidim da su na slikama različite gusjenice - na gornjoj starije OMŠ a na donjoj novije RMŠ ....?
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zgaga
| | Član od: 21 Ožu 2006 | | Poruke: 19 | | Mjesto: Zgornja Šiška |
|
Upisano: Uto Pro 28, 2021 6:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Donje su sa M-55S.
zgaga |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Sij 03, 2022 2:45 pm Naslov poruke: Dragon NEO TRACK |
|
|
Da ne otvaram novi topik ....
dali netko od vas 'tamo vani' ima iskustva sa novim Dragonovim 'Neo track' gusjenicama? U čemu je razlika, u čemu je štos? Reklamiraju kao da se lako radi ovješenje - jeli to stvarno tako? Dali su radi toga makete (iste kao i prije ali sa novim gusjenicama) toliko skuplje (20%)?
Što se mene tiče, drago mi je da su se vratili na normalan način izrade tj. slaganja gusjenica - posebno kotači, posebno gusjenice i - lijepi Miško ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sri Sij 26, 2022 2:26 pm Naslov poruke: Malo plivanja .... |
|
|
Maketa: Soviet 9K714 Oka (SS-23 Spider)
Proizvođač: Hobby Boss, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 82926
Na prvi pogled:
Veća kutija (poput IBG-ovih većih kutija) sa poklopcem (jupi!) i odličnim crtežom na sebi.
U kutiji, koja je podijeljena unutarnjim kartonom, se dobivaju tri stabla od pješčano žute plastike veličine oko trećine kutije, zasebno gornji i donji dio vozila i neki detalji (rađeni kliznim kalupima), pa gume od gume (8 kom), jedno minijaturno stablo prozirne plastike sa svim staklima (u jednom komadu), minijaturni listić metala (sa dvije mrežice motora) i isto tako minijaturni listić oznaka.
Crno-bijela uputstva su dana u obliku knjižice na 8 strana u nekom čudnom formatu (valjda nekakav kineski A5) i uz to se dobiva i A4 list u boji na sjajnom papiru sa shemama bojanja.
Sve je upakirano u zasebnim najlonima i još k tome iznutra zaštićeno onim tankim spužvama. Mislim da je nemoguće da se išta od plastike razbije!
Cijela maketa djeluje vrlo ozbiljno, detalji (ona uzdužna rebra) izgledaju dobro i eto - nema druge nego pogledati dali nešto kvari taj prvi dojam.
Slaganje:
Do sada sam složio samo jednu makeru od Hobby Boss-a (Merkava IV) i nije ostavila neki poseban dojam na mene. Imala je gusjenice u jednom komadu (što mrzim), površinski detalji su bili odlični, pasanje dijelova isto tako. Najviše me se dojmila želja HB-a da čim veći broj dijelova radi u jednom komadu kliznim/bočnim kalupima i to mi se nekako činilo kao pretjerivanje, kao da se žele praviti važni što to oni mogu (a drugi valjda ne mogu?).
Kod ove makete mi se čini da se ponavlja ista priča - kao da je zaslijepljenost mogućnostima tih kliznih/bočnih kalupa onemogućila racionalno gledanje na jednostavnija (i za nas maketare pravija) rješenja. Nemam koristi od fantastično napravljenog dijela koji ima fenomenalne detalje sa svih mogućih strana ako taj dio ne paše na onaj drugi, ako ga ne mogu uklopiti ili ga moram pripasivati pola sata da izgleda u redu. Pojedinačno su dijelovi odlični, ali sklop ....?
Zaslijepljenim tim mogućnostima 'lijevanja' sa svih strana proizvođač ne vidi očite nedostatke koje treba riješiti zasebnim dijelovima - na pr. krilca rakete, koja su u transportnom položaju priljubljena uz tijelo rakete, su napravljena tj. 'izlivena' se tijelom rakete - i to izgleda grozno. Za ne napraviti četiri zasebna dijela (možda čak i mrežicu krila ponuditi od metala - ako se baš žele qurčiti) koja ćeš normalno zalijepiti.
Na ovoj maketi se k tome inzistira i na spojevima sa kukicama, zakačkama, ne znam kako nazvati. To su oni spojevi (najčešće plastični) koje jako mrzim kod daljinskih uopravljača - kada tipke više neće da vas slušaju i onda pokušavate otvoriti te dvije polovice daljinskog. One su spojene sa onim 'lastinim repom' (dali se to tako zove?) kada stisnete pa klikne i više ih ne možete rastaviti bez da ne oštetite te 'repove'. Eeee, takvih dijelova ovdje ima mnogo. Previše.
Zašto? Ne znam. Znam samo da su netočni i da ne drže toliko čvrsto da se ne vide pukotine nakon toga. Tako da je ispalo da sam ja te 'repove' malo pomalo skidao skalpelom i onda na miru (onom blaženom maketarskom miru) sastavljao te dijelove bez da brinem kako ću ih rastaviti ako treba. A treba, jer kako ćeš lijepiti dijelove bez 'dry runa', bez probe na suho. Je ne znam kako drugačije.
Dio dijelova je napravljen tako da može i 'raditi' - mislim da se može okretati u nekom 'otvoreno-zatvoreno' položaju - pri tome mislim prvenstveno na 'kutiju' za bojevu glavu rakete, 'vrata' na krovu vozila koje pokrivaju raketu, sama lansirna šina, kotači .... čemu to? Napravljeno je kao da se netko želi tj. može igrati sa time. Totalno bez veze jer 'šarke' koje su napravljene za to su ogromne i nekoliko puta veće nego u stvarnosti, a na koncu ionako morate zalijepiti u nekom položaju jer samo od sebe to ne stoji. Totalna glupost.
Mnogo (po mom sudu - previše) detalja je 'izliveno' u jednom komadu, posebno oni sitniji. Meni su najprije i najviše u oči upale drške (obične za hvatanje ili otvaranje poklopaca) - njih na vozilu ima jedno dvadesetak - što i nije čudo jer, kad ta 'barka' plovi, treba je i 'ćapat za neč'. Nije u redu da ih nisu dali kao zasebne dijelove - ma koliko debele drške bile (od plastike). Da sam pravi maketar trebao sam sve skinuti, izbušiti rupe i napraviti nove od žice.
Plastika makete je dosta tvrda i krta što je meni pomalo neugodno za rad. Cijela maketa je od te nekakve tamnožute plastike - u početku sam mislio da je to radi jedne od predloženih shema u koju se može pobojati maketa ali sam se onda dosjetio da je i Merkava bila od iste plastike. Očito se radi o malo drugačijoj plastici - možda optimiziranoj za klizne kalupe. U svakom slučaju plastika je posebna - to vidim i po tome što je raketa (u ovoj kutiji) cijela napravljena iz jednog punog komada! Velika je gotovo kao i moj prst - a nigdje niti sjene nekog utonuća (sink marka). Fantastično!
Unutrašnjost kabine ima razumno dobre detalje, stolice jesu malo 'drvene' ali ostalji detalji (već izliveni) su OK, posebno instrument ploče - čak se dobiju i dvije naljepnice (dekali) za ekran kompjutera i satove vozača. No sve to nema baš jako smisla jer, iako su prozori dosta veliki i ima ih mnogo, stakla na njima su jako debela i, iako lijepo prozirna, se ustvari od unutrašnjosti ne vidi ništa. A kako vozilo nema klasičnih vrata već samo poklopce na krovu kabine koji (nažalost) nisu dani kao zasebni komadi (živjelo 'lijevanje' u jednom komadu!) 'uzalud vam trud, svirači' ....
Kao što rekoh, raketa je jako lijepo napravljena, iako samo iz dva dijela. Ovo 'lijepo' se ne odnosi na krilca, naravno. No bez veze je spoj rakete sa lansirnom gredom - preko dva čepa koji su dobri i čvrsti ali vrlo vidljivi kad je raketa u uzdignutom položaju tako da djeluje previše 'igračkasto' (opet!).
I na koncu, ova maketa (9K714 Oka) me je posebno zanimala iz dva razloga - da vidim kakve su makete od Hobby Boss-a (načelno) - nemaju veliki izbor (u 1/72) ali imaju vrlo zanimljive teme; s druge strane u oko mi je baš upala ova Oka jer sam htio usporediti kvalitetu (makete) sa Zvezdinim Iskanderom (9K720) koji je vrlo sličan, pa ono, da vidim ko je bolje uspio napraviti maketu. Inače ove i ovakve rakete baš i nisu moje područje interesa - kamioni tj. noseća vozila kako-tako, ali 'raketle' - nikako ....
Par fotografija koje ilustriraju gore rečeno - najprije spajanje sa zakačkama/lastinim repovim/rodinim kljunovima/pasjim m*dima ili kako se već zovu ti spojevi:
Pošto plastika nije baš toliko elastična, neke te zakačke sam morao rezati da bi uopće ušle u za to predviđene otvore:
Spoj donjeg dijela podvozja sa zakačkama nije dovoljan da se dijelovi priljube ....
.... pa sam morao na silu širiti dijelove da budu stični i da se uspiju zalijepiti:
Tipičan spoj zakačkama - u ovom slučaju propulzija (vodena turbina za pogon):
Bojanje:
Odlučio sam se za žutu shemu bojanja jer mi se to činilo kao najjednostavnije pošto je plastika isto žuta. Nigdje ne piše čije je to vozilo - dali od nekih arapskih zemalja ili je to sovjetsko vozilo iz 'pustinjskih' krajeva? Za tu verziju nema nikakvih oznaka. Koristio sam alternativu predloženoj boji (Humbrol 93) a to je Revell 16. Malo sam bio na čudu sa bojanjem podvozja odnosno vozila ispod razine površine vode - jeli radi tog 'plivanja' vozilo čisto ili je ipak blatno s obzirom da se i ne 'kupa' baš često (osim na vježbama).
Oznake:
Minijaturni listić oznaka daje mogućnost izrade tj. bojanja četiri verzije vozila - koliko uspjevam odgonetnuti dva sovjetska, jedno Slovačko i jedno (žuto) nepoznato. Od oznaka sam koristio samo one za kabinu i izgledaju u redu.
Uputstva:
Uputstva su crno bijela, crtežima dovoljno jasna ali opisno (brojevi i opis dijelova) malo zbrčkana jer ima i opisa na kineskom. Masovno koriste označavanje 'suprotne' strane (ono kao ovdje stavite dio D14, a 'opposite D18' ali to 'opposite' je uvijek napisano iznad pravog dijela, a iznad toga kineski, pa je sve skupa onako, glavoboljno. Treba dosta pripaziti kod toga.
Sheme bojanja su dane na jednom listu A4 u boji, na sjajnom papiru s obje strane i vrlo su lijepo nacrtane ali nema nikakvog opisa čija su to vozila i iz kojeg perioda. Ocjena: 4.
Dodaci/izmjene:
Nisam ništa mijenjao niti dodavao. Htio sam vidjeti kako maketa izgleda u 'originalu' tj. OOB (out of the box).
Kudim:
- bespotrebno 'lijevanje' svega u jednom komadu - kako velikih dijelova (sa kliznim kalupima) tako i sitnih detalja
- bespotrebna izrada dijelova da mogu 'raditi' (otvarati se, vrtiti)
- loše pasanje dijelova
- predebela stakla na kabini
- nemogućnost ljepljenja poklopaca kabine u otvorenom položaju
- visoku cijenu
Hvalim:
- dobre površinske detalje (osim onih koji su trebali biti dani kao zasebni komadi)
- dobre gume
- uvjerljivost gotove makete
Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Dakle, jedina donekle slična maketa koju sam radio je Zvezdin 'Iskander'. Da ne duljim previše - Zvezda je za nekoliko koplja bolja. Ima puno više detalja (i radi toga što ima više dijelova), ima isto kvalitetne gumene kotače, dijelovi su točniji i bolje se međusobno slažu. Ova OKA pored Zvezde (kao maketa) djeluje pomalo kao igračka ili u najmanju ruku kao maketa za početnike.
Zaključak:
Maketa možda nije razločaravajuća ali je svakako daleko ispod onoga što sam očekivao. Makete Hobby Boss-a zamišljam nekako u gornjem razredu kvalitete, ali 72-jke za sada to ne potvrđuju. S druge strane nije mi poznato da ima neka druga ne-rezinska maketa ovog sistema (Oka) tako da nemate baš puno izbora ako želite raditi raditi baš tu.
Preporuka:
Kupiti.
Vojo 
vojo: poruka promijenjena dana: Sri Sij 26, 2022 5:47 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 26, 2022 5:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlićan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5798 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
 | | Član od: 25 Velj 2020 | | Poruke: 735 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 26, 2022 10:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Opala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|