Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Sri Pro 15, 2021 6:46 pm Naslov poruke: Douglas A-1J Skyraider Tamiya 1/48 |
|
|
Tamiyina maketa iz 1998. ili '99. Maketa predstavlja zadnju inačicu Skyraidera AD-7 (A-1J) u USAF službi za vrijeme Vijetnamskog rata.
Sve u svemu dosta dobra maketa, bez problema sa fitom, lijepi paneli - na prvi pogled maketa nema rivete ali kad pogledate slike pravog nije ni on imao vidljive na puno mjesta, a Tamiya je te napravila točno.
Vodio sam se slikama pravih Skyraidera od USAF-a i iz vijetnamskog rata te sam dodao neke antene, jednu skinuo, koristio pravu verziju felgi, pravo sjedalo itd.
Tamiyino sjedalo je jako škrto, a jedini u resinu je radio True Details čiji je sic ili nedostupan ili strašno skup s poštarinom pa sam ovome promjenio naslone (od Fimo mase) kao i naslon glave u samogradnji.
U samogradnji sam napravio i nišan te detalje oko njega. Po motoru su dodane razne žice i detalji, kao i po stajnom trapu i prostoru kotača. Urezao sam i linije na gume - nisu savršene ali je bezveze bez njih.
Svo naoružanje je iz kutije. Tu je bilo dosta posla - popunjavanje i kitanje velikih rupa za pylone čije sam spojeve radi sa žicom, dodani su propelerići na upaljačima kao i cjevčice i žice kojima su bili vezani za pylone.
RBF zastavice su od Eduarda i korištene su 1/48 i 1/72 verzije, 1/72 pogotovo po pylonima gdje bi ove u 1/48 po slikama bile prevelike.
Tamiyina maketa nažalost ima potpuno pogrešne nagibe pylona na krilima - veliki pyloni M117 bombi bi trebali biti okomiti prema tlu (nakošeni na krilu), a manji za mk.82 bombe bi trebali biti okomiti na krilo (nakošeni prema tlu). To sam ispravio kao i razne detalje i rupice po njima.
Još jedna primjedba je montažu stajnog trapa gdje sam ja koristio pojačanja od žičice i lijepio ih na veću količinu epoxya kako bi im smjer i čvrstoća zadovoljavali.
Najveća je primjedba pak na decale - Debeli su, stencila nema, nema imena pilota na crnome dekalu ispod kabine već samo škrabotine, za bombe pak nema uopće dekala pa mi je ove poslao kolega Sandro.
Pozicije stencila po mk.82 bomba namjerno nisu identične jer se ni na pravima nisu podudarale.
Od dodataka tu su Quickboost platno pod canopyem (prerađeno), Eduard Zoom set i Master pitot i cijevi strojnica.
Ima još dosta preinaka i dodanih detalja ali mi se sve ne da pisati.
Osnovne boje su akrilne Gunze.
Prljanje je rađeno washevima, uljanim bojama, airbrushem, solju itd. Pokušao sam i pravi chipping napraviti ali se Gunze boje nisu skidale ni nakon dugog namakanja vodom pa sam odustao, na kraju sam ga nešto sitno napravio srebrnom olovkom.
Maketa je rađena od 9.8. do 13.12. 2021.
Slike makete u radu su pod projektima u radu.
USAF No. 142 029
56th Special Operations Wing, 602nd Fighter Squasron, Vietnam War, Thailand 1969.
Tamiya 1/48

Vedran: poruka promijenjena dana: Čet Pro 16, 2021 5:48 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
| | Član od: 05 Pro 2009 | | Poruke: 711 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 15, 2021 7:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| Fantazija. Nisam od aviona, al nemrem prestat gledat ovu ljepotu. Bravo!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Sri Pro 15, 2021 7:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| E jesi ga razvalio!! Bravo!! E ja ovu maketu godinama već želim i nikako!! Da nema propeler vjerovatno bi bio u stashu 😂😂😂😂 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sri Pro 15, 2021 8:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Uf...ubi. Krasan rad i ludnica od aviona. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Pro 15, 2021 9:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Prekrasan _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sri Pro 15, 2021 10:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Volio bi ga vidit uživo u subotu na KOŠ-NOG-u ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 16, 2021 1:40 am Naslov poruke: |
|
|
Vrhunski odrađena maketa! Posebno me se dojmilo prljanje pogotovo stražnji dio ispušnih plinova i ovo prljanje ko korjenu repa... kako je to rađeno? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Čet Pro 16, 2021 10:27 am Naslov poruke: |
|
|
O avionima znam da postoje propelerci, dvokrilci i putnički... Ali ovo izgleda fantastično  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vedran
 | | Član od: 05 Jul 2010 | | Poruke: 1489 | | Mjesto: Garica-Otok Krk |
|
Upisano: Čet Pro 16, 2021 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Vrhunski odrađena maketa! Posebno me se dojmilo prljanje pogotovo stražnji dio ispušnih plinova i ovo prljanje ko korjenu repa... kako je to rađeno? |
Ispuh airbrushem, a ostalo prljanje uglavnom Abteilung uljanim bojama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5803 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Čet Pro 16, 2021 9:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Fenomenalno, odličan je  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Pro 17, 2021 3:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Očekivano ... izvrsno !! Veliki trud i izvrstan rezultat. Kapa dole. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|