Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Supergaleb G-4 i J-22 Orao 1/48 JRV

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Luftwaffe

Član od: 19 Lip 2008
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pon Jul 19, 2021 4:39 pm    Naslov poruke: Supergaleb G-4 i J-22 Orao 1/48 JRV Citiraj ovaj komentar

Jos jedan JRV combo, a prvi put da sam uzeo da radim rezinske makete i....nisam se divno proveo.

Prvo jedan disclaimer, izbora nema i prosto sta je tu je i treba biti zahvalan sto je uopste moguce napraviti makete ova 2 aviona, a sad kratko o svakoj:

Galeb je Aeropoxy, zapravo kad se uzme u obzir da je rezinska, nije toliko ni losa maketa. Sklapanje je bilo naravno teze od regularnih maketa, ali ne toliko strasno koliko sam mislio.
Kabina je apsolutno najslabija tacka, detalji su losi i kabina je jako teska za namestiti, ali ni blizu horora kakav je bio Orao.
Dekali su odlicni.

Orao je 2NM resin, i bas je borba da se napravi. Ukapanje velikih delova je bilo bas lose i to malo detalja sam izgubio zbog smirglanja i gitovanja u nedogled, kabina je bas bila teska za uklopiti, verovatno je do mog neiskustva sa ovakvim tipovima maketa, razmazila me Tamija, GWH i slicno.
Dekali su kvalitetni, ali nikako mi nije jasno sto nije postojala nijedna opcija sa brojevima vec se dobiju maske da bi se farbali. Razumem da je ovo jako prakticno i korisno jer se moze bilo koji uraditi, ali za nekog ko prosto zeli da uradi maketu bez previse glavobolje je....pa upravo to - glavobolja. Na kraju sam bukvalno sekao dekale namenje za Galeba (731 dobiju se isti i uz Orla) i prepravio u 173 kao i rep u 25173 jer sam nasao da je bio jedan upravo sa tim ev. brojem.

Napravio sam par glupih greskica na obe makete jer nisam znao, ali dobro. Nisu lose ispali na kraju, Supergaleba cu svakako jednog dana uzeti pa napraviti sebi za dusu i kolekciju.

A sad ono zanimljivo - FOTKE.

Orao

Luftwaffe: poruka promijenjena dana: Pon Jul 19, 2021 4:55 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Pon Jul 19, 2021 4:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlican rad svakako i još bolje fotke. Kad se uvećaju vidi se ipak da je resin sa svim dobrim i zlim. Boje su metak. Čestitke.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Jul 19, 2021 6:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boje su mi odlične!!
Dobri uradci obzirom da su resinske makete!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pon Jul 19, 2021 8:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve pohvale za odluku o izradi ove dvije makete. G-4 je moj najdraži Yu avion i morao sam nabaviti ovu Aoeropoxy maketu.

Slažem se s tobom da je nešto iznad očekivanja za resinsku maketu. Ima boljih i lošijih strana. Unutrašnjost je svakako jedna od lošijih i ja sam u biti nabavio sve za samogradnju.

Ono što mene muči je poklopac kabine. Imam ih čak 4 i niti jedan nije proziran koliko bih htio. Također, ne znam kako bih iskoristio one canopy frameove - nekakve samoljepljive... Što si ti koristio?

Orao me odbija samom pojavom... i u stvarnosti izgleda kao konturno netočan lol... Ali s obzirom na osnovu, lijepo napravljeno.
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Pon Jul 19, 2021 8:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemam ništa za reći osim Bravo i Bravo! Hail you
Luftwaffe

Član od: 19 Lip 2008
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pon Jul 19, 2021 8:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Najezim se kad samo pomislim na canopy Laughing

Nisu ni moji bili idealno providni, doduse ja sam 2 imao, jedan sam uspeo da zabrljam tako da me spasio taj drugi.

Koristio sam te samolepljive trakice i eto ne ispadne to toliko lose na samom kraju, ali problem je iseci precizno oblik samog canopyja, pogoditi da bude simetricno skinuto viska sa obe strane i tu sam se najvise i mucio, ali nekako uspeo na kraju.

Ne znam sta da ti kazem osim da se naoruzas sa MNOGO strpljenja i moguce je na kraju uraditi kako treba. A spoj samog kanopija sa trupom je prica za sebe Very Happy
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Pon Jul 19, 2021 9:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

... i u stvarnosti izgleda kao konturno netočan lol...

Evo ja gledam ovu maketu Orla...jel se meni čini pa mu je ili kabina premala ili je naprosto previsok dio od donje strane trupa do krajnje točke visine kabine???
Znači, okomica kabina pa prema dolje?

Isprike ako griješim, nema veze sa radom kolege nego naprosto sa maketom.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Pon Jul 19, 2021 11:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

uh al si jih sredio! svaka čast
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma