Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Porsche 935 Kremer K2 - Beemax 1/24
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ruj 21, 2020 10:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fenomenalno
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Ned Lis 04, 2020 11:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Završen je donji dio auta i sad pomalo krećem na body.
Nisam dodavao detalje (cijevi, žice) s donje strane pošto se neće baš vidjeti kad maketu fiksiram na podlogu kako ja to obično radim. Wethering jesam napravio, sviđalo se to nekome ili ne jer meni izgleda realnije - pogotovo kad je riječ o podvozju.

Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Lis 04, 2020 4:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Predobro!! Bravo.
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Lis 04, 2020 4:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićno
Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Uto Lis 27, 2020 8:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Body i njegovi glavni dijelovi su uglavnom gotovi što se slaganja i obrade tiče pa evo malo opisa što se sve radilo.

Poklopac motora - uklonjeni neki dijelovi, a ovu veću rešetku ću zamjeniti mrežicom kako to Beemax i navodi jer mi se po jednoj staroj slici stvarno čini da je ta verzija imala nešto drugo a ne grill. To sad predstavlja drugi problem oko toga što će se kroz mrežicu vidjeti dio motora koji ne postoji na ovoj maketi - morati ću u samogradnji napraviti ventilator i gornji dio motora da to makar na nešto liči kroz tu mrežicu:

Dijelovi spojlera - Krila spojlera na pravome nisu bila uhvaćena na ovaj način tako da sam gornje rupe na PE dijelovima morao popuniti (krila ću vjerojatno lijepiti). Donje rupe PE dijelova će služiti za fiksiranje većim rivetima.
Također krila su i razdvojena, pokitani su ejection markovi kao i korigiran odnosno uklonjen Gurney flap na gornjem krilu jer ga po slikama Porsche te godine nije imao:

Poslije radova:

NACA vent prije:

I poslije:

Dijelovi za ukloniti na stražnjem kraju, ova rebra će biti dosta teško montirati ali imam već neke ideje u samogradnji:

I slike nakon mesarenja, zajedno sa detaljima dodanih rupica za neka Aero rješenja, dodanim "bumperima" koji su bili dio kompozitnog bodya pa sam ih zato kitao da izgledaju kao jedan komad s karoserijom. Tu se vidi i koliko je kitanja bilo potrebno da se rješe spojevi dijela karoserije koji pokriva kotače.

Ovo je Beemax PE dio koji zamjenjuje uklonjeni plastični s nešto dodane mrežice s unutarnje strane:

Rupe usisa na prednjem kraju izgledaju ovako pošto je Beemax zamislio da te rupice unutar veće služe za montažu već gotovog podvozja - jednostavno rješenje za slaganje makete ali katastrofa za vidjeti. To sam izbušio i pobrusio kako spada, a podvozje će biti spojeno s bodyem na malo drugačiji način:

Neke stvari za popraviti na gornjem dijelu haube - Prije:

Poslije:

Ejection markovi i tekst na donjem dijelu krova:

Poslije:

"Lip" i relativno "mekani" detalji na rubovima, kao i tragovi kalupa:

Poslije:

"Sink markovi" kalupa iznad svjetala:

I pokitani:

PE dio hladnjaka mi je previše vani pa sam dodao dvije trake stirena 1,0 mm na body da na kraju bude malo više unutra.

U samogradnji je napravljena i zaštitna mrežica koja će biti obojana u crno i ići ispred njega:

Lijevo je original poklopac iz kutije, a desno primjer pobrušenog - na kraju su sva tri prošla isti tretman:

Stanjene su i ove stjenke pored vratiju, ali nisam uslikao nakon brušenja:

Jedna slika raznih PE dijelova koje je trebalo lagano posavijati da kasnije pašu na body:

Natrag na vrh
bugy1

Član od: 23 Pro 2006
Mjesto: Ljubljana-Split
PorukaUpisano: Pet Lis 30, 2020 2:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bogami dobro detaljiraš.
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Lis 30, 2020 12:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Wishmaster

Član od: 04 Stu 2012
Mjesto: Zenica
PorukaUpisano: Sub Lis 31, 2020 10:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uzitak za gledanje. Bravo Vedrane, svaka ti cast
"Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"

Srdacni pozdravi!!!
Elmir
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sub Lis 31, 2020 12:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasno
Vedran

PorukaUpisano: Ned Stu 01, 2020 5:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima.

Prvih nekoliko slika je nakon Tamiyinog bijelog primera (iz bočice), a druge su nakon osnovne boje - Vaillant zelene.
Gravity boju koristim prvi puta i mogu reći da sam jako zadovoljan. Dosta je slična Zero bojama - jako rijetka iz bočice, airbrush ready, podjednako jako agresivna te se zato šprica kao i Zero boje u nekoliko jako laganih slojeva da ne nagrize primer ispod i ispadne hrapava - nikako ne špricati "wet" sloj! Meni se lagana hrapavost ipak pojavila na par mjesta ali ništa što 2K lak neće pokriti - a ići će ga nekoliko slojeva. Finiš te boje je semigloss i mislim da je nijansa uživo pogođena, a na slikama je kakva je.

Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Pet Stu 06, 2020 5:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Obojan je i lip u narančastu boju pa će sutra vjerojatno prvi sloj laka za decale na maketu. Zadovoljan sam kako je ispalo te nakon skidanja trake nisam nigdje morao popravljati. Granicu između boja će još istaknuti i wash nakon što to polakiram.
Boja je kombinacija:
4X Tamiya X8 akril : 1X Gunze H14 akril

Neki sitni dijelovi su već gotovi:

Felge s original kromom i skinutim rubom:

Zlatni dio je gloss crna i Alclad Polished brass, matica je lakirana Tamiya smoke bojom kako bi je potamnio te je dodano nešto crnog washa u rupu i po rubu:

Ratkape su semigloss crna s malo drybrusha, unutarnji prsten je Alclad Aluminium:

Dryfit, unutrašnjost felge se skoro uopće ne vidi:

Natrag na vrh
bugy1

Član od: 23 Pro 2006
Mjesto: Ljubljana-Split
PorukaUpisano: Pet Stu 06, 2020 9:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lipo. pratim temu.
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2020 7:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krasno, sviđa mi se boja. Nisam skužio da li si na kraju ostavio tvornički krom na felgama?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Vedran

PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2020 10:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

to-mek Napisao/la:
Krasno, sviđa mi se boja. Nisam skužio da li si na kraju ostavio tvornički krom na felgama?

Da, ostavio sam original krom jer se na kraju vidi samo vanjski sjajni rub felge. U originalu je to polirani aluminij koji se dosta sjaji i na fotkama originala. Da nema ratkapa vjerojatno bi ipak išao na alclad polished aluminium.
Unutarnje strane kotača, gdje sam skidao veliki rub, su alclad aluminium.
Natrag na vrh
Vedran

PorukaUpisano: Pet Stu 13, 2020 6:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Danas su postavljeni svi decali, sve je očišćeno nakon njih i već sutra možda prvi sloj laka.
Decali su odlični i imam samo pohvale. Bilo me strah kako će se postavljati dugačke linije oko bodya ali nije bilo nikakvih problema - Micro Set, Sol i fen su sasvim dovoljni. Boje su uglavnom točne, veličine decala također odgovaraju referencama. Jedina primjedba je boja "krzna" i rukava na zečićima koja je jednaka narančastoj boji pruga, odnosno ljubičastoj. Gledajući reference to baš nije točno ali si je Beemax ušparao na tisku - nema veze.
Također, u uputama se Beemaxu potkrala jedna greška gdje su zamijenili brojeve dva Vaillant decala koji idu na spojler i na stražnji dio poklopca motora - na jednoj sam slici označi točno gdje koji ide.

Gledajući reference postoje dvije varijante decala sa stražnje strane:

1. Goodyear decal na donjoj strani manjeg spojlera (Beemax također ovako navodi)

2.Goodyear decal iznad Vaillant decala na poklopcu motora, a Shell Sachs decal (br.62) na donjoj strani manjeg spojlera - ovako sam ja napravio ali nisam uslikao taj Shell Sachs decal, kasnije mi se više nije dalo.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 2/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma