Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Revell enamel matt 2?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Antonio

Član od: 24 Sij 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2017 8:46 pm    Naslov poruke: Revell enamel matt 2? Citiraj ovaj komentar

Sa čime razrijediti i u kojem omjeru za nanošenje airbrushom?
White spirit od ECI ili obični sintetički razređivač?

Hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2017 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam koristio Revell colormix.

Lak je sam po sebi jako gust, pa nemoj stediti sa razredzivacem Wink Pre nanosenja na maketu probaj na nekom otpadnom komadu plastike.
Natrag na vrh
Antonio

PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2017 11:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Bastardo

Revell colomix je u stvari sintetitčki razrjeđivač.
Ne mora biti od Revell-a.
Natrag na vrh
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2017 11:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, u pravu si. Dok ga imam, koristim ga Very Happy
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2017 10:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja redovno koristim sintetički razrjeđivač, ali ima boja (enamelki) koje kao da ne reagiruaju na njega .... i od Revella i od Humbrola (te dvije marke najviše i najčešće koristim).

Zato redovno za razrjeđivanje koristim white spirit, i nemam nikakvih problema.
U kojem omjeru ovisi o tome koliko je gusta boja - u principu sve te 'teško pokrivajuće boje' (bijela, žuta, crvena) je bolje nanositi u razrjeđenijim omjerima tj. više tankih slojeva (radije nego manje debelih slojeva) ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2017 1:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se je nitro pokazao odličan za revell enamel mat lak. Dok idem sa standardnim sintetičkim, dešava mi se ovo što je naveo kolega Vojo. Također možeš razrjeđivati i sa white spiritom. Nešto su mi čudne postale revell enamelke, prije sam ih mogao razrjeđivati sa običnim sintetičkim razređivačem, sada nema šanse, kao da miješam ulje i vodu...
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2017 1:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zilkan Napisao/la:
.... Nešto su mi čudne postale revell enamelke, prije sam ih mogao razrjeđivati sa običnim sintetičkim razređivačem, sada nema šanse, kao da miješam ulje i vodu...

Aha, znači nisam jedini koji vidi da se nešto čudno dešava .... potpisujem svaku riječ od 'zlikana', upravo to .... Sad

Zato sam i prešao na white spirit. Nitro nisam probao jer je (navodno) pre agresivan .... pokušao sam sa TESAROL razrjeđivačem ali je rezultat isti kao i sa sintetičkim ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2017 1:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
zilkan Napisao/la:
.... Nešto su mi čudne postale revell enamelke, prije sam ih mogao razrjeđivati sa običnim sintetičkim razređivačem, sada nema šanse, kao da miješam ulje i vodu...

Aha, znači nisam jedini koji vidi da se nešto čudno dešava .... potpisujem svaku riječ od 'zlikana', upravo to .... Sad

Zato sam i prešao na white spirit. Nitro nisam probao jer je (navodno) pre agresivan .... pokušao sam sa TESAROL razrjeđivačem ali je rezultat isti kao i sa sintetičkim ....

Vojo Very Happy

Ja sve enamelke razrjeđujem sa white spiritom sa dodatkom nitra cca 10-15%. Boje se bolje razrijede, a i brže se osuše.
Natrag na vrh
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2017 2:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo što Iwtcha kaže, malo nitra čuda čini. Bolje razbije boju i brže se suše
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2017 3:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja isto imam mix za miješanje 40-50% nitro+sintetički... baš da razbije boju, ne znam kako bih to drugačije nazvao.
al kak su se sve te enamelke počele čudno ponašat, lagano prelazim na gunze za sav airbrush. revell već neko vrijeme koristim samo za kist.
nedavno sam farbao avion sa revell 76, s kojom inače nikad problema, i kad se osušila, nekaj sam maskirao prek nje s tamiya trakom, i kad sam dignuo traku, ispod sam našao neke fleke tamnije boje... u drugom slučaju mi je revell 43 samo na jednom mjestu reagirala sa lakom... tako da odustajem od enamela na neko vrijeme
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2017 4:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Huh
Da nije samo Revell u pitanju nego i Humbrol Crying or Very sad

Razrijedio enamelku 155 sa njihovim razrjeđivačem... i to preko 60% za prvu ruku kistom , sve je djelovalo ok ali se strašno dugo sušilo (dva dana) a i kod slijedećeg prelaza istom bojom (manje razrijeđenom) počelo dizat staru boju.
Primijetio sam da je u posudici imalo tendenciju razdvajanja boje.

E sad meni su i boja i razrjeđivać stari ali imam i idrugih i starijih ali mi se nikad nije to desilo.
A boja je bila čak i dosta puna, nije ono kraj i nije staložila (sa kuglicama je) i nije nikada razrjeđivano u boju nego posebno :!?!?
Natrag na vrh
Antonio

PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2017 5:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na odgovorima

Revell enamlke su za mene osobno zlo.
Revell mat lak nanosim samo na završene gusjenice i neke manje dijelove kada mi je žao upotrijebiti kvalitenije varnishe poput vallejo ili winsor&newton matt varnish.

Kao što Iwtcha kaže nitro jest dobar za par kapi, ali prije ću posegnuti za white spirit-om.
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Ned Ožu 29, 2020 3:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram novu temu:

Revell razrjeđivač, revell enamell boja.
U određenim uvjetima i određenom omjeru diže boju bolje nego bilo koje sredstvo za uklanjanje boje.

Paziti da se nanese vrlo tanki sloj boje u protivnom se onaj ispod doslovce oljušti
Natrag na vrh
hermelin

Član od: 27 Ožu 2020
Mjesto: RIJEKA
PorukaUpisano: Ned Ožu 29, 2020 3:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sve revell boje bez straha samo nitro imam revell boje stare 20 godina i sa nitrom ne stvrdnu nikada govorim za zracni kist samo treba duze mjesati
Natrag na vrh
anki

Član od: 08 Ožu 2009
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Uto Ožu 31, 2020 1:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo-Zd jesi li siguran da koristis Revelov Color mix razredjivac? To ponasanje lici na Paint remover? Ljudi Revel u iste boce pakuje 3 razlicita proizvoda i mora se citati sta pise:
- Color mix za mene (cetkarim) savrsen razredjivac i nezamenljiv za Revel i Humbrol enamelke;
- Paint clean za ciscenje cetkica , jak poput nitra, nagriza plastiku ali pAzljivom upotrebom odlican za utapanje debelih dekala u povrsine;
- Paint remover je za skidanje boje ( prakticno umesto Mr Musculo ili kocionog ulja).
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma